Nykterist för att man vill
När människor får veta att jag är nykterist får jag oftast frågan om jag är det på grund av att jag har haft problem med alkoholen eller droger innan. Det är så himla intressant att folk verkar tro att man måste ha haft problem med alkoholen för att kunna vara nykterist.

Jag är 24 år och jag har valt att vara nykterist för att jag inte finner något nöje i alkohol. Jag har inget behov av alkohol och därför har jag gjort ett aktivt val att avstå. Jag har valt att avstå alkohol, vissa har valt att avstå kött och andra har valt att avstå socker och det är ingenting som borde ifrågasättas. Omgivningen borde helt enkelt acceptera det. 

Det är väldigt intressant att se vilken spänd stämning det kan bli kring alkohol och särskilt när man har valt att avstå. Det är provocerande för vissa människor att man är nykterist och inte alkoholist, för då hade det varit skillnad om man avstod det där glaset. Att bara tacka nej till alkohol utan att ha en "ordentlig och accepterad" förklaring räcker tyvärr inte i dagens samhälle. Att man kör bil, har problem med alkoholen eller liknande anledningar är accepterade, men att bara tacka nej för att man vill är tyvärr inte lika accepterat, vilket det borde vara.

#1 - Sara Ekman

Det ju bara jättebra att vara nykterist tycker jag :) min bror är det, han har aldrig druckit en droppe utan har som du aktivt valt det :)

Svar: Skönt att det finns fler :)
Evah Åberg

#2 - CAMILLAESI

Hela grejen med alkohol konsumering är så överdrivet verkligen. Jag är inte nykterist men ibland när jag avstår från alkohol blir folk chockade och frågar om det är något fel, jag menar känner man inte för det så är det bara så.

Håller verkligen med dig. Bra att du tar ett aktivt val trots hypen med alkohol.

Svar: Jag håller med dig! Sjukt att det är så.
Evah Åberg

#3 - Sara

Jag känner så igen mig, och jag håller helt med dig!! Jag dricker inte alkohol eller kaffe, jag snusar eller röker inte, jag använder inte droger, jag äter inte kött eller animaliska produkter (jag gör mitt bästa åtminstone, tex cigaretter är lättare att utesluta helt). Jag gör det för att jag inte vill. För att det är saker som inte ger mig något, som skadar min kropp och som utnyttjar och skadar djur. Därför avstår jag. Men man blir så trött på att bli ifrågasatt så ofta! Få höra att man är tråkig för att man inte dricker alkohol eller vill pröva röka. Få höra att man "kommer lära sig" dricka kaffe. Få höra att man är besvärlig för att man inte äter kött... Suck liksom!

Svar: Jag håller med dig!
Evah Åberg

#4 - LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Bra text! Blir så less på alla frågor som "vad ska du göra i helgen då? festa eller?" och svarar man "nej" då får man alltid "varför?". Man tar för givet att alla i vår ålder ska dricka och festa... jag dricker kanske någon cider om året, men har aldrig varit full och tänker inte bli det heller. Känner inget sug efter alkohol.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#5 - Johanna Utterberg

Kan tro att många har svårt att acceptera den ursäkten, men jag tycker det är helt upp till var och en om man vill avstå alkohol oavsett skäl. :)

Svar: Precis!
Evah Åberg

#6 - Tisa

Jag tycker det är bra, starkt, att du trots detta (som du själv har skrivit) gör som du känner att du vill. Ingen ska behöva försvara sig egentligen.

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#7 - Amanda CL

jag dricker väldigt sällan alkohol och det beror inte på att jag har haft alkoholproblem. Känner igen det du skriver om att vissa blir provocerade och ifrågasättande av att man väljer att inte dricka :/

sv: tack :)

Svar: Så sjukt :/
Evah Åberg

#8 - Frida

Intressant läsning. Jag tycker det är starkt av dig att avstå från alkohol. Önskar jag kunde det :)

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#9 - ensekundtusentankar.blogg.se

Så sjukt att man måste rättfärdiga ett val man gjort! Har en vän som inte dricker och orkar inte förklara varför så för honom är det lättare att säga att han är nykter alkoholist för då säger folk bara "aha, ok" med en förstående ton. Sjukt.

Svar: Så sjukt...
Evah Åberg

#10 - Nina Frogner

Förstår precis vad du menar! Jag har oxå valt bort alkohol. Här gäller nolltolerans. Ett val jag gjort o som passar mig bra 😊 Inte pga alkoholproblem utan för att jag inte finner ngn anledning att dricka.
Jag har precis lika kul o dessutom minns jag allting 😉
Kram

Svar: Precis! :) Kram!
Evah Åberg

#11 - JoJo

jag tycker att man absolut kan ha roligt utan alkohol :) jag dricker knappt längre. känner inte att jag får ut nåt utav det nu för tiden. :/

sv; ja, det är så skönt att börja dagen med lite träning :)

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#12 - Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Det där är spännande, när jag blev gravid som nittonåring var det just alkohol som flest "kompisar" oroade sig över; Men nu kan du ju inte festa?
Du kommer inte få dricka öl och gå på krogen.

Själv var jag så nöjd att slippa, jag kan absolut ta en öl eller så men utslaget på ett år kanske jag dricker alkohol max 5 gånger (inte ens det). Jag är inte nykterist men jag är heller inte intresserad av att supa skallen i bitar.

Svar: Men gud, att folk orkar...
Evah Åberg

#13 - Elin Björk

Förstår dina tankegångar. Och håller med. En del normer räknas, en del inte. Tråkigt för det påverkar så många. :/

Mår bättre nu :)
Kram

Svar: Precis :/
Evah Åberg

#14 - Martina

Håller verkligen med dig! Tråkigt att det ska vara så mycket fördomar runt detta.

Svar: Det tycker jag med...
Evah Åberg

#15 - Natalie

Grym du är tjejen!! Man ska göra precis som man vill. Jag drack inte en droppe innan jag var 18 och det var många som störde sig på det och tyckte man var tråkig. Så trist att folk inte kan acceptera det man väljer...

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#16 - Sandra

Konstigt det där! Man ska väl inte behöva bli ifrågasatt oavsett vilket val man än gjort.

Svar: Precis!
Evah Åberg

#17 - Jessica Högberg

Det är lite samma med socker - men en liten bit någon gång... jag har ju bakat för att du ska komma... osv...

Svar: Ja, det har du rätt i!
Evah Åberg

#18 - Sara

Jag tycker det här är ett så otroligt bra ämne att ta upp, förstår inte varför folk inte bara respekterar ens val. Kram

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#19 - Sanna

Ja varför är det så provocerande för andra om man ej dricker, jag är inte nykterist men dricker väldigt sällan och jag brukar oftast tacka nej till alkohol o får direkt kommentarer om det, varför liksom?

Svar: Jag förstår det inte heller...
Evah Åberg

#20 - polly

Det e helt sjukt jag vet. Får också alltid frågan varför jag inte dricker längre, eller så uppfattas jag som tråkig för att jag inte gör de. Kram

Svar: Fattar inte varför det är så...
Evah Åberg

#21 - Anna

Så bra skrivet. Jag kan inte förstå hur samhället funkar. Denna hets med att måste dricka, jag förstår verkligen inte. Vill inte jag dricka så vill jag inte. Kloka ord från en klok kvinna. <3

http://villemo.webblogg.se/2016/march/det-kostar-inget.html

Svar: Precis! Kram <3
Evah Åberg

#22 - madabouttea.se

Jag dricker faktiskt inte heller alkohol! Men jag brukar oftast få höra av folk att det är "coolt" eller "starkt" av mig att avstå från alkohol. Men då undrar jag varför de säger så?

Svar: Jag brukar också få höra det av många. Förstår inte heller varför det skulle vara starkt eller coolt egentligen. Kanske de menar att det är starkt att man klarar att stå emot grupptrycket?
Evah Åberg

#23 - Linn

Det ligger så mycket i det du skriver! Jag dricker heller inte alkohol, precis som dig så finner jag ingen nytta av det och dessutom tycker jag inte att alkoholen i sig inte alls har någon som helst inbjudande smak! Och likförbaskat så ska det ifrågasättas eller krävas någon "RIKTIG" förklaring när man tackar nej... tröttsamt och förlegat!
Stor kram på dig

Svar: Jag fattar inte varför man ska behöva förklara sig... Kram
Evah Åberg

#24 - Tilda Barkselius

Ja det är rätt sjukt att man behöver ha en anledning för att avstå alkohol, det visar ju bara vilken sjuk påverkan det har på våra liv. Tycker det är grymt av dig att köra ditt race och alkohol är verkligen inget någon behöver!!

Svar: Precis! :) Tack!
Evah Åberg

#25 - Jessie

Det är starkt jobbat av dig att avstå! :-) Fler borde våga. Jag har upplevt samma sak (att folk blir arga och provocerade). Fram tills jag tog studenten testade jag en massa olika alkoholhaltiga drycker, men oavsett vad jag drack tyckte jag att allt smakade på exakt samma sätt och jag tyckte inte alls om smaken. Därför bestämde jag mig för att avstå helt och under alla år sedan dess har detta provocerat personer jag kommer i kontakt med. Jag har till och med blivit ifrågasatt när jag förklarar att jag inte tycker om smaken (för tydligen kan inte alkohol smaka något?). Som tur är dricker inte min make heller alkohol, så vi festar loss på vatten med lite lime i ;-)

Svar: Det är sjukt att folk blir arga... Skönt att det finns fler som avstår :)
Evah Åberg