Sexuella trakasserier och könsroller
Friendsrapporten för år 2015 visar att arbetet mot mobbning, kränkningar, sexuella trakasserier och könsroller måste fortsätta. De har pratat med 15.000 barn. Rapporten visar att ett till två barn i varje klass är utsatt för mobbning och de vanligaste grunderna är kön, ursprung eller sexuell läggning.

32% av barnen i årskurs 6-9 som varit utsatt var mobbning och kränkningar uppger att grunden var personens kön. Ett exempel på detta var: "Du får inte vara med, tjejer kan inte spela fotboll." Återigen ser vi hur gamla könsroller visar sig i vårt samhälle, även bland de små. Tjejer kan inte göra allt som killar kan enligt samhället och vi kan ju fråga oss vart detta kommer ifrån egentligen? Varför skulle ett kön vara bättre än det andra?

Var tioende elev på mellan - och högstadiet uppger att de har blivit utsatta för sexuella trakasserier under det senaste året. Vanligast är det bland tjejer på högstadiet. Där har 13% av tjejerna blivit utsatta för sexuella trakasserier jämfört med 8% av killarna. Exempel på detta är kommentarer, blickar, meddelanden, visslingar, tafsningar och rykten som handlar om sex eller de utsattes kropp. Återigen ser vi hur könsroller tar över och det blir ett maktspel då trakasserier är kopplade till maktstrukturer i samhället.

I årskurserna 3-6 ser vi att den vanligaste kränkningen är vilket land du kommer ifrån. Däremot i årskurserna 6-9 handlar det istället om kön eller könsöverskridande identitet.


#1 - rememberthiis.blogg.se

Så himla sjukt att det ska behöva vara så ...

Svar: Ja verkligen..
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Fy usch det är så sjukt men vad bra att friendsrapporten ska fortsätta! Kram

Svar: Ja verkligen! Kram
Evah Åberg

#3 - Sara Ekman

Usch för mobbning!!! :(

Svar: Ja :/
Evah Åberg

#4 - Beautybird

Fantastiskt bra skrivet!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#5 - Maria-Alexandra

Ja verkligen intressant att det könsrollerna börjar i så långa åldrar, man blir verkligen nyfiken varifrån barn får de idéerna ens!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#6 - LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Bra inlägg! Helt sjukt att mobbning pågår fortfarande... det måste ta stopp snart!

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#7 - Linn Strömberg

Så hemskt det här med mobbing!

Svar: Ja :/
Evah Åberg

#8 - Jessica Högberg

Låter ju inte så bra. Finns mycket kvar att göra.

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#9 - Sofia

Så sjukt och hemskt att det ska behöva vara såhär som det är :(

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#10 - Martina

Så himla hemskt att det är så!

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#11 - Elin

Var utsatt för mobbing själv i låg- och mellanstadiet. Det sitter fortfarande i, trots att det gått nästan 20 år. Usch så många år, och ändå trasig... Hur hade du det i skolan?

Tack :)
kramar

Svar: Vet hur det är... Var mobbad i högstadiet väldigt mycket. Det sätter sina spår tyvärr. Kram
Evah Åberg

#12 - Tisa

Intressant, men väldigt sorgligt! Jag läste om en artikel på facebook. Nu vet man ju inte vad som är sant eller inte, men det handlade om en mamma vars dotter hade slagit till en kille på skolan, i ansiktet så att han började blöda. Rektorn ringde till mamman och hon blev ombedd att komma på en gång. Det hela handlade om att denne kille som blödde hade försökt ta av tjejens bh, när hon då sagt till honom att hon inte ville hade han fortsatt och lyckades knäppa upp, hennes första reaktion var att hon slog till honom. När mamman hade kommit till skolan så var det tydligen killen alla skulle tycka synd om. För att "det var väl inte så farligt" och bla bla bla (andra saker som de sa). Mamman skulle då ha försvarat hennes dotter på olika sätt och lämnat mötet och anmält det hela. Fast det var hon som fick byta skola, tyvärr.

Sv; Tack, jodå, känns mycket bättre nu! :)

Svar: Vad sjukt om det är sant... Men jag blir inte förvånad...
Evah Åberg

#13 - Lili

Men fy så hemskt! Hoppas att man kommer arbeta mot detta. Skrämmande också att de sexuella trakasserierna börjar redan i mellanstadiet, så var det inte på min tid tänkte jag först. Sen kom jag på att det var det visst, killar tafsade och drog i håret men lärarna bagatelliserade bort det med "så gör han bara för att han tycker om dig förstår du väl". Inte konstigt kvinnor stannar så länge i destruktiva relationer där misshandel förekommer. "han gör det ju av kärlek" :/

Svar: Usch det är hemskt...
Evah Åberg

#14 - Tobias

Sjukt att sådant här börjar så lågt ner i åldrarna. Det är just i skolan vi måste jobba som hårdast mot trakasserier och negativ särbehandling. Annars kommer detta beteende följa med varje individ upp till vuxen ålder och vi kommer aldrig tillrätta med problemet...

Svar: Exakt!
Evah Åberg