Ammande mammor - svar på tal
Jag såg Moas video som handlade om amning på offentliga platser och blev inspirerad att skriva när jag såg den videon. Amning är ett väldigt väldiskuterat ämne och som Moa så blir jag riktigt förbannad när människor tycker att det borde förbjudas att amma på offentliga platser så därför tänkte jag göra några svar på tal gällande konstiga kommentarer jag läst och hört angående detta. Hur långt ska vi dra detta om ammande mammor ska behöva låsa in sig på toa? Ska vi be handikappade som dreglar att äta på toa? Ska vi be människor som har byxorna alldeles för långt ner så man ser brevinkastet låsa in sig på toa? Ska vi be människor som är för fula för vår smak att äta sin mat på toa? Om jag finner dig störande, obehaglig, äcklig eller vad det nu kan vara, tar du då med din mat in på toa och äter den där? För om du inte gör det för min skull, varför ska den ammande mamman göra det för din skull? Snälla, tänk till lite innan du yttrar dig och var vänlig respektera ammande mammor! Du behöver inte tycka om det, men du behöver heller inte klaga. Alla har rätt att äta, vare sig vi är barn, vuxna, gamla, korta, tjocka."Men du kan väl amma innan du går hemifrån?"
Vet du hur ett barn fungerar? Vissa barn kan faktiskt bli hungriga redan efter en timme och behöver då mat. Även om mamman precis gett sitt barn mat så kan barnet behöva mat innan de kommer hem. Du vet väl också att saker kan dra ut på tiden när man är på offentliga platser? Det är köer, man kanske träffar en bekant som man pratar med och även om man planerat att gå hem inom två timmar så kan saker dra ut på tiden.

"Men snälla, du kan väl gå in på toa och amma istället!"
Jaha, så du tycker att mamman ska sitta i bajslukt och ge sitt barn mat och uppta toaletten när någon kanske behöver in? Du kommer ju ändå klaga sen om det är du som behöver in och det är upptaget. "Herregud, att sitta på toa och amma när jag behöver bajsa. Har ni ingen skam i kroppen?" Blir du någonsin nöjd kan jag undra? Mamman kanske själv äter, hur hygieniskt är det att ta med sig tallriken in på toaletten, eller ska hon vänta tills barnet ätit klart och hennes mat blivit kall?

"Jag skulle aldrig amma mitt barn offentligt!"
Okej, så om du är på stan för att du måste köpa lite nytt till din bebis och din bebis blir hungrig men bebisen tar inte emot flaskan. Det finns inte någon toalett i närheten och det finns inget amningsrum, vad ska du då göra? Ska du gå runt med en skrikande bebis och plåga din unge? Säger du till ditt barn: "Nej Gösta, mamma får inte ge dig mat offentligt så du får gråta tills vi är hemma sörru!"?

 
"Men det är obehagligt att se folk dra fram sina bröst ju!"
Exakt VAD är så obehagligt med detta? Det är ett bröst och ett barn som får mat, vad får dig att bli så äcklad och få sådana obehagskänslor av detta? Om du nu tycker det är så jobbigt, vänd dig då åt ett annat håll eller gå någon annanstans så länge. Det är ju faktiskt oftast lättare för dig som klagar att flytta på dig till ett annat bord exempelvis än för mamman att krångla fram och tillbaka med ett gråtande barn, vagn, bröst som ömmar osv osv. Men vet du, det bästa är faktiskt bara att du accepterar läget och lever med det!

"Man tar inte med sig sådana små barn på offentliga platser!"
Nähä okej, det var något nytt. Du vet väl att barn behöver besöka vårdcentralen och då kan det hända att man behöver åka kollektivt, det är du medveten om va? Du vet väl att även mammor behöver bajsa, kissa, äta mat, duscha osv och kan behöva handla lite hygienartiklar? Du vet väl att även bebisar behöver blöjor och kläder? Ska mamman då som kanske inte har någon som hjälper henne lämna sin unge hemma i soffan medan hon springer på stan menar du eller ska hon torka sig med gardinen när hon bajsar?

"Man behöver ju faktiskt inte kasta fram brösten i ansiktet på folk. Lite respekt får ni att ha för oss andra!"
Jag vet inte vad du har sett för ammande mammor men jag har då aldrig fått några kastade bröst i mitt ansikte... Inte ens när jag suttit vid samma bord som en ammande kvinna har hennes bröst kastats runt så att de fläskat till mig här och där. De flesta mammor jag har sett har varit väldigt diskreta och om man skulle råka se lite av brösten, so what? Det är bröst, inget annat! Ni kan ju se filmer, musikvideos, internet, serier, tidningar och till och med porr där brösten visas på alla möjliga sätt och det går ju bra. Ni kan ju även se bröst i uringade tröjor på stan utan att skriva arga artiklar om hur äckliga människor är som har uringat så varför går inte en ammande mamma bra?

"Att amma är naturligt, men det är också att kissa, bajsa, ha sex, onananera också. Ska jag då göra något av detta på restaurangen?"
Du vet väl att man kan få böter av att kissa, bajsa, onanera eller ha sex på offentliga platser? Det kan räknas som ofredande, det gör dock inte att amma ditt barn. Vet du varför? - För att det handlar om att ge ett barn MAT. Du får ju äta din hamburgare på offentlig plats, därför får även barn äta på offentlig plats. Att råka se lite bröst när en mamma ammar är inget sexuellt och det kan inte jämföras med att dra fram snoppen som du kissar ur på en restaurang. Din snopp ger inget barn mat och bröst är inte jämförbart med ett könsorgan.
#1 - Sofia

Så jäkla bra skrivet!! Finns inget som är äckligt med det. Blir ett barn hungrig så blir den ju det och då måste man lixom få amma även fast att det är på en offentlig plats!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#2 - Karin

Bra inlägg, amning är både vackert och naturligt.

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#3 - bylittlenea.blogg.se

Bra rutet! För mig är det helt obegripligt att människor ens kan orka bry sig om och bli upprörda över bebisar som äter. Det är inget konstigt, inget farligt, inget läskigt - definitivt inget stötande. Det går att se åt ett annat håll om en blir skrämd av en ätande bebis.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#4 - ensekundtusentankar.blogg.se

"Jag har inte fått något bröst fläskat på mig" haha! Bra inlägg. Tyvärr är det såna som klagar om och om igen och vägrar ge sig... Det är kanske lättare för alla som har ett problem med ammande kvinnor att göra något åt det problemet för så länge vi fortplantar oss så kommer det finnas ammande mammor.

Svar: Tack så mycket! :) Exakt!
Evah Åberg

#5 - Netti Starby

Så bra skrivet och allt är verkligen så sant! Kram

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#6 - Sara Ekman

Håller med dig på alla punkter!

Svar: :)
Evah Åberg

#7 - jessy

En del människor borde få sig en spark i röven bokstavligen talat alltså. Klart som fan att man ska få amma och ge sin unge mat när den behöver det! ÄVEN på offentlig plats, herregud. Kan inte folk skärpa sig någon jävla gång.

Svar: Precis!
Evah Åberg

#8 - Emma O

Så jäkla bra skrivet att jag hade nog inte skrivit det bättre och tycker du har en bra blogg. . Kolla gärna in min och och lämna gärna kommentarer. ..

Svar: Åh tack så mycket! :)
Evah Åberg

#9 - www.nouw.se/prinsessanwilensjo

Haha jätte bra skrivet 👍
Och jätte bra svarat på de dumma frågorna 😉
Visst nu är jag väldigt blyg av mig och skulle inte våga amma offentligt men skulle det vara kris o jag verkligen måste så måste jag 😊
Och som sagt barn blir hungriga och man ska amma så länge det går och ibland kan man ju ta med sig ersättning men inte alla ungar som vill ha de heller 😊
Tycker inte man ska jämföra amma med att kissa, bajsa, ha sex och onanera 😕 de är inte samma sak! Man ammar ett levande liv som ska växa o bli stort bebisen ska bli en människa helt enkelt och får bebisen inte mat så kan bebisen heller inte bli stor 😑😊

Men som sagt jätte bra skrivet 👍👏😉

Svar: Tack så mycket! :)
Evah Åberg

#10 - Sabina Ellner

Har läst x antal många kommentarer, diskussioner, artiklar om att amma på offentlig plats. Jag har aldrig tyckt det är olämpligt/stötande etc med att en mamma ammar sin bebis offentligt, men har hört oändligt tjötande om att det är "obehagligt", "respektlöst" mot andra och "äckligt".

Ditt upplägg "svar på tal" var... klockrent. Svårt att formulera vad jag vill få fram, men jag som inte tycker det är något konstigt i att amma barn offentligt, fick mig att se detta ämne i ett nytt ljus.

Du skrev ett fantastiskt inlägg, och jag hoppas att alla ni där ute som har problem med att amma offentligt läser detta inlägg & börjar ge respekt mot en ammande mamma som ger näring till sitt barn.

Svar: Åh tack, vad roligt att höra :)
Evah Åberg

#11 - Mathias

bra inlägg svar på tal evah :) ^^

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#12 - Hanna Karlsson

Bra skrivet!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#13 - Amanda, mamma till en tjej på 5!

Bra inlägg! Förstår inte felet med att amma som fömodligen är det mest naturliga som finns..

Svar: Tack!
Evah Åberg

#14 - E

Bra skrivet!
Jag har Ammat på offentliga platser och tar fram mitt bröst så diskret som möjligt för vill inte att alla ska se mitt bröst, men vill bebis äta så får bebis mat oavsett vart jag är :)

Svar: Tack så mycket!
Evah Åberg

#15 - lars-erik

bra skrivet :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#16 - Pauline Hurtig

såå bra inlägg! snart kommer jag ju vara där och nog kommer jag amma offentligt, dock nog lägga över en sjal men det är ju för min egen skull

Svar: Tack!
Evah Åberg

#17 - Siri |Diabitfit|

Väldigt bra inlägg och svar på tal! :)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#18 - ♀ Sara Ben's ♀

Alltså bra att du punktform besvarar de där typiska påståendena... Håller med dig i din text men sista punkten var klockren. Haninge heller sett ngn ammande kvinna som bara fläktar med brösten. Amning brukar faktiskt göras direkt så fattarinte vad folk stör sig på. Man ser faktiskt inte brösten mer än man gör då ngn har en sjuk urringning. Tkr sj dete störande med folk som ska begränsa barn o deras mammor enbart gör att de själva sexualiserar tutten.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg