Sluta skylla på offren

Denna kommentaren fick jag på min debattartikel angående min historia kring sexuella övergrepp och detta får mig verkligen att fundera hur vissa människor. I min artikel beskriver jag min historia och det räcker alltså inte med att jag gråter, blöder från mitt underliv, ligger stel som en pinne och visar med mitt kroppsspråk att jag inte vill, jag ska alltså bita mig i tungan så jag blöder också, för jag lider ju inte tillräckligt som det är, utan jag måste ju börja blöda på fler ställen.

Om inte ens det jag gjorde räckte, varför skulle det räcka med att bita sig i tungan så jag blöder? Skulle killen som våldförde sig på mig helt plöstligt börja tänka: "SHIT, hon blöder i tungan, nu slutar jag!!!" när han inte ens brydde sig om att jag grät eller blödde i mitt underliv? Han såg att jag grät, han såg att jag blödde i mitt underliv, men han fortsatte ändå, så varför skulle han sluta för lite blod i min tunga? Men enligt personen här ovanför skulle alltså allting vara löst om jag bara bitit mig i tungan.

Året är 2016 och vi skyller fortfarande på offren. De var fel klädda, de var för fulla, de gav fel signaler eller så gjorde de inte tillräckligt för att säga nej. När tusan ska människor inse att det ALDRIG är offrets fel? Att en människa ALDRIG har rätten att ta på någon annans kropp mot personens vilja om inte personen visat eller sagt tydligt att personen vill att någon ska röra? Jag låtsades inte ge samtycke till någonting, för jag sa aldrig ja till att han skulle ta på mig. Jag sa aldrig ja till att han skulle tränga in i mig. Jag bara grät och det borde väl vara tydligt nog att man inte vill? Om man inte sagt eller visat tydligt att man vill så är det ett NEJ. Ett NEJ kan aldrig bli ett ja och har du inte fått ett tydligt ja endera med ord eller med gester från min sida så har du fan inte rätt att göra något med mig heller.

När jag ser sådana här kommentarer som här ovanför så blir jag faktiskt riktigt rädd för hur många våldtäktsmän det faktiskt finns där ute. Bilden av en våldtäktsman som vi har i Sverige år 2016 är den där mannen som slår ned en tjej på stan och våldtar henne brutalt, men den bilden är inte sann. En våldtäktsman är någon som gör något mot en annan människas vilja, som inte är uppmärksam, som inte lyssnar eller ser den andra personen. Oavsett om det är en nära relation, en främmande, skrik och våld eller ett övergrepp i det tysta. En våldtäktsman är någon som sätter sina egna behov framför andras och som fullkomligt skiter i att vara uppmärksam på ljud, kroppsspråk, ansiktsuttryck.
#1 - Polly Svensson

Jag tror inte det spelar någon roll hur mycket vi lyfter denna fråga för alla ser på saker olika, det kommer alltid finnas någon där ute i världen som gör övergrepp i stunden vi skriver och det finns hela tiden, dem personerna bryr sig helt enkelt inte. Det biter inte med ord, det biter inte med höga straff heller för folk gör om det ändå, så vad ska man göra? Och det är inte bara kvinnor som råkar ut för det, det finns små pojkar också. Kan man våldta små barn så kan man nog göra vad som. Jag tycker det e vidrigt. Som sagt ingen har rätten att slå en, ta på en, säga dumma saker listan går att göras lång och tydligen räcker det inte ens att lyfta frågan. Jätte bra inlägg tjejen. Kram

Svar: Precis! Tack :)
Evah Åberg

#2 - Sofia

Alltså fyfan för sådana kommentarer alltså där man lägger skulden och anklagar offren!! :(

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#3 - Frida

Alltför många män har en konstig syn på kvinnor idag verkar det som trots att vi gått framåt så mycket när det gäller jämställdhet osv. Vi har lång väg kvar.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#4 - Amanda CL

fy fan vad upprörd jag blir av denna kommentar och oförståelse från andra människor! Till och med kvinnor kan ju slänga ur sig kommentarer som liknar den :/
kramar <3

Svar: Samma här...
Evah Åberg

#5 - Netti Starby

Nä fy vilken onödig kommentar du fick och det är bra att du lyfter det! Kram

Svar: Tack!
Evah Åberg

#6 - MADDISENJ.SE

Oj kommentarer som den är verkligen skrämmande. Det är den sortens inställning och självbild som gör att vårt samhälle ser så sjukt ut idag :/

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#7 - Sara Ekman

Suck alltså..

Svar: Mm...
Evah Åberg

#8 - Caroline

Är sådan sjuk värld vi lever i!

jag brukar ibland säga på ett skämtsamt sätt, men samtidigt tragiskt sätt:
"det är tur att man bor i kalla Sverige, för då behöver man inte blotta så för mycket"
MEN... varför ska man vara RÄDD för att blotta sig? Inte så man ska gå naken, men lite urringning och kortkort i värmen... vad är det för fel på det?
Och bara för man går lättklädd, så betyder det inte "kom och sätt på mig, du ser ju hur jag har KLÄDKODEN för det?" usch, ryser bara när jag tänker på det.

Svar: Eller hur!
Evah Åberg

#9 - Amanda

Det är ju bara sjukt att ordet nej inte ska räcka längre. Att nej betyder "övertala mig" enligt männen. idiotiskt

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#10 - E

Så sant. Man märker faktiskt om en person vill eller inte vill ha sex med en.

Svar: Precis!
Evah Åberg