Medias ideal skadar oss

Det genomförs ca 25.000 skönhetsoperationer varje år i Sverige. Ca 85% är kvinnor. SIFO har gjort en undersökning på uppdrag av SVT där 1000 personer intervjuades. Populärast är det bland tjejer mellan 15-29 år att vilja fixa till något på sin kropp och det har ökat med nästan 40% på enbart två år. Siffror från KÄTS visar att det är ungefär 100.000 personer som har en diagnostiserad ätstörning i Sverige.

Vi matas hela tiden med att vi inte duger som vi är för varje år kan vi läsa i tidningen: "Så får du den perfekta strandkroppen.” och bilderna på perfekta kroppar tar över hela instagram. Unga tjejer delar dessa bilder som inspiration, för de tror att det är så man ska se ut. En studie från Sveriges kvinnolobby visar att 9 av 10 unga kvinnor inte är nöjda med sin kropp, att media många gånger fått dem att må dåligt över sitt utseende. Media och samhället borde lägga tiden på att bygga unga, starka och självständiga individer, men istället bryter de ned dem och får dem att tro att de inte duger som de är och media tjänar pengar på det.

Nu sitter nog vissa och tänker: "Men det är väl bara att strunta i idealen och gå sin egen väg. Det klarar jag."
Det är jättebra att du kan ignorera dessa ideal och gå din egen väg, men det handlar inte om dig. Det handlar om de som hamnar i självskadebeteenden på grund av att de inte klarar av pressen och som statistiken visar så är det faktiskt ganska många som hamnar just där. För många unga tjejer blir kroppen ett objekt, något som är till för att tillfredsställa andra och det är lätt att "bli sitt utseende". Får man då inte den där bekräftelsen för sin kropp som man tror att man behöver så blir det väldigt lätt att hitta fel och man lägger lättare märke till vad "alla andra har" och uppmärksamheten de får.


Vare sig vi vill eller inte så blir vi väldigt påverkade av samhället och de ideal som finns, särskilt när vi blir matade dag ut och dag in om vad som är det "rätta utseendet"
för något är ju faktiskt orsaken till att så många unga tjejer vill ändra sitt utseende och är så missnöjda. Så jag tror faktiskt att anledningen till att skönhetsingrepp ökar är den idealbild som finns och som gör att vi tror att vi är fel om vi inte passar in i den och då vill unga tjejer ändra på sig själva i hopp om att de blir lyckligare.


Idealet måste få ett stopp, människor ska inte behöva gråta sig till sömns på grund av att de känner att de inte duger och ni måste sluta ge offret skulden! Man väljer inte att må dåligt, man väljer inte att hata sin kropp eller att få anorexia. Ni måste våga ta debatten om hur ideal faktiskt påverkar. Prata med era barn och unga om detta, få dem att förstå att utsidan inte är det viktigaste och få dem att förstå att bilderna i media inte är verkligheten. Vi är alla olika. Vi ser olika ut och det är okej. Det ska inte finnas något rätt eller fel, en mall för hur magen eller brösten ska se ut. Vi är alla bra som vi är och din kropp duger exakt som den är!

#1 - Ann

Herregud så bra inlägg, håller med till 100%

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#2 - Polly Svensson

Instämmer helt. Det matas åt höger och vänater hela tiden och det är inte lätt för någon att känna att man duger som man är. Kram

Svar: Precis!
Evah Åberg

#3 - freja, trelleborgs största blogg

sjukt bra skrivet! Media borde verkligen lägga ner sina artiklar och bilder och allt vad det är, att de inte förstår bättre..
Och sådana skönhetsoperationer borde egentligen inte existera heller då det bara får folk att vilja göra det ännu mer. Det borde bara vara tillåtet om man har fysiska besvär med ex ont i ryggen osv.

kram !

Svar: Tack! Håller med dig.
Evah Åberg

#4 - Johanna Utterberg

Väldigt bra inlägg och väl skrivet!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#5 - JoJo

så himla bra inlägg!! håller verkligen med!

sv; ja jag tror att alla hamnar i nån slags svacka nån gång. tråkigt att du också har svårt att fokusera på bloggen just nu. jag hoppas att vi båda mår bättre snart <3

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#6 - Julia

Så bra skrivit!
sv: Tack, vad kul att du tyckte det! kram

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#7 - Martina

Så himla bra skrivet, helt sjukt att det ska vara såhär!!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#8 - CAMILLAESI

Bra skrivet!

Själv är jag i den målgruppen du pratar om och jag känner igen mig väldigt mycket. Det är riktigt synd :-/

Svar: Tack!
Evah Åberg

#9 - Amanda CL

jag blir väldigt påverkad undermedvetet har jag märkt :/

Svar: Jag tror de flesta människor på påverkade undermedvetet faktiskt
Evah Åberg

#10 - Ida

Håller med till 100%!
Sociala medier har ett stort ansvar i frågan!

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#11 - Henrik

Hoppas du fortsätter skriva om detta.

Svar: Det tänker jag göra :)
Evah Åberg

#12 - Tilda Barkselius

Sjukt hur media påverkar oss! Riktigt bra inlägg!

Svar: Tack!
Evah Åberg

#13 - Emma

Usch jaa, så sant!

Svar: Ja :/
Evah Åberg

#14 - Pauline Hurtig

så bra skrivet. så hemskt så sant

Svar: Tack!
Evah Åberg

#15 - Tisa

Ett väldigt bra inlägg. Statistiken är läskig, men jag är inte förvånad. Man är ung, osäker och som känsligast (skulle i alla fall jag tro) i den åldern. Idag matas vi med att vi inte duger som vi är. När det egentligen är precis det vi gör, vi duger precis som vi är, ingen är den andra lik och det är just det som gör oss unika och alldeles perfekta! Det enda media vill är att tjäna pengar på tidningstryck, butikerna säljer bantningspiller o.s.v.

Sv; Det har gått över nu tack och lov, bara tröttheten kvar nu... Fast det kan vara annat också.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#16 - Anna Munkhammar

Det är frustrerande att vissa (framför allt killar) säger att det bara är att det är att strunta i idealen. hmm, tror de har lite svårt att sätta sig in i hur det är när det läggs ned miljarder på reklam vars enda syfte är att hjärntvätta en. Som om det inte vore nog används ju ofta tjejer som objekt i andra reklamer som inte ens har med skönhet att göra och sen är det tv, film, tidningar, internet. vojvoj det måste vara ännu tyngre för de som växer upp idag jämfört med när jag var liten. Då fick man vara barn längre.

Svar: Precis!
Evah Åberg