Feminismen stöttar män
Många tror att feminismen bara gynnar kvinnor, att vi aldrig tar upp mansfrågor och aldrig stöttar en man. Sanningen är att feminismen även kämpar för män och nu pratar jag om riktiga feminister. Har du aldrig tänkt på att detta samhälle vi lever i även drabbar dig som man?

En man som vill klä sig i kvinnokläder eller göra så kallade "kvinnosaker" blir ofta nedtryckt och utfryst. Han får höra att han inte är en riktig man, han är ju en fjolla eller en bög, enbart för att han väljer att göra "kvinnosaker" så som att dansa, jobba på förskola eller att vara makeupartist, för saker vi kvinnor gör är ju enligt samhället mycket sämre. Förknippas en man med dessa saker så sjunker ju såklart hans maktposition, för kvinnosaker är ju inte lika bra.

Har du någonsin tänkt på att du som man aldrig får visa känslor? Du ska ju ha "balls och stake". Du får ju inte gråta eller vara rädd för något, för då är du en mes. Du kan även bli kallad fjolla och bög, särskilt av andra män som då anser sig ha de där "ballsen".

 

Har du någonsin tänkt på att flickor blir tilldelade en barbie och pojkar får bilar, supermanfigurer och lego när de är små? Att flickor lär sig från barnsben hur man ska vara för att undvika att bli våldtagna, medan pojkar får bete sig hur de vill och ursäktas med att "boys är boys"? Har du någonsin tänkt på att du som du man knappt kan gå bakom en tjej på vägen hem eftersom hon är rädd att du ska vara en våldtäktsman som följer efter henne? Att kvinnor går med en ständig rädsla för att bli mördade och våldtagna och det drabbar även dig som man, eftersom hon kan bli misstänksam och rädd, för det står ju tyvärr inte våldtäktsman i pannan på en våldtäktsman. Därför vet hon ju inte vem den där våldtäktsmannen kan vara.

Detta är inte bra för någon, oavsett kön. Alla borde få jobba med det de vill. Alla borde få se ut och få leka med vad de vill, oavsett kön. Alla ska få visa känslor utan att bli kallade för öknamn, oavsett kön. Så som samhället ser ut idag är inte hälsosamt för någon. Pojkar ska inte uppfostras till att vara maskiner med "balls" som inte får visa känslor. Flickor ska inte uppfostras till att vara dockor som lever för andras skull. Feminismen kämpar för jämställdhet och för att stereotyper i samhället ska försvinna, för vi är ju faktiskt alla egna individer, med känslor och tankar. Vi ska inte behöva vara på ett visst sätt för att bli accepterade, för samma rättigheter ska gälla för alla oavsett kön, läggning och intressen. Vi är bra som vi är, man som kvinna som hen.


En typisk "tjejtidning" och en typisk "killtidning".

#1 - Celine

Så himla bra inlägg!

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#2 - ddianasliv.blogg.se

Bra och viktigt inlägg som alltid! Heja dig. :)

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#3 - Sara Ekman

Bra skrivet!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#4 - Julia

Så intressant att läsa!
sv: Ja visst är den snygg! kram

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#5 - FrökenTV, bloggen om tv och film

jag känner många killar som jobbar på förskola eller liknande jobb typ fritis. Aldrig hört att de skulle vara ett kvinnligare jobb (ja, fler tjejer är anställda men de är inte riktigt samma sak) eller att de skulle vara fel att arbeta med det för att man är kille.

Svar: Just för att det i stort sett bara är kvinnor som är anställda på dessa jobb så blir det ett så kallat "kvinnoyrke". Detsamma gäller även undersköterskor osv. Men skönt att du inte märkt av detta, då är vi förhoppningsvis på väg framåt. Jag gick barn och fritid och har jobbat mycket inom den branschen och jag har upplevt mycket av dessa könsroller.
Evah Åberg

#6 - Nimo

Håller med

Svar: :)
Evah Åberg

#7 - Mathias

så sant så precis så är det ju tyvärr i dagens samhälle könsroller manligt kvinnligt om man skulle sluta upp att tänka så mycket på vad som passar sig ur könsrollsmässig synvinkel så skulle det nog se bättre ut

Svar: Precis!
Evah Åberg

#8 - Maria-Alexandra

Bra skrivet! Och så intressant att se skillnaderna på tjej och killtidningarna. Tjejer ska ha kattungar på väggen och killarna fotbollsstjärnor. Så konstigt hur vi formar våra barn i det här samhället....

Svar: Åh tack :) Precis, håller med dig!
Evah Åberg

#9 - Martina

Så himla bra skrivet, önskar att fler skulle inse detta!!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg