Fördomar kring psykisk ohälsa
Det finns så mycket fördomar om psykisk ohälsa och jag är riktigt trött på den okunskap som finns och att vissa människor är så trångsynta så därför tänkte jag göra ett svar på tal inlägg till de mest konstiga saker jag läst och hört det senaste kring ämnet. Det är konstigt när man lider av kronisk smärta i kropp eller själ så ska man rycka upp sig, sluta gnälla och bara sluta oroa sig. Men när folk är bakfulla och valt själva att må dåligt, då är det helt okej att gnälla, tycka synd om sig själv och då är man inte lat för att man ligger i soffan och jämrar sig... Smärta som är självvald är alltså mycket värre än den smärtan vi som är sjuka känner.

"Men åh vad skönt att vara sjukskriven. Jag skulle också vilja vara det och bara gå hemma och göra det man vill."
- Så du tror verkligen att människor väljer att knappt kunna gå utanför dörren utan bara ligga hemma i sin soffa och må dåligt? Är det verkligen ett liv du vill prova på så kan du säkert byta med den som mår så. Människor som är sjukskrivna för psykisk ohälsa kommer oftast inte ens ut för att handla mat, men du kanske gillar att gråta dig själv till sömns och inte kunna leva ett normalt liv?

"Det är väl bara att ta något lyckopiller så borde du väl snart må bättre?"
- För vissa människor fungerar medicin jättebra, men långt ifrån alla. I de flesta fall är det också bättre att faktiskt jobba på grunden till problemet istället för att skaffa sig en quick fix, så snälla be inte folk ta medicin om det inte verkligen är nödvändigt för man kan inte fly från sina problem. Du ska inte tro att ett litet piller gör att alla problem ordnar sig och du ska absolut inte pracka på andra den tron, för det kan vara riktigt farligt.

"Men det är ju bara att rycka upp sig!"
- Men gud, att vi som lider av psykisk ohälsa aldrig har tänkt på det! Grattis, du har nyss löst problemet för de 33.000 människorna per år som är sjukskrivna för psykisk utmattningssyndrom i Sverige. Om det hade varit så lätt, tror du verkligen att människor hade valt att må dåligt, att skada sig själva, att ha självmordstankar och att inte kunna leva det liv de vill leva?

 
"Tänk positivt, man tjänar inget på att tänka dåliga tankar och älta saker."
- Nej, givetvis gör man inte det och du har rätt, men så enkelt är det tyvärr inte. Självklart blir livet en smula enklare om man tänker positivt och ser framåt, men man måste också ha rätten att få må dåligt och tycka att allt är skit ibland. Jag är säker på att merparten eller till och med alla människor skulle välja att må bra om de kunde.

"Va, varför skulle du må dåligt? Du skrattar ofta, du har jobb, bostad, bra ekonomi, vänner, familj osv."
- Psykisk ohälsa sitter inte i vad man har i livet för det grundar sig i så mycket mer. Många gånger är det hemska händelser som har gjort att man mår dåligt psykiskt, medan andra gånger finns det ingen egentlig orsak, utan det bara hände. Alla människor kan drabbas av psykisk ohälsa, när som helst i livet och alla har rätt att må dåligt, oavsett hur bra de än har det.

"De flesta säger nog bara att de mår dåligt för att de är lata och vill gå hemma. Det handlar nog mest om uppmärksamhet."
- Are you for real? Ja, att fejka sitt dåliga mående och mista både vänner, familj och partners är verkligen rätt väg att gå för alla vill väl bara ha lite uppmärksamhet och få vara lite lata ibland? Skulle du säga samma sak till någon som har cancer, att de egentligen är lata och bara vill ha uppmärksamhet? Att leva med psykisk ohälsa är som att leva med cancer eller vilken annan sjukdom/svårighet som helst. Det är inget man fejkar.

Jag vill avsluta med att säga att jag förstår att det är svårt att sätta sig in i situationen om man inte varit där själv och det är det som är det luriga med psykisk ohälsa. Man vet knappt själv vad man känner eller varför man känner som man gör, men vi kan ändå försöka dra ned på våra fördomar och faktiskt ta varandras smärta på allvar. Man måste göra jobbet själv för att börja må bättre, men man måste också ha stöd på vägen och man måste bli respekterad med sina svårigheter. Ingen väljer att må dåligt, men det är inte heller bara att välja att må bra för det är en resa dit och på den resan behöver man stöd från andra människor. Så tänk till innan du dömer någon som mår dåligt.

#1 - Netti Starby

Åh vilket bra inlägg och det här var verkligen intressant att läsa. Jag blir också så himla less på dessa fördomar! Kram

Svar: Tack :) Kram!
Evah Åberg

#2 - Celine

Människor som säger "det är ju bara att rycka upp sig" är korkade på riktigt, blir arg av sånt, usch!

Svar: Samma här...
Evah Åberg

#3 - JUNITJEJ

Vilka dumma fördomar det finns!

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#4 - Sara Ekman

Bra inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#5 - Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Gud man vet inte vad man ska säga om folks kommentarer och fördomar. Jag känner av det där extra när min astma är som värst. Folk tror att man spelar och överdriver! Som att andnöd och att andas med en pingisboll täppt över halsen är något man gör för skojs skull... Sen har jag allergi också, vet inte hur många gånger folk har tagit fram sina hundar och sagt; KLAPPA hen är jättesnäll. Du behöver inte vara rädd. RÄDD? Jag älskar hundar och djur men jag blir ju sjuk...

Svar: Men att folk orkar...
Evah Åberg

#6 - Frida

Blir så arg, folk kan verkligen vara korkade (förlåt). Förmodligen vet dom inte vad dom ska säga så de kläcker ur sig något dumt.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#7 - Polly Svensson

Kunde inte ha skrivit det bättre själv. Riktigt bra. Jag har varit sjukskriven en gång för utmattning och fick knappt vara det för försäkringskassan plus alla fördomar som kom. Jag har hört exakt samma saker som du tagit upp och oftast är det dom som inte suttit där som uttalar sig, när dem sen hamnar där är det inte lika kul. Ingen vil väl vara sjuk. Sen finns det absolut dem som kör sitt race att dem är dåliga i flera år och enbart använder sig av att jag blev utmattad för 7 år sen därför kan jag inte göra ditt och datt. Oavsett vad så är dom en minoritet oxh majoriteten vill nog inte sitta hemma isolerade. Kram

Svar: Tack snälla! Exakt, de flesta människor är faktiskt ärliga med sin psykiska ohälsa och det krävs mod för man vet hur dömd man blir av samhället. Kram
Evah Åberg

#8 - Maria-Alexandra

Jättebra inlägg! Men som det säger att det otroligt svårt att sätta sig in i varandras situationer. Och ibland kan nog de där lite fördomsaktiga kommentarerna eg var väl menade. Folk vill att man ska "rycka upp sig" och må bra helt enkelt och kommer inte på något bättre att säga.
Kram

Svar: Tack! :) Ja, många menar ju inget illa även om det kommer ut fel, men jag tror mycket handlar om att de inte tar det riktigt på allvar för ingen (?) skulle säga så till någon med cancer liksom, att det bara är att rycka upp sig. Kram
Evah Åberg

#9 - Lovisa

Vilka sjuka grejer en kan få höra! Jag som inte ens lider av psykisk ohälsa blir provocerad av detta.

Svar: Eller hur!
Evah Åberg

#10 - JoJo

så bra inlägg av dig, som vanligt! :D

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#11 - Pauline Hurtig

så bra och viktigt att ta upp!

Svar: Tack!
Evah Åberg

#12 - Mina

Så bra inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#13 - linah

känner igen mig såå :(

Svar: Usch :/
Evah Åberg

#14 - FrökenTV, bloggen om tv och film

mycket bra inlägg

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#15 - Linda

riktigt bra inlägg!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg