Offret bär alltid skulden, är det så?
Som ni vet så finns det ju många som anser att man får skylla sig själv om man blir utsatt för sexuella övergrepp.
Det handlar om fel kläder, att man var för full, att man sov bredvid sin pojkvän, att man gick ensam hem på kvällen osv och då är det ju klart att man får skylla sig själv enligt dessa människor. Det får mig att undra om det gäller allting egentligen, att man får skylla sig själv på alla saker, hela tiden, oavsett vem man är? Om inte, varför gäller det bara när en kvinna blir utsatt för sexuella övergrepp?

Några exempel:

♦  "Men vadå, han hade pottfrilla så han får skylla sig själv att jag gick fram till honom på stan med en sax och bytte frisyr på honom, för jag fann den frisyren han hade för provocerande och för ful!"

♦ "Men Greta hade ju faktiskt rynkor i pannan, vilket jag tycker ser hemskt ut så hon får skylla sig själv att hon blev fylld med botox av "vännerna" på festen!"

♦ "Men Ola hade faktiskt blått hår vilket inte är normalt så han får skylla sig själv att jag sprang med en färgbomb för att ändra hans hårfärg till rött som faktiskt är det enda rätta! Han borde väl veta bättre än att gå med blått hår... Han bad ju om att få det färgat till rött."

♦ "Men du har ju faktiskt valt att inte vara offentlig, därför har jag all rätt att random börja stalka dig på stan och följa med dig hem på grund av ditt val att vara icke offentlig."

♦ "Men Berit hade faktiskt planterat rosorna på fel ställe i sin trädgård vilket jag blev provocerad av, därför får hon skylla sig själv att jag grävde upp den och bytte plats på dem."

♦ "Han hade ju en fleecejacka på sig, kan jag rå för att han valde en jacka som är lättantändlig? Därför får han skylla sig själv att jag tände eld på honom. Hade han inte velat det hade han ju valt en jacka som inte brinner så lätt!"

♦ "Men vadå, jag tyckte Oskar var ful, därför har jag fullständig rätt till att möblera om hans ansikte, för hans utseende provocerade mig!"

 
Jag kan ta hur många exempel som helst, men folk borde faktiskt förstå hur löjligt det låter... Vi ska inte göra skillnad på människor och människor. Oavsett hur man ser ut, vad man än har på sig eller om man valt att vara offentlig eller icke offentlig så har ingen rätt att göra någon annan människa illa. Vi är alla människor som lever på denna jord. Vi ska ha samma rättigheter och möjligheter. Tänk på hur du skulle känna om det hände dig eller någon av dina nära, för förmodligen skulle du inte ha samma tankesätt om det hände din syster, din dotter eller din bästa vän.

 
#1 - Minna

Så otroligt bra skrivet!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#2 - Bunny

Yes <3

Svar: <3
Evah Åberg

#3 - Jessica Högberg

Roliga och tydliga exempel!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#4 - Tilda

Otrolig bra skrivet, som alltid i dina inlägg! <3

Svar: Åh tack :) <3
Evah Åberg

#5 - Sanna

<3

Svar: <3
Evah Åberg

#6 - Tilda Barkselius

Punkten med fleecejackan var så galet bra, älskade hela listan verkligen. Så så sant alltihop!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#7 - Susana

Väldig bra inlägg.

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#8 - Gabriella

Såå himla bra inlägg, detta borde alla läsa!!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#9 - Alice

Jättebra inlägg!! Det är aldrig offrets fel.

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#10 - Amanda Jona [SPONTAN]

Så himla bra skrivet!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#11 - Sofia Werlin - mammalivet & hälsolivet

Så otroligt bra skrivit! 👏🏼

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#12 - moamedalicia.blogg.se

Klockrena motargument, man ska få klä sig exakt hur man vill ingen har rätt att röra oss. Kramar

Svar: Tack! Precis :)
Evah Åberg

#13 - ♀ Sara Ben's ♀

Men eller hur! Bra exempel! Det är synd att man måste komma med sådana exempel för att vissa ska kunna förstå det självklara: Din kropp är din, någon annans kropp är INTE din.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#14 - Sara

Ja alltså man vet ju inte om man ska skratta eller gråta åt det här, för du har ju så rätt. Aldrig annars försöker man ju skylla på offret!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#15 - Ida Lindborg ♡

himla bra skrivet!!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#16 - Celine

Åh så himla bra skrivet!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg