Att bli förminskad i en relation
Tänk dig att du är i en destruktiv relation, där du hela tiden blir nedtryckt och förminskad. Där din partner inte uppskattar dig och du får aldrig en komplimang, för något. Jag har varit där och efter en tid tillsammans med en sådan person så sjunker ens självkänsla. Man tappar bort sig själv och man börjar tro att ingen någonsin kommer kunna älska en för den man är.

Att ständigt få höra att ens partner inte har ork att visa uppskattning, inte har energi till att ge en komplimang för utseendet eller för personligheten, men samtidigt berömmer andra inför dig tär något enormt på självkänslan. Tänk dig när du har fixat en god bakelse till din partner och det enda din partner säger är: "Titta, min tjejkompis är så himla bra på att baka." Tänk dig när du har stått och fixat dig, sminkat dig och klätt dig fint och det enda du får höra är: "Min kompis syster ser bra ut, killarna står i kö för henne och hon är en otroligt fin person för hon ville utbilda sig till sjukgymnast för hennes mamma är sjuk." Men du får inte ett ord om hur fin och bra du är. Du får inte ett ord om hur duktig du är och hur personen uppskattar det du gör. För enligt partnern själv så har personen inte energi nog till att ge dig uppmärksamhet eller komplimanger. 

Tänk dig att du hela tiden blir jämförd med din partners ex. Du får höra vilka trosor du borde använda för personens ex använde sådana trosor. Du får höra hur du borde raka ditt underliv för personens ex gjorde så. Du blir hela tiden jämförd med någon personen älskade innan.

 
Till slut börjar man tvivla på sig själv och man börjar fundera vad det egentligen är för fel på en själv... Varför räcker jag inte till? Vad behöver jag göra för att bli tillräckligt bra? Många kanske tycker att det bara är att lämna en sådan relation, men det är inte alltid så lätt. När man ständigt blir nedtryckt i en relation är det svårt att lämna för ens självkänsla sjunker, man tror att man förtjänar att behandlas så här, man tror att man aldrig kommer hitta någon som älskar en för den man är. 

Men sanningen är att det kommer man, man kommer att träffa någon som älskar en exakt för den man är. Man är tillräcklig och problemet ligger hos den som förminskar sin partner, inte tvärtom. Det finns personer där ute som bara väntar på att få överösa dig med kärlek och uppskattning, som ser dig för den du är. När man väl kommer ifrån en sådan här relation så mår man till slut mycket bättre och även om det kan ta tid att bygga upp självkänslan igen så går det. Du är värd att må bra, du är värd att hitta någon som ser dig. Du är värd att få höra vad bra och fin du är, för alla behöver vi bekräftelse och komplimanger. Hitta den där personen som ger dig detta och försök att inse ditt eget värde så du kommer ifrån en destruktiv relation. Du är bättre än så!

 
#1 - sandra.

Så himla hemskt att vara i en sån relation, har aldrig varit det så vet ju inte hur det känns, men stackars dig :( du är värd så mycket bättre och verkar vara en underbar person!

Du skriver så bra texter alltid!

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir! :)
Evah Åberg

#2 - Ann

Så himla bra skrivet! Det är hemskt att bli förminskad av någon man älskar och det bästa man kan göra är att lämna

Svar: Åh tack!
Evah Åberg

#3 - Julia

Så bra inlägg!
sv: Ja tiden går verkligen så fort! kram

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#4 - Sofia

Så jäkla bra skrivet!! <3

Svar: Åh tack! :)
Evah Åberg

#5 - tippellertopp.blogg.se

Bra inlägg

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#6 - Skogsraah

Åh, väldigt bra och viktigt skrivet!

Svar: Tack fina du :) <3
Evah Åberg

#7 - linah

himla bra inlägg! <3

Svar: Tack finis :) <3
Evah Åberg

#8 - Sara Ekman

Bra inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#9 - CAMILLAESI

Vilket allvarligt ämne du tog upp. Det är viktigt för att jag känner för många som är i såna relationer, det är så synd. Man tappar liksom sitt värde efter ett tag och börjar ta vilken skit som helst :/


Svar: Ja det är inte roligt :/
Evah Åberg

#10 - Ztinas - Motivation att följa dina drömmar

Så peppande citat :)

Svar: Ja visst är det :)
Evah Åberg

#11 - Amanda CL

bra skrivet!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#12 - Martina

Vilket otroligt bra och starkt inlägg!! <3

Svar: Åh tack <3
Evah Åberg

#13 - Petra

SÅ himla viktigt att skriva om! Bra där!

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#14 - anneli

jag känner igen varje sak du skriver.

Svar: Inte roligt :/
Evah Åberg

#15 - Viktoria Grönqvist Alvin

Blir berörd av ditt inlägg. Att inte ses för den man är, ja det finns nog inget mer som kan få någon att tvivla på sig själv och sitt egenvärde.
Tycker du är stark som vågar skriva om det och tror att du kan ge styrka åt andra, för tyvärr finns det många som upplever samma sak. Ta hand om dig!

Svar: Tack snälla <3
Evah Åberg

#16 - Berina

Otroligt bra skrivet!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#17 - Linda HolEriks

Måste vara jätte hemskt att vara i en sån relation

Svar: Ja det är det :/
Evah Åberg

#18 - Bimbosessan.blogg.se

Levde med en som tryckte ner mig på andra sätt, inget jag gjorde dög och så vidare. Han var både psykiskt och ibland även fysiskt elak...sen när han blev snäll hette det "Jag vill aldrig skada dig" eller "Du kan lita på mig" och hela den där biten. Eller så hette det " Att du behöver hjälp" När det i själva verket var han som hade behövt det.

Svar: Usch det är hemskt. :/
Evah Åberg

#19 - Jackie Jacobsson

Vet exakt hur de är och hur det känns, råkat hamna där två gånger o när man väl brytit sig loss har man ingen aning om vem man själv är längre o så måste man bygga upp sig själv igen, är precis inde stadiet nu igen :/

Svar: Precis. Det suger verkligen :/
Evah Åberg

#20 - Elisabeth

Så himla bra inlägg...har själv varit i ett sådant förhållande, inte lika hemskt som ditt men ändå tillräckligt för att tryckas ner o känna att man inte duger. Jag lyckades till slut bryta mig loss o vilken frihetskänsla det är!! Är nu i ett nytt o mycket bättre förhållande :) Hoppas även du hittar nån som värdesätta DIG...kram

Svar: Tack så mycket! Alla sådana här förhållanden är hemska på sina sätt och det är inget någon ska behöva uppleva. Skönt att du har träffat en ny och bättre. :) Kram!
Evah Åberg

#21 - FrökenTV, bloggen om tv och film

Jag har varit i ett dåligt förhållande med en person som var elak. Han kunde dock ge komplimanger och vara snäll när han hade lust. Men när han var elak så mådde jag verkligen inte bra av att vara med honom men man inser väl inte riktigr det då.

Svar: Usch det är inte roligt :(
Evah Åberg

#22 - Amanda Jona [SPONTAN]

Himla bra skrivet!

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#23 - Hanna Andersson

Jo det är sjukt svårt att lämna en sådan relation (det vet jag själv) men det är det bästa man kan göra för det kan bara bli bättre. Det finns en person där ute som uppskattar en och som får en må bättre istället för tvärtom (det vet jag också och jag är så glad att han finns i mitt liv).

Svar: Precis! :)
Evah Åberg

#24 - Jossan

Väldigt bra skrivet, känner igen mig till en viss del!

Svar: Tack!
Evah Åberg

#25 - ddianasliv.blogg.se

Jag har inte varit där med just en partner, men däremot i andra typer av väldigt nära relationer och precis som du säger går det verkligen rätt in, påverkar hela ens sätt att se på världen och på sig själv - och precis som du säger finns det så mycket annat, så mycket bättre och finare, när man till slut vågar lämna en destruktiv relation och sakta vågar börja upptäcka att man är värd mer.

Tack för ett till bra och viktigt inlägg!

Svar: Precis! Tack för dina fina ord. :)
Evah Åberg

#26 - Anonym

Så bra att du skriver
Lycka till!😊
👍

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg