Är frispråkig samma sak som lättfotad?
Jag har alltid varit en väldigt frispråkig och skämtsam person. Jag kan lätt prata om både sex, mens, hur kroppen fungerar och jag har nog en väldigt snuskig humor. Det konstiga är att jag alltid blivit tillsagd av människor att jag ska tänka på vilka signaler jag ger ut så jag inte blir utnyttjad eller ses som ett sexobjekt. Detta ledde ett tag till att jag blev väldigt hämmad i mitt sätt att vara, jag försökte anpassa mig och alltid tänka på konsekvenserna, vilket ledde till att jag slutade ha kul. Jag tänkte alltid på att jag inte fick säga ett snuskigt skämt för då skulle folk bara se mig som lättfotad. Jag tänkte alltid på vad jag sa, hur jag var och blev helt enkelt någon annan än den jag egentligen är. Jag trivdes inte som den personen, för jag är väldigt lättsam, jag är väldigt skämtsam och har inget emot att prata om dessa ämnen med vänner, killar som jag dejtar och så vidare (och nej, bara för jag är frispråkig innebär det inte att jag pratar sex med allt och alla.)

Varför ska tjejer alltid behöva tänka på hur de beter sig och hur de pratar för att inte bli sexobjekt? Jag ska kunna vara hur fasen jag vill och skämta om sex utan att det innebär att jag vill ligga med personen. Varför ska alltid tjejer ändra sig för att inte sända ut "fel signaler"? Killar får generellt prata öppet om sex, men så fort en tjej gör det så ska hon tänka på hur hon för sig och vilka signaler hon sänder ut, för då kan ju helt plötsligt killen tro att hon vill ligga med just honom för hon var ju frispråkig.

 
Vad händer med unga tjejer när vi hela tiden matar dem med att de måste vara på ett visst sätt för att inte sända ut de där "fel signalerna"? Jo, det kan leda till att tjejerna låtsas vara någon annan än de egentligen är, exakt som jag gjorde. Jag kan fortfarande bli obekväm och rädd för att sända ut fel signaler för enbart sex är ju inget jag söker. Jag söker någon det kan bli seriöst med, någon som jag får dela mitt liv med, men jag vill inte behöva bli en annan person än den jag är för att lyckas med det. Jag vill kunna fortsätta vara mitt skämtsamma jag, som ser ganska lätt på att prata om vissa ämnen utan att jag ska bli ett sexobjekt och är det någon som ska ändra sitt tankesätt så är det de som tror att frispråkighet är lika med sex. Jag ska kunna skämta om sex med någon jag lär känna utan att han tror att jag ska automatiskt ge honom sex och jag ska kunna skämta om sex utan att bli sedd som en vandrande snippa som bara duger till sex. Enda sättet för att hitta någon som faktiskt kan älska en för den man är, är ju faktiskt att vara sig själv. För hur ska någon kunna älska den jag är om jag inte visar vem jag är, utan sätter upp en fasad för att inte bli sedd som ett objekt?

PS. Jag vill också tillägga att jag menar inte att man ska snacka hur mycket sex som helst och bara köra på, man får ju faktiskt anpassa sig lite i början när man lär känna någon och känna av stämningen lite, exakt samma som med allt, men att behöva bli en annan person och alltid tänka på vad man säger och gör funkar inte i längden. Man kan anpassa sig till en viss del i början, men man måste ju ändå visa vem man är, förstår ni hur jag menar?

#1 - Milla

Kör på och var dig själv!!

Svar: :)
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Jag förstår precis vad du menar för jag är likadan. När jag försöker behärska mig känner jag mig också tråkig och att jag inte är mig själv. Kul att du tog upp det här och det är roligt att höra att du också är frispråkig :-D Kram

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#3 - Anna

Du har så rätt i det du skriver. Vi tjejer ska kunna skämta om sex ibland, vi ska kunna vara frispråkiga om vi känner för det utan att bli dömda. Men tyvärr så är det inte så. Om en tjej rapar så tycker de flesta att hon är äcklig men gör en kille det då är han tuff och manlig. Jag förstår inte varför det är så. Själv har jag alltid gått emot strömmen där.

Jag minns en gång när jag satt på tåget på väg till Torsby med en kompis, vi hade ätit innan och jag hade ont i magen. Det som behövdes var en rap men det kom inte förrän vi satt på tåget. Intill oss sitter det ett gäng killar som har tävling vem som kan rapa högst och mest. Kan säga bara att min plötsliga rap bräckte dem totalt! :D Men reaktionerna från de killarna och några tjejer från klassen blev "FAN vad ÄCKLIG du är!!
Jag tittade bara på min kompis ocg vi bara asgarvade så vi grät. :)

Svar: Konstigt det där...
Evah Åberg

#4 - Frida

Haha du anar inte hur mycket jag känner igen mig själv i det där :)

Svar: Kul att någon mer gör det :)
Evah Åberg

#5 - Tilda

Du skriver så grymt bra! :)

Svar: Åh tack snälla :)
Evah Åberg

#6 - Linn

Hej!

Får jag länka till det här inlägget i min blogg?

Det är klockrent!

Med vänlig hälsning, Linn

Svar: Hej! Tack så mycket, vad kul att höra. :) Det får du absolut göra! :)
Evah Åberg

#7 - Tuva Björnwall

så bra inlägg!!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#8 - annelie

jag förstår dig ;)kram

Svar: :)
Evah Åberg

#9 - Ajli Müller

Jag tror att jag är helt okej frispråkig, har inte tänkt så mycket på det helt ärligt...

Svar: Okej :)
Evah Åberg

#10 - Martina

Så bra skrivet! :) Det är så himla orättvist att tjejer alltid måste "tänka sig för", medans killar bara kan vräka ur sig vad som helst utan att någon bryr sig särskilt mycket!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#11 - Tilda Barkselius

Det där är så sant! När tjejer är öppna och pratar om sex är det inte okej medan killar får prata om det hur mycket som helst och skryta med det!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#12 - Caroline

Undrar i princip samma sak som dig.
Är så irriterande att kvinnor ska anpassa sig med beteende och utseende. På ett sätt som män generellt inte behöver ens tänka på.

Självklart borde vi kvinnor med ha KUL, med att skämta om tex sex. Det borde inte vara något fel med det!

Bra text som både kvinnor OCH MÄN borde förstå.

Förlåt för flummig text.
Men tycker att din poäng är bra!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#13 - Siri |Diabitfit|

Det är ju helt knäppt att det är så...bra inlägg verkligen!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#14 - malin

Det är så trist att man knappt ska få våga prata om vissa ämnen utan att bli klassade som det. Vi ska ju ha samma rätt till att föra samma språk som männen tänker jag, att det ska vara sådan skillnad är ju tragiskt. :(

Svar: Precis!
Evah Åberg

#15 - ♀ Sara Ben's ♀

Väldigt bra inlägg!!

Meningen "Killar får generellt prata öppet om sex, men så fort en tjej gör det så ska hon tänka på hur hon för sig och vilka signaler hon sänder ut, för då kan ju helt plötsligt killen tro att hon vill ligga med just honom för hon var ju frispråkig." BAAAM!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg