Lördagspepp

Du kanske sitter där just nu och studerar din kropp och jämför dig med den där perfekta kroppen du nyss såg på instagram. Du kanske sitter där och tänker: "Varför är inte mina bröst så där runda och stora?" och du börjar hitta fel på dig själv. Jag känner igen den där känslan. Jag gör också så ibland och så kommer jag på mig själv och frågar: Vad fan är det jag håller på med?!

Den där tjejen du nyss såg kanske har jättefina bröst, men vem har sagt att du inte har det också? Vem bryr sig egentligen om att ha ett perfekt yttre och vad är ett perfekt yttre? Du är vacker exakt som du är. Din kropp duger exakt som den är. Du duger exakt som du är, både på insida och utsida. Låt inte den där bilden på instagram få dig att känna dig värdelös och ful, för det är du inte. Du är exakt lika bra som hon på den där bilden. Du är exakt lika vacker som hon, oavsett om du inte ser ut som henne. Du är du och det duger mer än väl!


Filmtipset #10


 

I centrum för historien står den unga, lovande konståkerskan Katja och hennes 12-åriga lillasyster Stella. Den populära Katja får all uppmärksamhet av omgivningen, medan Stella kämpar på mer i bakgrunden med sin mindre lyckade skridskoträning och med sin hemliga förälskelse i Katjas vuxne, utländske tränare. Efterhand förstår Stella att allt inte står rätt till med hennes syster, då hon beter sig märkligt och utvecklar ätstörningar, något bara hon verkar märka och får svårt att kommunicera till föräldrarna, vilket leder till svåra val och sätter syskonskapet på prov. Min lilla syster är en film om drömmar som gått fel, syskonrivalitet och hur brutalt det kan vara att växa upp som ung tjej idag.Jag älskade denna filmen och tycker den är otroligt lärorik! Den visar hur det är att vara sjuk, men den visar också hur det är att vara anhörig till någon som är sjuk. Filmen visar hur viktig relationerna mellan nära och kära faktiskt är och att man med lite stöd kan må bättre. Det är många tjejer som växer upp och utvecklar en ätstörning. Detta är en film som jag tycker att föräldrar ska se med sina barn och diskutera, för det är ett otroligt viktigt ämne.


Hur det går

Hej!
Först och främst vill jag tacka er för alla fina kommentarer ni har gett mig angående mina artiklar. Det värmer otroligt mycket ska ni veta. Det är kul att det uppskattas! :)

Jag har ju inte uppdaterat särskilt mycket denna veckan då jag fortfarande är otroligt trött. Känns som jag skulle kunna sova i två veckor... Var i alla fall till min kurator igår och vi pratade om att jag har utvecklats enormt mycket. Nu för tiden kan jag ju faktiskt ifrågasätta min ångest och ha en dialog med den. Det är inte bara ångesten som styr längre utan jag har börjat styra den också och det är förmodligen det som gör mig så trött hela tiden. Förut var jag ju negativ på grund av ångesten men nu är ju ångesten negativ och jag positiv så det blir ett krig i huvudet och det gör mig trött.

Kändes otroligt bra att komma dit igår i alla fall. Behövde verkligen prata av mig och jag satt till och med över tiden. Känns så skönt att veta hur långt jag faktiskt har kommit. Nu gäller det att låta det positiva vinna också. Jag hoppas på att snart kunna uppdatera som vanligt. Har bara varit så otroligt trött denna veckan att jag knappt kunnat gå upp...


Alla mina artiklar


Min första debattartikel kom upp i april 2015 och handlade om kroppsideal. :) Den fick väldigt mycket positiv respons, men så klart fick den även negativ respons. Väldigt roligt att den blev så pass uppskattad! Direktlänk till artikeln.
 
Min andra debattartikel var ett öppet brev till min gymnasieskola då de verkligen gjorde den tiden till bland det värsta jag har varit med om. Jag fick otroligt bra stöd när människor läste denna artikeln och det var många som tyckte att jag var stark som kämpade på, vilket värmde otroligt mycket. Direktlänk till artikeln. 
Min tredje artikel blev en text om feminism och jämställdhet och det var först här jag började märka hur många män som faktiskt började hata och skriva elaka saker. Väldigt intressant med tanke på vad texten handlade om och de bevisade ju bara att jag hade rätt med sina ord. Direktlänk till artikeln. 
När det var no hate dagen fick det bli en text om näthat och vad man kan göra för att sprida mer kärlek i vårt samhälle. Här fick jag bra respons från både killar och tjejer vilket var väldigt kul. Jag är nöjd med dessa tipsen jag gav! :) Direktlänk till artikeln.Nästa text blev återigen om feminism och jämställdhet då detta verkligen är ett ämne jag brinner för. Återigen fick jag se hur mycket hat det kan komma av män och ja, jag skriver män eftersom det var de som mestadels skrev elaka kommentarer. Direktlänk till artikeln.Sen blev det faktiskt ett inlägg om att jag älskar män, eftersom många tror att feminister hatar män. Så är ju inte fallet så därför listade jag punkter jag älskar hos män och här fick jag otroligt bra respons från både män och kvinnor. Dock fanns ju de där trollen där också och kom med lite hat, men inte lika mycket som innan, eftersom jag hyllade män. Direktlänk till artikeln.

 
Sen ville även aftonbladet ha med en av mina texter, så klart om feminism haha. Jag älskar att skriva om detta ämne då jag märker hur mycket det faktiskt behövs. Denna fick jag också väldigt bra respons på, men också en del hat. Detta är en av de texter jag har skrivit som har spridits bäst. Direktlänk till artikeln.
Min senaste artikel är en av de texter jag är mest nöjd med, någonsin faktiskt. Jag kände själv när jag skrev den att jag var otroligt nöjd och den fick väldigt bra respons. Den har delats många gånger och faktiskt fått många likes. Även om långt ifrån alla håller med och vissa män sitter och hatar så är jag otroligt glad över att den har delats. Direktlänk till artikeln.

Jag tror att detta var alla jag har skrivit hittills och jag hoppas på att få skriva många fler framöver då detta är något jag verkligen älskar och brinner för. :)

Recept: Köttgryta 
Du behöver:
Grytbitar
Bandpasta
1 gul paprika
1 röd paprika
2 st creme fresh med parmesan och vitlök
Grillkrydda
Salt
Peppar
Kalvbuljong

Gör så här:
1. Stek upp köttet och krydda det.
2. Hacka och lägg i paprikan i stekpannan och låt den bli krispig.
3. Börja koka upp bandpastan.
4. Häll köttet och paprika i en gryta och häll på creme fresh.
5. Häll i lite kalvbuljong.
6. Rör om och låt puttra ett tag.

Att förvänta sig något tillbaka

"När man säger god morgon till någon är det därför att man verkligen vill säga det, inte därför att man förväntar sig något tillbaka"

Jag läste detta citatet för några dagar sen och det fick mig att fundera lite. Jag håller absolut med om att man ska säga något för att man vill säga det, men är det verkligen så fel att förvänta sig något tillbaka? Det beror såklart på vilken situation det gäller och man ska ju inte enbart göra saker för att få saker tillbaka, men jag tror heller inte att man enbart ska göra saker utan att förvänta sig något tillbaka. Om man gör det så tror jag att det är lätt att man blir "dumsnäll", att man bara ger och ger av sig själv och finner sig i att folk bara trampar på en. 

Jag tror att vi alla behöver förvänta oss lite tillbaka ibland för att visa att vi också behöver den där uppskattningen. Får man ingen uppskattning för det man gör så orkar man ju inte fortsätta till slut, för det tar ju på krafterna att bara ge men inget få. Jag tror att det gäller att hitta en bra gräns mellan att göra saker för att man vill och även ibland förvänta sig något tillbaka och även att kräva att få något tillbaka. Behandlar du mig inte rätt och bra så åker du ifrån mitt liv, lite den attityden så man inte bara finner sig att bara ge till andra. Självklart säger jag godmorgon till dig för att jag vill, men jag kan också behöva få det där ordet tillbaka.

Vad är dina tankar angående det här?

 

Bildkälla

Måndagstipset #17 - egen domän
Idag vill jag tipsa er om hur man kan skaffa en egen domän. Min domän är evahle.se och man tar alltså bort då exempelvis blogg.se och får bara .se.

Jag använder mig av binero.se där jag betalar 99 kr/år för mitt namn (det var det jag betalade sist men nu står det att det kostar 119/år så vet inte riktigt) men oavsett så är det ju inte särskilt mycket pengar. Det finns olika att välja och de har lite olika priser. Jag är jättenöjd med att ha mitt namn hos dem och vill därför tipsa er om detta.

För att läsa mer om hur ni skaffar en domän hos binero för blogg.se klicka här.

Vad är ångest?

Ångest är en naturlig reaktion i situationer man finner hotfulla och är på så sätt en överlevnadsfunktion, men när det inte finns någon "verklig fara" kan de känslor ångesten framkallar bli överväldigande och istället förlama och förhindra aktivitet. När man har ångest känner man rädsla och oro och detta är starka känslor som kan kännas både psykiskt och fysiskt. Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger och ibland vet man inte ens varför man får ångest.

Symptom på ångest:

Fysiskt:
• Andnöd och kvävningskänslor.
• Svettningar/frossa.
• Darrningar eller stickningar.
• Torrhet i munnen.
• Ont i magen, illamående eller diarré.
• Muskelvärk och andra smärtor så som rygg, nacke, axlar.
• Kan påverka ens sömn och göra så man får svårt att slappna av. Man kanske vaknar mitt i natten eller har svårt att somna. 
• Man kan bli rastlös, otålig och lättirriterad.

Psykiskt:
• Intensiv rädsla och oro som egentligen inte behöver handla om något speciellt.
• Överdriven rädsla för vad som har hänt tidigare eller för något som kan hända i framtiden.

Beteende:
• Undviker platser och situationer som kan framkalla ångesten.
• Känner sig orolig för sociala situationer.
• Får fobier eller tvångsbeteenden.
• Självmedicinerar med alkohol, tabletter eller droger.

 
Bildkälla

Begränsar du dig själv?

 

Läsarintervju #32 - Annelie


 

Hej Annelie! Vem är du och vad gör du om dagarna?
Jag heter annelie och är en 30 årig som bor på ett boende för psykiskt sjuka och är sjukskriven

Vad får man se i din blogg?
I min blogg www.tippellertopp.blogg.se får du se dikter,djup tankegång om mitt liv, filosofi, målningar å foto samt om mina diagnoser.

Hur länge har du bloggat?
Sedan september 2010 var det jag hittade

Vad är ditt bästa tips för att må bra?
Spela glad musik eller promenera

Vilken är din favoritårstid?
Våren och sensommaren

Vad får dig att må bra?
När jag är ensam och sitter framför datan samt spelar musik och sjunger som en kratta, annars om jag haft ett badkar så hade det fått mig att må bra.

Har du någon favoritfilm?
Helt klart mamma mia

Om du fick vara statsminister för en dag och bestämma vad som helst, vad skulle det då vara?

Att alla skulle köra med elbilar och att det var gratis mest för att rädda världen.

Att alla krig var slut så alla hade samma religon och då slapp vi ta emot alla invandrare.

Jag skulle montera ner hawaii och lägga det brevid norge så det blev billigare och flyga dit.

Tack och bock för alla svar. :) Ni hittar hennes blogg här.


 

Söndagspepp5 tips - så bryter du en dålig vana

 
Ta en sak i taget. - Att förändra och bryta dåliga vanor är jättebra, men att försöka förändra allt på en gång kan göra det hela övermäktigt och göra att det blir värre istället. Börja med en sak i taget och kolla ut vilken ovana du helst vill bryta, vilken är viktigast?

Vilka situationer vill du göra den där ovanan? - Säg att du röker, fundera på om det är något speciellt tillfälle du känner dig extra röksugen. Kanske när du känner dig stressad eller precis när du har vaknat? När du listat ut vilken situation som utlöser det så kan du enklare arbeta på att hitta något nytt och hälsosammare.

Vad är belöningen? - Alla saker vi gör är på grund av att det ger oss något och det behöver inte alltid vara att det ger oss något positivt, särskilt inte i längden. Gör den där cigaretten dig lugn? Då är det belöningen. Fundera då på vad du skulle kunna göra istället för att bli lugn, för det finns alltid fler sätt som är mer hälsosamma.

Jobba tillsammans. - Är ni fler som vill sluta röka? - Jobba då på det tillsammans och hjälp varandra för många gånger kan det vara enklare att ha ett stöd vid sin sida som går igenom samma sak.

Hitta ett mål. - Att ha ett mål att sträva emot är jätteviktigt för att komma dit man vill. Vad är ditt mål med att sluta med dina dåliga ovana? Kanske att bli mer hälsosam? Att inte utsätta din familj för passiv rökning eller att få bättre kondition?


Veckans kroppsinspiration #18


 

Bildkälla

Läsartips #8


Idag är det Yohanna som kommer med sina tre bästa tips. :) Ni hittar hennes blogg här.

1. Kramas 
2. Sätt dig i en situation där du vet att du skrattar. Rolig film, kompis, serie, stand-up osv. 
3. Skriv dagbok (faktiskt gärna varje kväll), det är grymt och man får alltid ur sig precis det man vill på sina egna villkor. Vill du också skriva dina bästa må bra tips och få en länk? Kommentera då inlägget jag länkar här nedanför så får du också synas med dina tips. :) Direktlänk till inlägget.

Fredagsbloggen #18


 
Idag vill jag tipsa er om Maddes blogg. Hon bloggar om sitt liv som mamma, mode, trender, träning och hälsa. Hon har mycket fina outfitbilder och lägger ofta upp inspiration som jag älskar att kolla på, så jag tycker absolut att ni ska kolla in hennes blogg! :)

Kvinnor får inte uttala sig

Det mest intressanta när man skriver debattartiklar om feminism är att det i stort sett bara är män som klagar, dömer och hatar. Vissa män håller med, gillar och delar. Men så finns de där männen som redan har bestämt sig för att jag är en manshatande äcklig feminist, som måste läxa upp mig att mina erfarenheter är fel för så ser inte verkligheten ut. 

Jag skriver alltid mina texter baserat på min egna erfarenheter samt fakta från BRÅ, ungdomsmottagning, RFSU, m.m, men du kommer och berättar för mig att detta är fel, att detta har jag inte upplevt? Bara för att du själv inte har upplevt det jag skriver om så innebär inte det att problemen inte existerar. Det konstiga är att direkt man nämner orden våldtäkt och män så är all fakta man skriver (som är från BRÅ) fel enligt dessa män som skriver. Vissa män har helt enkelt bestämt sig för vad texten handlar om innan de ens har läst den och det är er själva ni dumförklarar när ni skriver att jag är en manshatande feminist som drar alla män över en kam och anklagar alla män för våldtäkt när jag klart och tydligt skriver:

"Vi kan inte blunda för att 98 procent av de som misstänktes för sexualbrott år 2013 var män , enligt BRÅ. Detta innebär inte att alla män är dåliga eller att alla män är våldtäktsmän, för det finns jättemånga fina och bra män där ute."

Det jag skriver om är en vardag för många tjejer och kvinnor runt om i världen. Det jag skriver om har jag själv råkat ut för och du har ingen rätt att skriva att jag har fel i det jag har upplevt. För återigen så ser man hur en kvinna inte har rätt att uttala sig om sina erfarenheter för då blir vi tillrättavisade av vissa män direkt, för kvinnor får ju inte skriva om sina egna erfarenheter för då hatar vi män och är äckliga. Jag tänker fortsätta sprida information, oavsett om vissa män går emot det och skriver hat för det bevisar bara att mitt jobb behövs.

 
Bildkälla

Vi matas med att vi inte är bra nog

"Så får du de perfekta ögonbrynen."
"Så får du den perfekta platta magen."
"Så får du det perfekta hollywoodsvallet."

Hela tiden och överallt matas vi med att vi inte är perfekta som vi är. Vi ska ju hela tiden eftersträva att få den där platta perfekta magen eller de där perfekta ögonbrynen, som inte får vara buskiga men de ska heller inte vara smala som streck. Men vi som inte har de där perfekta ögonbrynen eller den där platta perfekta magen då? Varför kan inte vi bara få vara oss själva, utan att hela tiden få höra vad vi ska eftersträva?

Jag noppade i sönder mina ögonbryn som tonåring och idag växer de knappt någonting och ärligt talat kan jag må lite dåligt över det eftersom ögonbrynen är ett av mina största komplex. Vi ser hela tiden "så skapar du de perfekta ögonbrynen" och ögonbryn har blivit en stor hype idag. Istället för att prata om att alla har olika ansiktsform och är bra som de är så har vi istället en mall på hur det perfekta ska vara.

För dig kanske de här punkterna är skitsaker. Du kanske tycker att det är lätt att gå sin egen väg och inte bry sig om idealet. Det är jättebra att du gör det och jag är glad för din skull, men alla har det inte så lätt. För vissa är denna utseendehets ett helvete. Vissa hamnar till och med på sjukhus för att de försöker banta så att de ska passa in i idealet och det är inget vi ska underminera. Samhället och media gör många gånger folk sjuka genom sina ideal och sitt tjat om det perfekta. 

De borde lägga tiden på att bygga unga, starka och självständiga individer, men istället bryter de ned dem och får dem att tro att de inte duger som de är. Alla kan inte stå emot idealet, alla har inte den styrkan i sig själv och vi måste stötta dem, inte göra narr av dem som många tyvärr gör. Bara för att du inte mår dåligt av något så innebär inte det att problemet inte existerar.


Läsarintervju #31 - Emma


 
Hej Emma! Vem är du och vad gör du om dagarna?
Jag heter Emma och jag bor i sommarstaden Nynäshamn, som ligger 30 minuter söder om Stockholm. Jag studerar till hälsopedagog på Gymnastik- och idrottshögskolan, där jag examen i juni 2016 efter tre underbara och lärorika år. 
 
Hur länge har du bloggat?
Jag har bloggat sedan jag gick i grundskolan, jag började när jag var 14 år och sedan dess har det följt en rad med olika bloggar. Jag började ta bloggen mer på "allvar" då jag bodde i USA under ett år, för att hålla familj och vänner hemma uppdaterade om vad som hände i mitt liv. 
 
Vad får man se i din blogg?
I min blogg i dag får du läsa om min vardag; om skola, träning, familj, vänner bland annat. 

Hur kommer det sig att du startade din blogg?
Jag startade min första blogg för att jag blev nyfiken på vad det var för något, jag har alltid älskat att skriva - mestadels noveller för mig själv, men att blogga blev ett sätt att dela med mig av mina tankar. 
 
Har du någon favoritlåt? 
Min absoluta favoritlåt, genom tiderna, är When it comes to you av Elin Ruth. Den har följt mig sen jag var liten, då jag hörde den i bilen när pappa och jag skulle till tandläkaren. Såklart har jag favoritlåtar på topplistan också, men för mig är den här låten underbar. 
 
Känner du dig säker i dig själv?
Jag känner mig säker i mig själv på det sättet att jag tror på migsjälv. Det varierar från situation till situation,  men rent generellt vet jag att jag kan saker - och även om jag också kan vara osäker på mig själv, så vinner nog säkerheten över osäkerheten. 
 
Favoritmat?
Min favoritmat är min kompis mammas stuvade makaroner med falukorv. Det är något speciellt med sättet hon gör den här maträtten, så otroligt god! 
 
Ditt bästa tips för att bli säker i sig själv?
Mitt tips är att säga ifrån. Säg ifrån när någon säger något om dig som inte är sant, säg ifrån om någon behandlar dig på ett sätt som ger dig ont i magen eller får dig att känna dig sårad. Att jobba på att säga ifrån är något jag kommer att få göra hela livet, men varje gång jag gör det känner jag mig stark - och varje gång jag lär mig att det går att säga ifrån utan att själv bli tagen som "the bad guy" växer jag. 

Tack snälla för alla fina och bra svar! :) Ni hittar hennes blogg här.Tappar män kontrollen?


Detta är en kommentar som jag fick på min debattartikel om att män måste börja våga ta debatten om våld mot kvinnor och ibland undrar jag om folk (i detta fallet en man) gör sig dummare än vad de är och varför de vill fördumma sig själva på detta vis? Att flörta med en man och han bjuder på en drink är ju verkligen samma sak som att tafsa mot någons vilja, att skämta om övergrepp eller att håna någon? För den mannen är ju absolut tvingad till att köpa den där drinken för att hon flörtar med honom? 

Många gånger tycker jag att män fördummar sig själva och gör sitt eget kön till ett djur utan kontroll, som att så fort en kvinna flörtar med dem blir de så förtrollade och den där blicken tvingar dem att köpa en gratis drink? Som att han tappar kontrollen så fort en kvinna ger honom en sexig blick. Att jämföra sexuella övergrepp med en gratis drink är för mig så ologiskt och det skrämmer mig att dessa personer verkar ha så svårt att förstå vad ett övergrepp är och frågan är om de verkligen inte förstår det eller om de bara gör sig dummare för att provocera och få lite uppmärksamhet på internet?

Ärligt talat, förstår du inte skillnaden mellan en våldtäkt och att få en gratis drink så tycker jag synd om dig. Ingen har tvingat den där mannen att köpa en drink åt henne, men när det är en våldtäkt så är offret utsatt för tvång och gärningsmannen har ett övertag, det är en stor skillnad.

Direklänk till min debattartikel.

Att vara deppig eller deprimerad

"Jag vaknade på fel sida idag. Jag missade bussen, sminket blev fel, fick IG på mitt prov. Jag är så deprimerad idag."

Detta är ett exempel på hur ordet deprimerad kan användas på fel sätt. Ordet som skulle ha använts här är egentligen deppig. Att vara deppig och nedstämd kan alla bli någon gång ibland. Men när man är deprimerad så handlar det inte om en dålig dag eller en dålig vecka. Att vara deprimerad är alltså en sjukdom, det är inte att vara deppig för att man har en dålig dag.

En depression blir ofta ett hinder i vardagen. Man känner sig sällan glad och saker man har gillat att göra innan känns helt plötsligt väldigt tunga. Att göra vardagliga saker som att äta, laga mat eller städa kan bli övermäktigt. Man kan få svårt att sova, svårt att koncentrera sig, minskad sexlust, minskad/ökad aptit. Man kan också bli tillbakadragen eller bli mer aggressiv. Man kan också känna sig väldigt trött, få ont i magen eller andra ställen på kroppen och man få hjärtklappning. Detta är bara några få punkter om hur en depression påverkar en människa.

Att vara deppig och att vara deprimerad är två olika saker och kan inte jämföras med varandra. Att vara deppig för att man har haft en dålig dag kan hända vem som helst, det är livet, men att lida av depression är en sjukdom.


Ni ger mig så mycket! 
 

 
Det jag älskar med mina läsare och följare är att ni sprider så mycket kärlek omkring er istället för näthat. Vi har alldeles för mycket näthat i denna värld, eller ja hat över huvud taget, men ni sprider kärlek och glädje omrking er vilket jag verkligen uppskattar! 

När ni ger mig så fina kommentarer så gör ni verkligen min dag och jag är säker på att de flesta människor behöver mer kärlek och glädje i sitt liv och det är just därför jag väljer att göra sådana här inlägg, för att visa vikten av kärlek och respekt. 

Ni gör så jag orkar fortsätta, ni gör så jag mår bättre och jag uppskattar verkligen alla fina ord ni skickar! Utan er skulle min blogg och mina sociala medier inte vara det det är idag. Vi vinner så mycket mer på att sprida kärlek än att sprida hat och otrevligheter. Vi vinner så mycket mer på att ge varandra komplimanger istället för att håna varandra, för kärlek mår alla bättre av. Både den som får och den som ger kärlek. Ni är bäst! ♥

Kom ihåg att ni fortfarande kan ställa frågor i min frågestund. Direklänk till den.

Att pika någon löser inget

"Ät inte ihjäl dig på det där."
"Vad lite du äter!"
"Du måste ju äta mer förstår du väl!"

Är du en av de här människorna som säger så här? Snälla, bara sluta! Jag som har haft en ätstörning vet vad svårt det är när någon pikar en för hur lite man äter. De där kommentarerna hjälper verkligen inte till för det är inte direkt så att man känner: "wow vad hungrig och sugen på mat jag blev nu." efter de där kommentarerna utan det är snarare tvärtom. 

Jag förstår att omgivningen givetvis kan bli orolig om man tycker att en närstående äter för lite, men att lägga fram det på detta sättet är inte rätt väg att gå för risken är att personen känner sig påhoppad av ditt sätt att säga det och av din sarkasm som i första kommentaren och istället börjar äta mindre.

Hur du kan göra istället om du är orolig:

* Prata först igenom det med någon i din närhet. Tycker den personen också att Lisa äter för lite eller är det bara du som har den uppfattningen? Prata ihop er så ni vet vart ni står.

* Prata sedan med Lisa. Börja lugnt och försiktigt och fråga hur hon tycker att det går med maten. Försök föra en dialog och lyssna på henne. Berätta att du bryr dig och att du finns där.

* Om du märker att Lisa faktiskt äter mindre och mindre så kan du kontakta vårdcentralen, BUP, ungdomsmottagningen eller psykiatrin exempelvis för rådgivning för att se hur du kan fortsätta att hjälpa Lisa.

 
UMO
 

Debatt - ni män måste våga ta debatten


Idag har jag skrivit en ny debattartikel för nyheter 24 om att män måste våga ta debatten om övergrepp, kränkande skämt och trakasserier. Jag blev otroligt nöjd med denna text och är så glad över att den publicerades. :) Läs, kommentera och dela gärna vidare!

Direktlänk till artikeln

Recept: Köttfärssoppa


 
Ca 10 portioner

Du behöver:
24 dl vatten
6 stycken buljongtärningar (grönsaksbuljong och köttbuljong)
15 st potatisar
12 st morötter
1 kg köttfärs
6 krm paprikapulver
3 krm svartpeppar
6 msk tomatpuré
12 msk persilja
1 paket frysta grönsaker, valfritt

Gör så här:
1. Koka upp vatten och buljong.
2. Skala potatis och morot.
3. Skär potatisen i skivor och riv moroten grovt.
4. Lägg potatis och morot i buljongen. Koka på svag värme i 10 minuter.
5. Stek köttfärsen.
6. Blanda köttfärsen, kryddor, frysta grönsaker och tomatpuré i soppan. Strö sedan över persiljan.
7. Låt koka en stund.

Ett krig mellan mig och min ångest

När min ångest spökar är det som ett krig i mitt huvud mellan mig och min ångest. Jag försöker hjälpa mig själv och försöka mota bort ångesten, men ångesten vill helt andra saker. Det är en evig dialog i mitt huvud när min ångest spökar eftersom jag har lärt mig att ifrågasätta mina tankar och försöka få bort dem och ibland blir det bara så rörigt att jag till slut känner att jag bara vill banka huvudet i väggen.

Jag: "Men det där är väl inte så farligt. Det kommer gå bra och det behöver inte gå fel!"

Min ångest: "Förfan klart det kommer gå fel, allt går fel så tro inget annat. Det är visst hemskt!"

Jag: "Detta kommer ordna sig. Du måste försöka tänka klart och ta det lugnt. Tänk positivt, hur troligt är det att det kommer bli så? Du måste lita på att saker kommer bli bra."

Min ångest: "Tänka positivt, är du dum eller?! Självklart kommer det skita sig, jag mår faktiskt dåligt av detta och inte blir det bättre..."

Detta är ett exempel på hur en dialog kan se ut, behöver ju inte just vara de orden men det är på ett ungefär hur det går till i mitt huvud när min ångest spökar. Ångesten vill intala mig det värsta och få mig att må dåligt, medan jag själv försöker stöta bort den och få mig själv att må bra igen men det är fruktansvärt svårt. Ibland vinner ångesten och jag lägger mig och bara storgråter och vill försvinna från denna jorden, men ibland vinner även jag över ångesten och det är en stor seger för mig. Jag har börjat vinna mer och mer strider mot min ångest och det är jag otroligt stolt över. För vet du vad ångest? - En dag ska du vara ute i mitt liv för jag klarar mig utan dig! Jag kommer vinna över dig för du ska inte få förstöra något mer i mitt liv. Det är ett krig, det är en kamp men jag är starkare än dig och det ska du få se.


Måndagstipset #16 - Boktips


 
Handling:
Audrey är 14 år och har inte gått i skolan sedan februari, eftersom det hände en grej där. Hon har inte varit sig själv sen dess och folk undrar vart hon har tagit vägen, men hon kommer inte gå tillbaka till skolan. Hon går helst inte någonstans, det kallas social fobi och är en del av hennes diagnos. Hon lider även av generliserat ångestsyndrom bland annat. Den här boken handlar om henne, och hennes idiotiska hjärna som hon själv beskriver det och hur hon besegrade den. Med hjälp av bland annat ett par svarta solglasögon, en envis psykolog och en kille med världens finaste leende.

Min åsikt:
Jag gillade denna boken och tycker att den var både intressant och rolig, därför vill jag tipsa er om den. Dock är jag lite besviken på att den egentligen inte handlar så mycket om just hennes diagnoser utöver det att hon har svårt att gå utanför dörren. Jag hade velat läsa mer om hennes svårigheter och mindre om hennes familj. Men boken var ändå bra och rolig och jag kände igen en hel del av hennes tankar och svårigheter faktiskt.

Feminister generaliserar

"Jag hatar feminister för att de drar alla män över en och samma kam. De generaliserar och tycker att alla män är likadana. Fyfan för feminister!"

Du hatar alltså att feminister generaliserar och tycker att alla män är likadana, men det är alltså helt okej för dig att generalisera alla feminister och tycka att de är likadana?

Människor med sunt förnuft förstår att alla män inte är våldtäktsmän. Människor med sunt förnuft förstår att det inte är alla män som lägger handen på en kvinna. Människor med sunt förnuft förstår också att det inte är alla feminister som generaliserar och drar alla män över en kam. Jag är feminist och jag är mycket väl medveten om att det är en väldigt liten del av männen som faktiskt skulle lägga hand på en kvinna, för om jag inte insåg det så skulle jag ju varken våga umgås med min pappa, ha en pojkvän eller träffa släkt/vänner. Om jag inte insåg det så skulle jag ju isolera mig från män helt.

När jag skriver mina texter så är inte min mening att oskyldiga män ska ta åt sig, för varför skulle de egentligen ta åt sig av en text som är riktad till våldtäktsmän? Om du vet med dig att du aldrig skulle kunna lägga hand på en kvinna så behöver du inte ta åt dig för texten är inte riktad till dig. Om du vet med dig att du försvarar en kvinna om du ser att någon utsätter henne mot hennes vilja så behöver du inte ta åt dig för texten är inte riktad till dig. Det finns extremister i alla grupper, men bara för att det finns det så behöver man inte döma ut alla. Lika lite som den där feministen har rätt att döma alla män som hemska odjur, lika lite har du rätt att döma feminister som manshatande svin, för så är inte fallet. Alla män är inte hemska odjur och alla feminister är inte manshatande svin.


Bildkälla

Läsarintervju #30 - Ida Einarsson


 
Hej Ida! Vem är du och vad gör du om dagarna?
Ida heter jag och jobbar som bagare/konditor på ett konditori. Mina dagar består av tidiga mornar men det är det värt när man gör något man gillar. Vilket i mitt fall betyder att göra tårtor och baka bröd och småkakor och allt där emellan :)

Vad var det första du bakade?
Det kommer jag inte ihåg men skulle tro att det var chokladbollar, klassiskt som alla barn bakar ^^

Vad är det som gör att du gillar att baka så mycket?
Det jag gillar med att bakar är att man får skapa något med händerna. Det är lite som att måla eller något annat hantverk som blir ett slags konstverk. Sen vill jag att fler ska få ta del av det jag gör och då är bloggen ett perfekt sätt att nå ut till många och det verkar uppskattas.

Vad får man se i din blogg?
I min blogg kan man gå tillbaka till när jag gick livsmedel på gymnasiet och yrkes högskolan i Kristianstad, där jag tog gesällbrevet i våras. Och om man följer med nu så får man många goda recept på lite allt möjligt i bak-väg :) Skriver även lite personligt och om vad som händer på jobbet.

Hur gammal var du när du bakade första gången?
När jag var liten bakade jag ju det alla barn gjorde liksom, chokladbollar, pepparkakor osv. Så jag vet inte riktigt hur gammal jag var. Men själva bakintresset som håller i sig nu började nog inte innan jag var runt 14-15 år. Det var även då jag bestämde mig för att bakning var det jag ville jobba med när jag blev stor.

Har du någon förebild?
Inom yrket har jag faktiskt ingen förebild. Man har ju sina egna mål och det är det viktiga :)

Har du något favoritcitat?
Ett citat jag läste rätt nyligen är "Ge aldrig upp det du brinner för. Kämpar du tillräckligt länge når du dit du vill". Det tyckte jag var ett bra citat :)

Vad är ditt bästa må bra tips?
Det jag måste göra för att må bra och orka med jobbet är att sova de timmarna kroppen behöver. Vilket betyder att jag måste sova på eftermiddagarna när jag går upp så tidigt. Röra på mig eftersom man då får rensa tankarna lite och släppa allt som hänt på jobbet, det är avslappnade för mig. Samtidigt som jag måste röra på mig efter allt gott och onyttigt jag ätit ^^
Och det viktigaste är att ska man ta en fika gör det då ordentligt och njut av det, istället för att ta något "nyttigare". :)

Tack och bock för alla bra svar! :) Ni hittar hennes blogg här.Tips på en bra artikel om feminism


Jag vill tipsa er om en debattartikel jag läste och jag tycker ärligt talat att detta är bland det bästa jag har läst! Så otroligt bra formulerat och mitt i prick. Direktlänk till artikeln.

Och för att förtydliga då, så självklart kan män bli våldtagna och det sker och givetvis är det lika hemskt oavsett vilket kön man än har. Det är inte mer synd om kvinnor som blir utsatta än män som blir utsatta. Självklart finns det kvinnor som är svin, som kränker, som trakasserar, som våldtar och misshandlar. Självklart kan män också vara utsatta, men att förneka att kvinnor utsätts i högre grad av män än vad män gör av kvinnor är att leva i förnekelse. INGEN ska behöva utsättas för hat eller våldtäkter, men kvinnor har alltid varit väldigt utsatta när det gäller just detta, av just män. 

Det gäller så klart inte alla män, det tror jag du förstår. Poängen är att i stort sett varje kvinna har blivit utsatt av en man på ett eller annat sätt.

Dagens smarta ord #18Veckans kroppsinspiration #17


 

Fredagsbloggen #17Idag vill jag tipsa er om Jesse´s blogg. Han skriver mycket om samhällsfrågor och orättvisor men han delar även med sin av sin erfarenhet och sina tankar om psykisk ohälsa. Jag hittar väldigt mycket intressant i denna bloggen och det är väldigt kul att ha kontakt med någon som på ett ungefär vet vad man själv går igenom. Jag tycker absolut att ni ska kolla in hans blogg.

3 tips - så når du dina mål

 
♦ Fråga dig själv hur du vill att dina nära och kära ska beskriva dig. Hur vill du att de ska se på dig?

Exempel: Du vill att de ska se dig som en person som försöker uppfylla sina drömmar. Som tar för sig av livet och bryr sig om andra människor. Du vill att de ska se dig som en omtänksam, glad och en bra person. Du vill att de ska se dig som en klok och vis person som kan mycket om konst.

♦ När du har fått fram hur du vill att deras beskrivning att dig ska vara så tänk efter om det verkligen är så det ser ut. Om inte, vad är det du skulle kunna förändra och hur skulle du kunna göra det? Vad kan du göra för att bli den personen du vill att dina nära ska se?

♦ Skriv ned mellan 5-10 mål eller tankar som du vill ska hända under närmsta året. När du fått ned några tankar eller mål så fråga dig själv vad du vill ska hända inom de närmsta 48 timmarna, vad skulle göra mest skillnad? På så vis får du fram vad som är viktigast för dig och på så sätt kan du prioritera de mål och tankar som betyder mest för dig. 


Läsartips #7


Idag är det Sofia som kommer med sina bästa tips för att må bra. :) Ni hittar hennes blogg här.

"Mina må bra tips är att man sysselsätter sig med saker som man själv tycker är roligt. Jag själv går en danskurs som kallas för house Dance varje söndag, och dansen får mig till att må väldigt bra och får mig till att koppla bort allt jobbigt. Sen är även mitt tips att man umgås med personer som man mår bra av att umgås med, och som för en till att tänka positivt istället för negativt! :)"


Vill du också skriva dina bästa må bra tips och få en länk? Kommentera då inlägget jag länkar här nedanför så får du också synas med dina tips. :) Direktlänk till inlägget.

Nominera gärna min blogg

 
Nu kan man börja nominera sina favoritbloggare till finest awards och jag skulle verkligen uppskatta om ni ville rösta på min blogg. :) Det skulle vara så otroligt roligt att få bli nominerad till något sådant här. Från idag fram till den 15:e februari kan ni rösta och jag tror att ni kan rösta flera gånger om jag inte har helt fel. :) 

Jag anser att "årets personliga blogg" eller "årets inspiratör" passar min blogg bäst av dessa kategorier. Ni går bara in på länken här nedanför, skriver in min bloggadress så som jag har gjort i bilden här ovanför och trycker på skicka röster.

Direktlänk till röstningen.

Skillnaden mellan ångest och oro

Många människor blandar ihop oro med ångest och tror att de alltid innebär samma sak. Alltså, att all oro är lika med ångest, men det är viktigt att lära sig skillnaden på dessa två begreppen då oro inte behöver vara samma sak som ångest.

Den vardagliga oron är ofta kopplat till stress inför något särskilt som man finner lite extra jobbigt eller stressande. Det kan vara exempelvis oro för ett prov, för en arbetsintervju eller för att ha en redovisning och denna vardagliga oron är något som de flesta upplever titt som tätt i livet. 

Men när man har allvarlig ångest så får man också svårt att tänka klart och det blir lätt att man bara ser enkelriktat. Man har svårt att se att det finns olika lösningar och istället bara ser ett svar. Det finns också olika typer av ångest. Ångest är också något som kan inträffa för vem som helst när som helst, men vi har också den där "sjukliga" ångesten som jag lider av och det innebär att ångesten blir ett stort hinder i vardagen och det gäller då inte bara vid något enstaka tillfället utan i stort sett alltid.

Att det blir ett hinder i vardagen kan innebära att man undviker vissa platser, att man undviker att träffa människor, att man isolerar sig eller att man aldrig kan slappna av och så vidare. Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger och det alla knep fungerar inte för alla, utan man får hitta sin egen väg att gå för att bli av med ångesten.

 
UMO

Läsarintervju #29 - Ida Engström


 
Hej Ida! Vem är du och vad gör du om dagarna?
Jag heter Ida och kallas för Minime. Jag är sjukskriven nu men jag kollar på filmer och serier på dagarna. Snart kommer jag dock börja ha praktik men jag vet inte vart ännu men det kommer bli ett stall.

Har du någon förebild?
Jag har dig som förebild :) Jag tycker du är en smart tjej med ett jävla go i dig. Du kommer alltid med så roliga blogginlägg.

Vad är ditt favoritprogram på tv?
Mitt favoritprogram är Born to kill? på tv4 fakta. Det är ett program där man berättar om en mördare och vilken uppväxt den har haft. Det är ett program jag rekommenderar starkt.

Vad är ditt bästa tips för att bli säker i sig själv?
Att sluta jämnföra sig med andra och inse att man duger som man är! Jobba med självkänslan varje dag och inse att man är ett orginal och kan inte bli ersatt.

Vad tror du är den största anledningen till att så många unga mår dåligt idag?
Dagens samhälle och allt vad det innebär. Att vara psykisk sjuk är något man inte "skyltar" med och dagens okunskap inom detta ämne.  

Din favoritmusik?
Jag lyssnar på allt mellan dansband och rock och skäms inte för det. Min favorit artist är Kristyna Myles,en ung tjej från england som inte är etablerad i sverige.  

Vad får man se i din blogg?
Man får följa mig i livet,allt vad det innebär. Skriver ganska ofta om mina åsikter inom aktuella ämnen. Varje vecka kommer ett nytt popcorn recept.Jag går min egen väg och är annorlunda,varför vara som andra när man kan vara annorlunda! Jag bryr mig inte så mycket om trender inom kläder utan har min egen stil. 

Det roligaste med att blogga?
Att man får skriva av sig och slippa bära omkring det inombords,kommentarerna man får är bara en bonus!

Tack Ida för alla fina och bra svar och jag måste bara få kommentera ditt svar på frågan om förebild. Det värmde verkligen ska du veta, tack snälla för dina fina ord, det gjorde min dag! :) Ni hittar hennes blogg här.Tänk om män var lika äcklade av våldtäkter som de är av mens


Hittade denna bilden på facebook (länk) där en tjej hade skrivit:

"Tänk om män var lika äcklade av våldtäkter som de är av mens. 
Det går att köpa ett 50-pack trosskydd på ICA för 10 kr. Ta valfri tuschpenna, skriv något liknande och sätt upp överallt i staden du bor i. Det gör jag iallafall. "

Och jag var tvungen att lägga upp detta här med för jag tycker det var en sådan extremt bra sak! Vissa män blir äcklade av mens och kan knappt prata om det. De skäms för att köpa mensskydd till sina flickvänner, men många av dem skämtar fortfarande om våldtäkter. De drar fortfarande kvinnoförnedrande skämt och många av dem våldtar eller taffsar på en kvinna utan lov. De tycker att mens som är något helt naturligt är äckligt, men att förnedra någon eller at våldta någon är ett helt normalt beteende. Hur snedvridet är inte detta?

Och NEJ, jag menar inte att alla män är så här. Jag menar inte att alla som tycker att mens är äckligt skämtar om våldtäkt eller våldtar någon, men poängen är att VISSA har denna synen och det är det jag vill få bort. Är inte du en av dem som gör sådana här saker så behöver du inte ta åt dig, för jag drar inte alla män över en och samma kam.

Meningen med min blogg

Som ni redan vet så älskar jag att skriva texter men det är inte bara därför jag bloggar och just driver en sådan här blogg. Jag älskar att inspirera andra människor och få dem att må en gnutta bättre. Meningen med min blogg är inte att jag ska kunna rädda hela världen eller få alla att må bra. Meningen med min blogg är att jag ska kunna inspirera någon att ta steget till en förändring. Att jag ska kunna finnas där som en stöttning för en annan människa och kunna få någon att få mer förståelse exempelvis för psykisk ohälsa eller orättvisor. Mina tips passar inte alla, men min mening är att jag i alla fall ska kunna inspirera någon att våga prova något nytt, även om det kanske inte just blir mitt må bra tips som personen använder sig av.

Att jag bloggar om mat och bakning är också för att inspirera. Jag vet själv hur jobbigt det kan vara att komma på vad man ska äta och mat kan vara riktigt tråkigt ibland. Särskilt svårt är det om man har en ätstörning. När jag då lägger ut lite recept i bloggen så hoppas jag att någon kan hitta sin framtida favoriträtt eller kanske slipper det där eviga tänkandet på vad de ska äta under veckan. Jag kanske också kan peppa någon att komma ur sin ätstörning och hitta ett intresse för mat (det fungerade för mig när jag hade min ätstörning). 

Meningen med min blogg är alltså att inspirera folk till sunda ideal och värderingar och få dem att förstå att de duger exakt som de är. I min blogg ska folk kunna känna igen sig. De ska kunna känna att de är bra. De ska kunna känna att någon förstår och inte dömer dem.


Du måste älska dig själv

"Du måste älska dig själv innan någon annan kan älska dig och innan du kan älska någon annan."

Detta är en kommentar som jag tycker är så extremt fel och jag tycker ärligt talat att detta uttryck borde kastas i sjön, för detta tycker inte jag är något peppande för någon. Jag har själv erfarenhet av dålig självkänsla, dåligt självförtroende och psykisk ohälsa. Jag har själv hatat mig själv och mått extremt dåligt i mitt liv, värre än idag och jag vet hur svårt det kan vara att bygga upp sig själv igen. Det är då man behöver extra mycket kärlek och omtanke, men att då få höra att ingen kan älska en förrän man älskar sig själv är ingen pepp enligt mig.

Hur ska någon börja älska sig själv med tanken om att ingen kan älska en om man inte älskar sig själv? Jag tror att för att börja älska sig själv behöver man kärlek från nära och kära. Från en partner, från en vän, från sin familj eller från exempelvis någon som ser upp till en. Man behöver få höra att de älskar en för just den man är för att kunna börja se det positiva hos sig själv och börja älska sig själv. 

Du behöver inte älska dig själv för att kunna älska eller för att älskas, men det underlättar så klart dina relationer om du är trygg i dig själv. Kärlek kräver inte perfektion. Kärlek kräver inte att du ska älska dig själv, för det kan du bygga upp under tiden när du märker att du är älskad för den du är. Kärlek kräver omtanke, trygghet, ärlighet. Även om du inte är nöjd med dig själv så är du älskad och just den känslan av att vara älskad kan hjälpa dig till att älska dig själv. Det är min erfarenhet av det hela.


Viktiga årtal i Sverige♦ Kvinnor får rätt att ta ut skilsmässa år 1915.
♦ Lika och allmän rösträtt för kvinnor och män kommer år 1919.
♦ En gift kvinna förklaras myndig år 1921.
♦ Ett offer som utsatts för incest betraktas inte längre som medbrottsling år 1937.
♦ År 1944 blir homosexualitet avkriminaliserat.

♦ 1949 räknas även modern som barnets förmyndare.
♦ Först år 1965 blir våldtäkt inom äktenskapet straffbart.
♦ 1979 blir barnaga olagligt.
♦ 1980 blir det förbjudet att skildra och sprida barnpornografi.
♦ 1980 införs även en lag om jämställdhet mellan män och kvinnor i arbetslivet.

♦ Först år 1982 faller kvinnomisshandel under allmänt åtal.
♦ 1982 införs även en lag mot kvinnlig könsstympning.
♦ 1988 blir sambolagen lika för både hetero och homosexuella par.
♦ Propositionen Kvinnofrid. Regeringen satsar 41 miljoner kronor på olika åtgärder för att minska våld mot kvinnor.
♦ 1999 blir det olagligt att köpa sexuella tjänster.

 
 
 
All fakta kommer från RFSU. Som man kan läsa så har det ju verkligen gått framåt i Sverige, på många punkter och att vi kvinnor faktiskt har det så pass bra som vi har idag beror ju mycket på feminismen och andra kvinnors arbete för våra rättigheter. Det är alltså tack vare andra starka kvinnor som vi idag har så mycket rättigheter i Sverige som vi faktiskt har. 

Men hur sjukt är det inte att först 1965 blir det olagligt att våldta sin fru? Enligt mig är det förskräckligt att det fram till dess var lagligt. Detsamma gäller även barnagan, det var faktiskt lagligt ända fram till 1979 och det låter helt absurt enligt mig. Sverige har verkligen gått framåt, men det finns mycket kvar att jobba på. Även om vi har lagar när det exempelvis gäller sexuellt våld så finns det fortfarande och många gånger går gärningsmannen ostraffad, trots starka och klara bevis. Vi har mycket kvar att kämpa för, både när det gäller kvinnors, mäns och barns rättigheter. 

Vi kommer aldrig att uppnå ett perfekt samhälle, men jag hoppas i alla fall att vi ska komma så pass långt att människor som utför kriminella handlingar straffas för det och det samhället tänker i alla fall jag kämpa för. Stötta varandra, stå upp för varandra, föregå med gott exempel och var en bra medmänniska så har även du gjort din del.
 
Aftonbladet

Några saker jag har lärt mig

 
Att jag behöver mer beröm för min personlighet än för mitt utseende. - När jag var yngre älskade jag att få beröm för mitt utseende. Jag älskade att höra från främmande människor hur snygg och sexig jag var, men idag hör jag hellre att jag har en bra personlighet och är duktig på något. Självklart är det givetvis både roligt och viktigt att få höra att man är fin, men jag lägger inte samma vikt vid det ytliga idag.

Att ifrågasätta mina tankar. - Många gånger hindrar jag mig själv från att vara lycklig eftersom jag har mina katastroftankar, men jag har lärt mig att begränsa mig och ifrågasätta mina tankar. Att fråga mig själv: "hur logiskt är detta?" eller berätta för mig själv att jag måste ta det lugnt på vissa saker, för många gånger beror mycket på min egen osäkerhet. Idag har jag blivit medveten om detta och kan på så sätt föra en dialog med mig själv.

Att saker kan ta tid och att det är okej. - Ibland kan saker ta tid och jag har inte riktigt haft tålamodet innan. Nu har jag börjat förstå att bra saker kan ta tid att genomföra, men det behöver inte innebära att det inte blir av. Jag försöker att tänka på detta regelbundet, även om det ibland kan vara fruktansvärt svårt att tänka så.


Recept: Fläskfilégratäng

 
 
 
Du behöver:
Fläskfilé
1 grön paprika
1 röd paprika
4 morötter
½ squash
Rödvinsås (använde pulversås)
Grädde
Riven ost
Ris till servering

Gör så här:
1. Stek fläskfilén och krydda den med de kryddor du vill.
2. Hacka grönsaker och lägg lite av dem i en ugnsform.
3. Lägg sedan på lite av köttet varva grönsaker, riven ost och kött.
4. Koka upp rödvinsåsen och häll sedan i lite grädde för att späda ut den.
5. Häll över såsen över köttet och grönsakerna och toppa med riven ost.
6. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader.

Tappat tron på kärleken? (repost)


Måndagstipset #15 - Min stora dag


 
Har ni hört talas om min stora dag?
Detta är en organisation som uppfyller sjuka barns önskedrömmar och gör vardagen lite lättare för dem. Sjuka barn har en fruktansvärd vardag och de kan ibland behöva ett avbrott och få något positivt att fokusera på, för vem vill inte att barn ska få ha ett bra liv fyllt av glädje?

Genom att skänka en gåva till min stora dag eller genom att bli månadsgivare hjälper du svårt sjuka barn att just få detta. Att få en önskedröm uppfylld kan göra att de orkar kämpa och övervinna den där sjukdomen. Du kan ge olika typer av gåvor och allt kan du läsa om på deras hemsida som du hittar här.

Tankefällor del 3 (repost)

Direktlänk till del ett av tankefällorna.

Direktlänk till del två av tankefällorna.

* Överdrivna generaliseringar. - När man utifrån enstaka händelser drar slutsatser om att så här är det alltid eller kalla sig själv misslyckad på grund av några får handlingar och episoder. Ett enda misstag leder till slutsatsen att samma sak kommer att ske även i liknande situationer i framtiden. Ett exempel är att någon skrattade åt dig när du ställde en fråga på en lektion och därför kommer du inte våga ställa en fråga igen. För att bryta detta ska du försöka tänka mer logiskt.


* Förhastade och negativa slutsatser. - När man drar negativa slutsatser utan att några bevis finns. Man kan exempelvis tro att andra ser ned på en trots att det inte finns några bevis på det. Samla fakta först och dra slutsatser först därefter.

* Förstoring av obehagligheter. - När man uppmärksammar något obehagligt och överdriver betydelsen av det. Att man tror att man kommer få sparken på grund av ett litet misstag eller att man inte kommer bli hembjuden till en vän igen för att man råkade spilla på deras matta. Även här ska du försöka tänka mer logiskt för att bryta detta.

Att fundera över:
* Vilka av dessa tankefällor brukar du använda dig av?
* Vilka reaktioner brukar dessa tankefällor ge?
* Vad kan du göra för att bryta dem?


Syn på rakning

Jag har mött ett flertal män som har haft kravet att tjejen ska vara rakad på fiffi, men själva har de odlat en stor buske där nere. Hur sjukt är inte det egentligen? Har man ett krav på någon så ska man väl åtminstone kunna uppfylla det själv. 

Det är så inpräntat i folks huvuden att kvinnan ska vara rakad. Att hon ska lägga timmar på att ha lena ben, vara hårfri under armarna och ha en babylen fiffi. Men för män är det helt naturligt att ha hår både här och där, för det anses ju inte som något äckligt eller ofräscht på dem.

Tjejer, ni behöver inte raka er om ni inte vill även om vi blir matade med det varje dag. Du duger exakt som du är, oavsett om du har hår eller inte. Du behöver inte lägga ned tid och energi på att raka benen, armhålorna och fiffi för att någon ska attraheras av dig. Du ska göra det du själv trivs med och försök att gå din egen väg! Hår är naturligt och skulle någon dissa dig för att du väljer att inte raka dig så är det personens problem, då är du värd något mycket bättre!

Om någon kräver att du ska raka dig på samtliga ställen så ska du kunna kräva det tillbaka. Om exempelvis din kille ber dig raka dig så be honom göra samma sak. Kan inte han vara hårfri på benen, under armarna och där nere så ska inte du heller behöva vara det! Stå upp för er själva och gör inte något bara för att passa in, för du är perfekt exakt som du är!

 
RFSU

Läsarintervju #28 - Tilde


 
Hej Tilde! Berätta lite om dig själv, vem är du?
Jag kallas björkis av mina vänner och därav mitt bloggnamn. Jag når snart den omtalade åldern tjugo. Jag bor på Södermalm i Stockholm och pluggar och när jag inte gör det så jobbar jag.

Du brinner för feminism, hur kommer det sig att du blev så intresserad av just detta ämne?
Jag har nog alltid vart det men jag har blivit medveten om det de senaste tre-två åren. Ju mer sexism och sexualisering jag har sett och blivit utsatt för så har jag öppnat ögonen för hur stora problemen faktiskt är. Jag började googla och youtubea feminism och insåg vilken orättvisa många kvinnor får stå ut med bara för att de är kvinnor, och inte bara kvinnor utan trans och queer också. Orättvisor både socialt, politiskt och ekonomiskt sett, jag kan inte acceptera eller stå för det och naturliga är för mig då att kämpa för en jämställt samhälle.

Varför tror du att så många idag skäms för att kalla sig för feminister?
Jag tror att det grundar sig i att man vet inte vad det innebär att vara feminist och när man väl pratar om det så görs det med en negativ klang. Jag tror också att det handlar om att många är rädda för det hat som kommer när man säger “hej, hallå, jag är feminist”

Hur kommer det sig att du startade en blogg?
 Hela poängen med min blogg grundar sig i feminism. Jag insåg att alldeles för få i min omgivning vet vad feminism är så jag började instagramma mina åsikter men kände att jag ville uttrycka mig på en annan mediaplattform som var mer gjord för just texter.

Vad har du för drömmar och mål i livet?
 Jag vill plugga ett par år för att sedan jobba för människor i utsatta situationer. Drömmen är FN: s kvinnoorgan. Innan vill jag jättegärna göra GMU också!

Vad gillar du att läsa i bloggar?
Jag älskar åsikter!!
 
Har du något favoritcitat?
“I am no bird, no net ensnares me: I am a free human being with an independent will.” Det var Charlotte Brontë som skrev det i sin bok Jane Eyre.

Berätta något som många inte vet om dig?
Jag älskar actionfilmer!! Speciellt militärfilmer eller liknande med starka kvinnor i huvudrollen som G.I. Jane, Kill Bill, När lammen tystnar osv. Kanske inte otippat men faktiskt inte många som vet.

Tack för att du ville vara med i en intervju! :) Ni hittar hennes blogg här.

 

Det är ju bara att sluta ha panik

Jag som lider av ångest (panikångest och generaliserat ångestsyndrom) märker vad lite människor i allmänhet egentligen kan om psykisk ohälsa och ångest. Jag har absolut förståelse över att man inte kan veta hur det känns eller veta allt om psykisk ohälsa om man inte lider av det själv, det är inte det som stör mig. 

Det som stör mig är att många människor försöker berätta för oss med psykisk ohälsa hur vi ska göra för att bli av med den när de inte har en aning om vad det handlar om. Exempel, du har svårt att sova för att du har en panikångestattack och du får då en kommentar: "Det är väl bara att sova och sluta att ha panik. Tänk på något annat bara så löser det sig ska du se." Dessa kommentarer är riktigt korkade enligt mig, för hade det varit så lätt så hade du ju redan somnat och slutat att ha panik eller hur? 

De där kommentarerna hjälper verkligen ingen. Om man inte har en aning om vad det innebär så ska man heller inte uttala sig. Vet man inte vad det handlar om så är det bättre att fråga vad det innebär, hur det yttrar sig och så vidare och efter det försöka komma med tips. Jag tycker att dessa kommentarer verkligen nedvärderar den psykiska ohälsan och gör så den inte tas på allvar för det är inte att "bara göra så". Psykisk ohälsa ser olika ut för alla. "Vanlig ångest" kan de flesta människor ha någon gång ibland, men det är stor skillnad på den ångesten och att lida av psykisk ohälsa, så snälla har du inte en aning om vad det innebär så yttra dig inte. Fråga då istället vad det innebär om du inte vet.


Veckans kroppsinspiration #16


 
Haha såg denna bilden på facebook och kände att jag var tvungen att ha den som inspiration. Försök att inte ta din kropp på så stort allvar. Det är inte jordens undergång om magen korvar sig lite. Det är inte jordens undergång om du får en finne eller att du har gått upp något kilo nu efter jul. Du är bra som du är, våga tro på det!

Fokusera på vad du har

Jag vet att det kan vara så lätt att gå in på någons blogg och tänka: "Fan, varför har inte jag det så där?! Jag vill också ha det så och ha mycket pengar!" och liknande tankar. Man lägger märke till vad alla andra har och glömmer bort sig själv och sitt eget liv. Man börjar blunda för det man själv har. 

Sluta med det och lägg märke till vad du själv har istället! Åsa kanske har den där bilen du vill ha, men jag slår vad om att har något som Åsa vill ha också. Det är så lätt att man blir så inne i vad man inte har så att man glömmer vad man har och då är risken att det man har faktiskt kommer att försvinna. 

Stirra dig inte blind på vad andra har. Använd istället det som motivation för att lyckas du också för du kan också skaffa den där bilen som Åsa har om du försöker men då måste du också se och uppskatta vad du redan har. Ta vara på dina relationer, ta vara på dig själv, ditt jobb/din utbildning och ditt liv för en dag kan det vara för sent.

Är du inte riktigt säker på vad du har att vara glad för? Sätt dig då och skriv en lista på saker du är glad för i ditt liv och fokusera på det positiva i ditt liv!


Recept: Vaniljbullar


 
Ca 50 stycken

Du behöver: 
150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst (jag använder torrjäst)
1 dl socker
0,5 tsk salt
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör
2 msk socker
2-3 msk vaniljsocker

Pensling:
Ägg
Pärlsocker

Gör så här:
1. Blanda jästen med lite mjöl.
2. Smält smöret och tillsätt mjölken i smöret. Det ska vara lite varmare än fingervarmt (ca 37-38 grader).
3. Häll degvätskan över jästen och mjölet och rör om.
4. Tillsätt salt och socker och arbeta till en smidig och hanterlig deg som släpper bunken.
5. Låt degen jäsa ca 40 minuter under bakduk.
6. Blanda ihop fyllningen.
7. Arbeta ut degen på ett mjölat bakbord tills den känns bra. Kavla sedan ut den och bred på fyllningen.
8. Rulla degen och börja forma bullar.
9. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. 
10. Pensla bullarna med ägg och häll sedan på pärlsocker.
11. Grädda dem mitt ugnen i ca 10 minuter.

Fredagsbloggen #16


 
Idag vill jag tipsa er om Miches blogg. Är ni i behov av en ny design eller header så gör hon sådant också och de blir väldigt fina tycker jag. :) I hennes blogg får man se lite tips, inspiration, hennes tankar och åsikter. Jag gillar att besöka hennes blogg och tycker att ni ska kika in där! :)

Vems sida väljer du?

De flesta är eniga om att våldtäkt är fel och att det aldrig är offrets fel, men när det kommer till kritan är det helt andra bullar. Då diskuteras det om vilka signaler hon gav ut, vilka kläder hon hade på sig för man kan ju inte vara lite flörtig för då tigger man ju om att bli våldtagen? Kommentarer som: "Men det måste hon väl förstå om hon går klädd i kort kjol att någon kommer att våldta henne." eller "Hon borde vetat att hon kommer bli våldtagen om hon går ut på krogen!" förekommer titt som tätt och de skuldbelägger alltså offret, igen. För hon får ju inte gå ut och dansa. För hon får ju inte gå i kort kjol. För hon får ju inte duscha med en man för då har hon gett sitt medgivande till att ha sex med honom, för krogen, duschen och kort kjol är ju verkligen ett medgivande till sex.

Förstår ni hur sjukt detta är? Om jag tackar nej till en kopp kaffe så räknas det som ett nej, varför gör det inte det när det gäller sex? Om jag går på ett café men ändå inte vill ha en kopp kaffe, har någon rätten att tvinga i mig kaffe då bara för att jag befinner mig på ett café där man ska dricka kaffe för om jag inte vill ha kaffe borde jag gått någon annanstans?

Det är ALDRIG offrets fel, det är enbart gärningsmannen som har gjort fel. Ett övergrepp ska inte försvaras på något sätt, oavsett vilket kön förövaren än har. Offret ska aldrig få skulden oavsett vilket kön det än gäller. Att duscha med någon eller att dansa med någon är inte ett medgivande till sex, så sluta med att försvara gärningsmännen för med denna synen ökar också risken att just någon i din närhet blir utsatt. Om vi vågar ta debatten och står upp för offret så kan vi också vinna över detta. Offret behöver inte din dömande blick, offret behöver ditt stöd och att du tar ställning mot detta. Vems sida står du på?


 
Rädda barnen

Ibland presterar vi dåligt

Alla har vi dagar och perioder där vi lyckas bättre eller sämre.
Kolla bara när Juniorkronorna i hockey spelade bronsmatch i JVM i tisdags. De förlorade mot USA med 3-8. De spelade riktigt dåligt den matchen fast de hade spelat väldigt bra de övriga matcherna och det visar ju bara att vi alla har dåliga dagar och perioder. Även den bästa kan prestera dåligt ibland.

 
Det vi måste inse är att vi inte är dåliga bara för att vi presterar dåligt ibland. Jag vet själv hur det var när jag hade min första dansuppvisning i maj inom poledance. Jag gled av stången i varenda snurr för jag var så nervös och stången var så hal. Jag tog det jättehårt eftersom jag vet att jag kunde så mycket bättre, jag kunde koreografin utantill och var duktig på den. Men i efterhand har jag insett att det var bara lite otur. Det var min första uppvisning, det var jättevarmt ute, strålkastaren låg på stången så den blev hal och svettig och det var anledningen till att jag halkade, inte för att jag var dålig.

Vi presterar ibland jättebra, ibland jättedåligt och ibland något mitt i mellan och det är okej. Alla dagar kan inte vara bra. Vi kan inte lyckas alla gånger, men vi lär oss alltid något på det där "misslyckandet" och får ytterligare en erfarenhet. Ibland gör vi dåliga saker, men vi är inte dåliga! ♥

 
Bilder från min dansuppvisning

Jag känner mig positiv

Klockan är nu 01.30 och jag vill inte sova.
Jag har ju gjort en del inlägg nu om allt annat så som hälsa och åsikter så nu vill jag bara skriva det som kommer från hjärtat. Jag såg förresten att jag har gjort 13 inlägg hittills på detta året så det känns bra att ha kommit igång igen efter jul och nyår. :)

Jag har faktiskt haft en väldigt bra start på det nya året. Har känt mig väldigt peppad på allt möjligt faktiskt och jag har så stora drömmar just nu. Det är så mycket jag har att se fram emot just nu. Det värsta är bara att jag blir så otålig och vill att det ska ske NU. Jag har ganska svårt att vänta när jag verkligen vill något haha och just nu är det så mycket jag vill göra och det känns faktiskt som jag är på väg att komma dit jag vill, med både det ena och det andra.

Just nu är det en sådan period där jag letar mycket inspiration. Både på inredning och på livet i allmänhet. Jag känner mig faktiskt väldigt positiv till livet just nu och även till mitt skrivande. Det har hänt så otroligt mycket bra saker under 2015 och det känns faktiskt som jag skulle kunna toppa det i år. Jag hoppas att denna bra perioden håller i sig ett tag så att jag riktigt kan njuta av det positiva och alla drömmar och tankar. :)

Hur har er start på 2016 varit? ♥


Fina ni


 
Alltså jag vet inte hur jag ska kunna beskriva min tacksamhet till er som läser och kommenterar. Jag blir så glad och varm varje gång jag loggar in på bloggen och ser era fina kommentarer. Jag är inget proffs på det jag gör och jag lär mig nya saker varje dag när det gäller mitt skrivande men många av er har funnits här i flera år och följt mig och jag blir så otroligt glad över att ni finns!

När ni skriver att min blogg hjälper er och att jag till och med är bättre än psykologer ni har träffat så tappar jag nästan andan. Det känns så konstigt att just mina texter kan hjälpa så pass många, att just mina texter blir så uppskattade och får synas på både aftonbladet och nyheter 24. Jag känner mig mer positiv än någonsin till mitt skrivande för att jag har utvecklats så mycket och det är mycket tack vare er. 

Ni läsare betyder otroligt mycket för mig och vi är ett team! Vi jobbar tillsammans på denna bloggen och ser till att stötta varandra. Ni lyfter mig när jag faller och jag lyfter er när ni faller. Tack för att ni finns!

PS. Har ni något namn på vad vi skulle kunna kalla vårt team? :) Som Moa Murderess har ju "murderessarmy", Tova Helgesson kallar ju sina följare för chokladbitar osv, så vore kul att komma på ett namn till er med! :)


Läsarintervju #27- CeciliaNu kör vi igång med läsarintervjuerna igen då jag har haft uppehåll med detta under jul och nyår. :) Julafton och nyårsafton var ju på en torsdag och jag publicerar dessa intervjuer på torsdagar och söndagar och på jul och nyår brukar det inte titta in lika många så tänkte att det var bäst med ett uppehåll så de som ställer upp på intervjun får chansen att visas inför så många som möjligt! :)

Hej Cecilia! Vem är du och vad gör du om dagarna?
Jag heter Cecilia Kärvegård, är gift med en underbar man och har två underbara döttrar, två suveräna bonussöner och två ljuvliga barnbarn som är tvillingpojkar. Jag är utbildad Beteendevetare och Dipl. Stresskonsult och jobbar som föreläsare, coach, författare och skribent.


Vad handlar din blogg om?
I min blogg skriver jag lite om mig själv och min vardag men framförallt så är min blogg en inspirationsblogg som är fullspäckad med tips inom personlig utveckling. Min högsta önskan är att min blogg ska vara ett ljus i mörkret för människor som inte är lyckliga här i livet. Jag vill inspirera alla människor till att leva livet fullt ut och ta till vara på den tid de har här på jorden. Livet är alldeles för kort för att slösas bort på oväsentligheter. Jag brinner passionerat för våra tankar och känslor och hur dessa fungerar. Jag har själv haft ett tufft liv med massor av motgångar som våldtäkt, misshandel, psykisk tortyr, mordhot, trakasserier och annat skit. Jag är djupt tacksam över alla dessa tråkigheter då det har lärt mig så otroligt mycket om hur vi människor fungerar. Och jag vet att man inte behöver vara deprimerad resten av livet bara för att man går igenom tråkigheter och jag vill lära andra människor hur de hittar glädje, lycka och ett liv som är fullt av liv. Så man kan se min blogg som en bank där man kan hämta ut det man behöver i vissa situationer och det kan handla om alt från kärleksproblem till vantrivsel på jobbet. Just nu handlar det mycket om relationer på min blogg eftersom jag nyligen släppte en Relationsguide.


Det roligaste med att blogga?
Det finns så mycket kul med att blogga men en rolig sak är alla bloggare jag får kontakt med. Och en annan sak som jag älskar är när jag får mail från människor som skriver att de blir inspirerade och att de hittat saker på min blogg som hjälpt dem att se ljusare på livet. Så sammanfattningsvis är det roligaste att ”möta” människor.


Vad är ditt bästa tips för att bli säker i sig själv?
Att hela tiden jobba med sin självkänsla på olika sätt. Ett av mina bästa tips är att skriva en lista över allt du är bra på, alla dina bra egenskaper, alla fördelar med att vara du, det du är stolt över hos dig själv, saker som du gjort bra etc. Du kan också göra den övningen med en kompis där ni skriver ner allt bra ni ser hos varandra. Det är jättekul att sen läsa vad kompisen skrivit om en och man får ofta läsa saker som man själv inte visste om sig själv.


Vad tror du gör att unga människor mår så dåligt psykiskt idag?
Dagens samhälle har blivit mycket tuffare på alla plan och man kan lätt uppleva att kraven är enormt höga. Ungdomar matas dagligen av bilder, videos, rubriker, artiklar och statusuppdateringar om hur man ska vara som person, vad som är framgång, hur man når framgång, hur man ska se ut, vad man ska äga, hur man ska bo, att man ska vara rik, hur lätt det är att bli framgångsrik på nätet, att man ska vara med i dokussåpor etc. Det är lätt att bli stressad och att må dåligt när man jämför med sitt eget liv och ser att man inte uppnår allt det man matas med. Det är lätt att glömma bort att alla har olika intressen, mål och förutsättningar. Och man tänker kanske inte heller på att det man ser på nätet bara är en ögonblicksbild av verkligheten och att man inte får se hela bilden. Många ungdomar börjar planera sin karriär innan de ens har gått ut grundskolan och det blir väldigt stressigt att hinna med allt. Stress leder lätt till depressioner och alla dessa intryck som hjärnan får ta emot nästan dygnet runt skapar en enorm hjärnstress.


Vad skulle du säga till någon som inte vågar gå till skolan på grund av att den är utsatt för mobbning?
Det är inte dig det är fel på! Det är mobbaren som behöver hjälp för det är troligtvis en person som mår väldigt dåligt och använder dig som slaskhink för att slippa känna sin egen ångest och litenhet. Och prata, prata, prata, berätta för dina vänner, lärare, rektor och andra vuxna. Skolan är skyldig att ha en plan för hur de ska hantera mobbing och om ingen på skolan ser att du är utsatt så måste du berätta det. Om du inte vågar berätta för någon vuxen så be en kompis gå till rektorn och berätta att du är mobbad. Se till att du kommer ur den situationen så fort som möjligt för ju längre det pågår desto längre kommer du bära med dig såren från mobbingen. Du är värdefull och ingen människa ska behöva utstå mobbing. INGEN! Får du ingen respons från skolan och om inget mer än undervisningen binder dig vid just den skolan så se till att du får byta skola. Leta reda på forum, bloggar eller liknande på nätet där du kan få stöd av andra som är eller har varit mobbare. Och jobba på att stärka din självkänsla genom att utveckla och ägna dig åt dina hobbies. Du kan också göra någon rolig kupp på skolan så du får positiv uppmärksamhet, du kan t ex skaffa dig ett block med PostIt-lappar. Skriv saker som: ”Du är fantastisk!”, ”Hallå Snygging!”, ”Vad fin du är när du ler!”, ”Vad fin du är idag!”, ”Du är älskad!” osv och sen sätter du upp dessa lappar på olika ställen på skolan, te x på spegeln på toaletten, på insidan av toalettdörren, på ytterdörren, på pelare, på brickor i matsalen eller på andra ställen på skolan där folk ser lapparna. Sätt upp dem när ingen ser så blir det din lilla hemlighet. Du kan också gör det här tillsammans med en vän och jag lovar att du kommer må lite bättre och få det roligare. Tänk på alla människor du gör glada genom dessa budskap. You Rock!!!

 

Vad gillar du att läsa i bloggar?
Jag älskar allt som inspirerar mig och det brukar främst vara inredningsbilder och trädgårdsbilder. Jag gillar också att läsa inlägg där personen skriver om hur hon har tagit sig igenom en tuff situation och nu känner hur underbart livet är och att läsa om den resan. Jag älskar att läsa bloggar där människor skriver om hur bra de har lyckats med vad det än kan vara.


Har du något favoritcitat?
”Life is supposed to be fun” /Abraham

“Oavsett hur svår din bakgrund är, kan du alltid börja om på nytt.” /Buddha.

”Det krävs bara en person för att förändra ditt liv: du.” /Okänd.

”Ett huvud fullt av oro har ingen plats för drömmar.” /Okänd.

Tack och bock för alla fina och bra svar! :) Ni hittar hennes blogg här.
Läsartips #6Idag är det Pauline som kommer med sina tre bästa tips, väldigt bra tips tycker jag! :) Ni hittar hennes blogg här.

1. ta det lugnt, stressa inte upp dig, då brukar saker gå mycket bättre. 
2. unna dig själv att göra något du gillar. 
3. gör yoga, så härligt och bra!


Vill du också skriva dina bästa må bra tips och få en länk? Kommentera då inlägget jag länkar här nedanför så får du också synas med dina tips. :) Direktlänk till inlägget.

Att begränsa sig själv

Har ni tänkt på vad mycket vi människor egentligen begränsar oss själva?
Jag kan tänka mig att många av er som läser detta är någon gång låtit bli att söka det där jobbet på grund av rädsla och osäkerhet. Eller att ni har låtit bli att ta kontakten med den där personen för att ni är rädda för att bli avvisade. Vi vet ju faktiskt inte hur det kommer att gå så varför begränsar vi oss själva? Vi kan ju faktiskt få det där jobbet vi vill ha och för att få det måste vi söka det och inte låta rädslan ta över.

Jag begränsar mig själv en hel del och jag märker mer och mer småsaker som jag begränsar mig på. Jag överanalyserar allt och det blir extremt jobbigt i längden. Jag begränsar mig själv mycket när det gäller min egen lycka och glädje just på grund av rädsla och osäkerhet. Jag begränsar mig själv när det gäller musik, filmer och serier för att jag överanalyserar och får konstiga tankar.

Detta måste både du och jag sluta upp med! Vi borde söka det där jobbet även om vår osäkerhet kommer in för vi kan ju faktiskt få det. År 2016 tycker jag att vi ska satsa på att sluta begränsa oss själva och istället hjälpa oss själva! ♥


You’re more beautiful than you think


Gnäll inte, det finns de som har det värre

"Sitt inte och gnäll, det finns många som har det värre än du. Du har ju inte upplevt någonting!"

Hur ofta ser/hör man inte sådana här kommentarer runt om i världen? Jag har själv fått höra dessa kommentarer titt som tätt för man får ju inte må dåligt över det man mår dåligt över. Förmodligen finns det en lag som säger att allt som inte är cancer är småsaker. 

Enligt mig är dessa kommentarer som att säga: "Var inte glad för det finns många som är gladare än du. Du har inget att vara glad för!" eller "Starta inte det där mattföretaget för det finns andra som är mycket bättre än ditt!"

Det kommer alltid finnas någon som har det värre. Det kommer alltid finnas någon som har det bättre. Det kommer alltid finnas någon som har mer pengar eller kommer få mer pengar, men det innebär inte att vi inte har rätten att känna, tycka och göra. Om du har en dålig dag så får du ha det oavsett om det finns de som har cancer eller är fattiga i Afrika. Om du är glad och har en bra dag så får du ha det även om det finns de som är gladare. 

Om man ska resonera som dessa människor så måste man ju bli helt nollställd i sina känslor, för om man mår bra så får man inte visa det för det finns de som har det dåligt. Mår man dåligt får man inte visa det heller för det finns de som har det dåligt. Vi har all rätt att känna det vi känner och det finns inget som varken är för stort eller för litet. Ingen ska begränsa dig i vad du känner. Var glad och lycklig om du känner dig det. Var ledsen om du känner dig det och ta vara på rättigheterna du har att känna.


Rosling - en ny världsbildJag tittade på denna föreläsningen med Hans Rosling i fredags och vill därför även tipsa er om den. Här tar han upp hur världen egentligen ser ut som vi kanske inte ens är medvetna om. Väldigt intressant och han gör det hela väldigt roligt så det är enkelt att titta på och lära sig av denna föreläsning tycker jag!

Direktlänk till föreläsningen.

Tankefällor del 2 (repost)

Direktlänk till del ett av tankefällorna.

* Selektivt tänkande
. - När man uppfattar enbart det som bekräftar och passar in på ens sinnestillstånd, attityder och självbild. Ett exempel kan vara att du får 10 positiva kommentarer och en negativ och du bortser alla positiva kommentarer och fokuserar på den negativa. För att bryta detta kan du försöka lägga ned mer tid på att notera även det positiva.

* Diskvalificering. - Ett sätt att försvaga sin självkänsla är att vända positiva händelser till negativa eller neutrala. Ett exempel kan vara att man stöter bort positiva kommentarer med att de menar det egentligen inte eller att de måste säga så. Om man får alla rätt på ett prov så beror det på att provet var lätt, inte för att man själv var duktig. 

* Katastroftänkande. - En extrem variant av att förstora upp obehagligheter, Genom detta förvandlar man vanliga situationer till katastrofer och förväntar sig att det värsta ska hämda. Är det verkligen realistiskt?

* Tankeläsning. - När du drar förhastade slutsatser om vad andra tänker på, speciellt deras tankar om dig. Människor med social fobi kan många gånger få för sig att andra personer tänker negativa saker om dem utan att kontrollera om det stämmer. 

Att fundera över:
* Vilka av dessa tankefällor brukar du använda dig av?
* Vilka reaktioner brukar dessa tankefällor ge?
* Vad kan du göra för att bryta dem?


Julbilder del 2


 
 
Här kommer det sista delen av julbilderna, bättre sent än aldrig haha. ;) Som ni ser så är min hund väldigt sugen på att få julklappar haha. När han inte fick sina julklappar på en gång så stack han in huvudet i säcken och letade själv. Han snodde även Sofies julklappar och ville ha dem själv haha. Han är så knäpp min sötnos! Han älskar julen och han älskar att Tomten kommer för han älskar paket och all spänning. Han kan sitta och vakta paketen i flera timmar haha. :)

Må bra tips

Lär dig att ha tålamod. - Allting händer inte på en gång och ibland står det still på saker och ting. Man har ibland perioder där man känner att man inte utvecklas eller där det inte händer något speciellt, men det kommer alltid komma bättre perioder. Sitter du i en bilkö och det inte rör på sig, istället för att stressa upp dig så försök att ha tålamod och njut av stunden där det inte händer så mycket, då blir tiden i bilkön lite lättare att hantera.

Lägg åt sidan det du inte kan förändra. - Vissa saker kan man inte förändra direkt på sekunden så försök att släppa det ett tag och ta itu med det när det är dags. Oroar du dig för att du skrivit fel på ett prov eller en tenta när du ska sova? Tänk då så här: "Det är möjligt att jag skrev fel, men det är inget jag kan förändra nu. Skulle jag få IG så får jag göra om det, men det kan ju faktiskt ha gått bra också. Nu ska du sova, så du får oroa dig en annan gång."

Måenden går upp och ned. - Detta skrev faktiskt en tjej i mitt kommentarsfält igår och det stämmer så bra. Måenden går upp och ned, vissa perioder är det jobbigt och saker och ting känns som skit. Ibland tvivlar man på sitt liv, sig själv, sina relationer i livet men det behöver inte innebära att det är fel, bara att man har en dålig period och ens egna rädslor och osäkerhet tar över. Det är okej att ha dåliga perioder, men försök att komma upp ur dem!

 

Lite tankar inför 2016


Lära mig slappna av och ha kul igen. - Det senaste året har jag nästan glömt bort hur man har roligt. Jag är så van att oroa mig att jag har svårt att slappna av och jag är hela tiden på helspänn. Detta gör att både kroppen och själen tar stryk eftersom jag spänner kroppen så får jag ont i både käkar, rygg, nacke och egentligen hela kroppen. Så under 2016 ska jag lära mig att slappna av och ha kul igen. Jag får vara glad och lycklig. Jag får slappna av och ta vara på det bra.

Få nytt jobb och lägenhet. - Jag vill både få nytt jobb och skaffa en egen lägenhet. Jag har börjat planera allt mer och mer och börjat köpa lite möbler och så vidare. Jag längtar jättemycket efter denna nya fasen i mitt liv, samtidigt som det är lite läskigt men jag vet att jag kommer klara detta!

Komma längre med mitt skrivande. - Jag hoppas verkligen att detta året också blir ett bra år för mitt skrivande. Förra året fick jag en enorm framgång med mina texter mot tidigare år och jag hoppas att även detta året kan leda till mer framgång. Jag känner mig faktiskt positiv till mitt skrivande och det känns som det faktiskt kommer gå bra!

Våga träffa nya människor. - Jag har blivit mycket bättre när det gäller det sociala men det finns fortfarande mycket kvar att jobba på. Jag har börjat kunna prata med främmande människor mer och mer så nästa mål blir att våga träffa nya vänner och våga ta kontakt.

Jag har valt att döpa detta till tankar istället för mål eller löften. Detta är saker jag vill uppfylla under 2016 och vissa saker kanske inte blir av än eller så får jag lägga till fler saker på listan framöver, men detta känner jag just nu är prio ett. Jag ska kämpa som tusan detta året för 2015 gjorde jag enorma framsteg och jag hoppas att 2016 kan bli bättre! 

Har ni några tankar inför 2016? :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...