Att tillåta sig själv att må dåligt
Jag som lider av ångest har insett att man måste tillåta sig själv att ibland må dåligt. 
I ett sådant här samhälle är det lätt att man sätter höga krav på sig själv. Man vill vara bäst på allt, man vill vara den snyggaste, man vill hinna med allt.

Trots att vi är på år 2016 så är det fortfarande tabu att må psykiskt dåligt. För man måste ju idag må bra och vara lycklig. Man måste ju vara så lyckad idag och både hinna med att jobba heltid, ha ett välstädat hem, en vältränad kropp, ett fantastiskt sexliv, väluppfostrade barn, samtidigt som man hinner med att roa sig hela tiden och det får inte finnas en gnutta svartsjuka i förhållandet, för då är man för osäker och kontrollerande. Man ska helt enkelt vara den där självsäkra och perfekta personen som aldrig mår dåligt, vilket inte är sanningen.

Alla människor mår ibland dåligt. Alla människor är ibland osäkra på sig själva. Alla människor har dagar där det inte går bra på jobbet. Alla relationer går upp och ner och det är okej! Vi måste få tillåta oss själva att ibland må dåligt och bara vilja strunta i allt. Vi måste få sätta oss ned och gråta för att vi tycker livet suger för stunden. Vi behöver inte vara så jäkla lyckade och bra hela tiden, vi är bara människor. Stänger vi inne vår smärta så blir den till slut bara värre och växer sig större och större. Vissa dagar är det faktiskt okej att bara vilja dra täcket över huvudet, för ingen människa är stark hela tiden. 

Du är bra ändå, även när du har dina downs och det kan ingen ta ifrån dig. Dina känslor är dina och de har du rätt att känna, oavsett om det är glädje eller sorg.

#1 - CamillaEsi

vilken bra sak du har insett. Jag brukar må skit ibland och må ännu mer skit när jag tänker på att det typ är tabu att må dåligt :/ Det blir som en ond cirkel

Svar: Ja det blir ju tyvärr det!
Evah Åberg

#2 - Nina Frogner

Det är väl konstigt att man inte "får" må dåligt..? Det är väl klart att alla någongång mår kass o har sina svackor. Man är inte mindre värd för det o emellanåt tycker jag att människor i allmänhet är dåliga på att visa medmänsklighet. I dagens stressiga samhälle med jobb, fritid, barnens aktiviteter, pressen att vara som alla andra osv är det inte konstigt att vi kan må dåligt.
Det är så viktigt att varva ner för att orka. O precis som du skriver, det är ok att må dåligt!!
Kramar!

Svar: Ja exakt! Kram
Evah Åberg

#3 - Martina

Så himla himla sant! Du är så bra och smart du <3

Svar: Åh tack fina du :)
Evah Åberg

#4 - Boel

Jätte bra inlägg :D

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#5 - Sofia

Riktigt bra och tänkvärt inlägg! <3

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#6 - Linnéa

Väldigt, väldigt sant! Allt ska vara så glatt och peppigt hela tiden, men ingen kan ha det så varje sekund. Ibland är livet inte på topp och det är helt ok. Helt i sin ordning att ibland inte må bra. Superbra inlägg! :)

Svar: Precis :) Tack så mycket!
Evah Åberg

#7 - Tilda

Dina inlägg är så sjukt bra! :)

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#8 - Cassandra Haraldsson

Så starkt av dig att du skriver om det! Det borde vara mer okej än vad det är i dagens samhälle, men tyvärr är det inte så...

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#9 - Silja

Du skriver så himla bra! Du förklarar liksom varför man ska få må dåligt när det blir jobbigt, det är ju sant det blir ju bara värre om man håller det inne. Vissa har större behov av att få ur sig det genom att prata, skriva eller nåt annat för att få ur den dåliga energin. Man kan inte förvänta sig att någon ska va perfekt, inte ens förebilden man har, vi är ju bara människor.. Om man mår så dåligt att man inte kan gå till jobbet/skolan fattar inte dom flesta det, dom tror man är lat. Är däremot skillnad om man har feber eller så tydligen, bara det fysiska som räknas :/

Svar: Tack fina du :) Precis, håller med dig!
Evah Åberg

#10 - Tilda Barkselius

Det här är så viktigt att ta upp, riktigt bra inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#11 - Madde

Du är så klok. Om bara en del andra kunde tänka så med så vore det så mycket lättare för oss med ångest.

Svar: Tack snälla! :)
Evah Åberg

#12 - ajlimullersandvik.blogg.se

Jag lider också av ångest :)

Svar: Ja det vet jag :)
Evah Åberg

#13 - Siri |Diabitfit|

Så himla bra inlägg! Förut skämdes jag när jag var nere, numera inser jag att alla har sina svackor ibland :]

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#14 - Tuva Björnwall

bra skrivet!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#15 - Polly Svensson

Kunde inte sagt det bättre själv, men det är helt rätt, man e inte alltid på topp. Fin bild på er och vad lika ni ä. Kram

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#16 - Caroline

Ibland är att gråta det skönaste som finns.
Är tillfället dåligt, för att det är för mycket folk runtomkring eller så. Så tycker jag man ska finna någon vrå och få ut smärtan.
Är så dumt och onödigt och bygga upp mer smärta än vad man redan har!
Måste få må dåligt, för att må bra :)

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#17 - Jessica Högberg

Vem har sagt att vi måste allt det där?
Jag har ytterst få måsten...

Svar: Det verkar som en oskriven regel många gånger och jag har själv känt denna pressen ett antal gånger.
Evah Åberg

#18 - Cecilia Hansen

Så sant som det är sagt, har ofta funderat över det här men har inte kommit fram till nån vettig förklaring varför det är så här ;)

Svar: Okej :)
Evah Åberg

#19 - Ur självhat

Håller med! Detta är en så viktig insikt. Att öva acceptans och medkänsla inför sig själv när man mår dåligt. Att tillåta sig själv känna vad man känner, tänka det man tänker, vara den man är, är en väldigt stor befrielse. Att sluta försöka fixa, förändra och kontrollera allt och istället bara tillåta sig själv att vara det man är och uppleva det man upplever.

Svar: Exakt!
Evah Åberg