5 tips - så bryter du en dålig vana
 
Ta en sak i taget. - Att förändra och bryta dåliga vanor är jättebra, men att försöka förändra allt på en gång kan göra det hela övermäktigt och göra att det blir värre istället. Börja med en sak i taget och kolla ut vilken ovana du helst vill bryta, vilken är viktigast?

Vilka situationer vill du göra den där ovanan? - Säg att du röker, fundera på om det är något speciellt tillfälle du känner dig extra röksugen. Kanske när du känner dig stressad eller precis när du har vaknat? När du listat ut vilken situation som utlöser det så kan du enklare arbeta på att hitta något nytt och hälsosammare.

Vad är belöningen? - Alla saker vi gör är på grund av att det ger oss något och det behöver inte alltid vara att det ger oss något positivt, särskilt inte i längden. Gör den där cigaretten dig lugn? Då är det belöningen. Fundera då på vad du skulle kunna göra istället för att bli lugn, för det finns alltid fler sätt som är mer hälsosamma.

Jobba tillsammans. - Är ni fler som vill sluta röka? - Jobba då på det tillsammans och hjälp varandra för många gånger kan det vara enklare att ha ett stöd vid sin sida som går igenom samma sak.

Hitta ett mål. - Att ha ett mål att sträva emot är jätteviktigt för att komma dit man vill. Vad är ditt mål med att sluta med dina dåliga ovana? Kanske att bli mer hälsosam? Att inte utsätta din familj för passiv rökning eller att få bättre kondition?

#1 - annelie

tack för dina tips <3

Svar: Ingen fara :) <3
Evah Åberg

#2 - Martina

Vilka bra tips!! :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#3 - Johanna Utterberg

Kloka tips! :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#4 - Sara

Bra tips!:)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#5 - Julia

Jättebra inlägg!
sv: Ja verkligen så kul! kram

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#6 - Linn Strömberg

Sjukt bra punkter! ska helt klart börja använda mig av dem <3

Svar: Åh tack :) <3
Evah Åberg

#7 - FrökenTV, bloggen om tv och film

bra inlägg

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#8 - Jenny Karlsson

sv: Haha sånt händer ibland! Ja men visst är dem, har så många borstar från real techniques och är inte besviken på någon :)

Himla bra skrivet, gillar verkligen dina inlägg! :)

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#9 - Elsa Henriksson

Tack så mycket för tipsen! :)

Svar: Ingen fara :)
Evah Åberg

#10 - Tilda Barkselius

Jättebra tips, tack!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#11 - Sandra'

vilka bra tips :) ja röker tyvär och är så svårt o sluta när man rökt i så många år, men dem där tipsen var väldigt peppande :)

Svar: Tack vad kul att höra :)
Evah Åberg

#12 - Bellah - livet i USA

Väldigt bra och användbara tips!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#13 - Emelie Pahlin

Bra tips! Viktigt att hjälpa varandra! :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#14 - Ellie

Jag vet hur svårt det är att sluka röka, men tog min sista cigg samma dag jag fick reda på att jag är gravid. Det var skitsvårt i början och saknar det ibland (men saknaden och suget är mindre nu) men att inte utsätta mitt barn för det var verkligen en motivation. Men hade jag inte blivit gravid så hade jag rökt än idag. Man gjorde det till en vana, tröst, belöning osv så svårt att släppa det om man verkligen inte har motivation till de så är bra med tips där man blir medveten om varför man tar den ciggen (tex) och vad man kan göra istället :)

Svar: Bra att du har slutat :)
Evah Åberg