Självmord ökar under sommaren
Nu har snart hela juli passerat och augusti närmar sig med stormsteg. Ytterligare en månad av ljus och värme som många längtat efter hela året. Men sommaren är inte så fantastisk för alla. För många skapar sommaren en stor ångest och antalet självmord ökar under sommaren enligt Karolinska institutet.

Många som redan är ensamma och redan mår dåligt påminns ännu mer om sin ensamhet eftersom sommaren är många umgås. Det är besök på uteserveringar, det är festivaler, det är grillkvällar och sena nätter. Det sätts en press på att man måste leva livet och ta vara på ljuset och värmen, något som kan bli alldeles för mäktigt för många, särskilt för de som är ensamma. Många kanske också har svåra familjeförhållanden och påminns om detta för att man helt enkelt umgås mer. När man är ledig från jobbet finns det mer tid till att tänka och känna efter och är man van att exempelvis jobba för att skingra sina tankar kan en semester ställa till det väldigt mycket.

Enligt Danuta Wasserman som är professor i suicidologi och psykiatri vid Karolinska institutet kan även brist på sömn och ökad alkoholkonsumtion påverka att den psykiska ohälsan ökar under sommaren. Dygnsrytmen ändras och det blir många sena nätter inklusive mer alkohol. Om man har haft självmordstankar finns det en risk för att man tar sitt liv under påverkan av alkohol eller dagen efter att man har druckit.

Du kanske tar semester, men det gör inte den psykiska ohälsan. Den finns där ändå och det är viktigt att vi fortsätter informera om detta och stöttar varandra. Var uppmärksam på dina nära och kära och se till att finnas där. Våga be om hjälp oavsett om det är för egen räkning eller för någon annan. Vi förtjänar så mycket mer än att må så här och vi är många som sitter i samma sits. Du är inte ensam. ♥

 
#1 - Frida

Visste inte att självmorden ökade på sommaren, trodde det var runt jul bara men som du beskriver det så verkar det logiskt och väldigt tragiskt.

Svar: Ja det är hemskt...
Evah Åberg

#2 - Mathias

stämmer så bra tyvärr ökar sånt när det blir sommar man får mer tid till sånt man inte gör annars

Svar: Precis!
Evah Åberg

#3 - Sofia

Så bra skrivet! <3

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#4 - Nina Frogner

Ovanpå det du skriver om semester o att den psykiska ohälsan inte tar ledigt så stänger man ner mottagningar o man ska nu klara sig själv under semesterledigheterna. Man mår inte bättre för att det är sommar.

Svar: Precis!
Evah Åberg

#5 - N

Så hemskt det här med att begå självmord. :/

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#6 - Mina

Så bra inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#7 - MADDISENJ.SE

Bra inlägg, hemskt att så många mår dåligt :(

Svar: Tack! Ja verkligen :(
Evah Åberg

#8 - Amanda

Detta är så viktigt att lyfta och prata om... att våga prata om!! verkligen.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#9 - Ann

Kanske kan vara så att en till anledning att självmorden ökar är att vissa mottagningar har sommarstängt för semester. Som du säger så tar inte den psykiska ohälsan semester, man borde kunna bemanna mottagningarna på sommaren också, det kostar liv annars tror jag.

Svar: Ja, det är också en stor anledning. Så synd att liv ska behöva offras för att det är semestertider...
Evah Åberg

#10 - Baltazar

Att mottagningar stänger och avdelningar och psykakuter blir nedbemannade är säkert en bidragande orsak. Men när jag tänker mig tillbaka till högstadie/gymnasieåret så handlade det mycket om inte ha något vettigt att göra på dagarna. Dvs för mig var skolan viktig, för att jag kunde blockera allt ont, jag kunde fokusera på något annat än kaoset i huvudet, det blev liksom en fristad. Jag hatade verkligen sommarloven, för det betydde 10 veckor av totalt kaos i skallen...

Svar: Känner igen det där!
Evah Åberg