Så mycket kostar psykisk ohälsa
♦ Visste du att 33 000 människor är sjukskrivna för psykisk utmattningssyndrom per år i Sverige?
♦ Visste du att varje person som är sjukskriven kostar ca 400 000 kr?
♦ Visste du att om man räknar ihop allt så blir det sammanlagt 13,2 miljarder som det kostar samhället?

Detta visar programmet Dr Mikael och Tilde som sänds å 7:an. Detta är alltså bara en liten del, för bakom varje siffra döljer sig en person och ett enormt lidande.

Nu kanske ni undrar varför jag tar upp vad det kostar samhället när man lider av psykisk ohälsa. Min poäng i det här är att man ska försöka se det hela ur ett större perspektiv och försöka göra något åt det medan man kan. Många människor tar inte psykisk ohälsa på allvar för enligt dem är det bara att rycka upp sig. Vi lär oss redan som barn att motion och rätt kost bygger starka kroppar, men vi får inte lära oss hur vi ska bygga starka själar. För många är psykisk ohälsa bara något man hittar på för att man är lat, för att man inte orkar jobba eller för att få medlidande när det faktiskt är en stor folksjukdom och vi måste börja ta de här 33 000 personerna på allvar. Det vi också måste tänka på att detta är enbart summan för de som blir sjukskrivna, det finns många där ute som lider av psykisk ohälsa som inte ens vågar be om hjälp, som lider i det tysta.

 
Alla kan råka ut för psykisk ohälsa, alla kan falla. Det kan handla om en olycka, att ens föräldrar skiljer sig, att någon i ens närhet dör, att man mister jobbet, att man mister sin partner. Det kan också handla om att man blir mobbad, utsatt för övergrepp, ett missfall och så vidare, men psykisk ohälsa kan också bara komma sådär, helt utan förvarning, utan att något tragiskt har hänt. Det kan hända oss alla, exakt när som helst och därför måste vi se till att skydda varandra och hjälpa varandra. Vi kan förebygga psykisk ohälsa om vi bara tar tecknen på allvar.

Ingen väljer att må psykiskt dåligt, lika lite som någon väljer att få cancer, men när det väl händer måste vi vara där och stötta varandra och tro på varandra, för du skulle väl vilja ha hjälp om det hände dig? Om vi börjar med att försöka förstå varandra lite mer istället för att döma varandra så kanske den psykiska ohälsan skulle minska lite. Om vi istället börjar vara snälla mot varandra istället för att säga och skriva elaka saker till varandra så skulle den psykisk hälsan bli bättre. Du kan göra så att den psykiska hälsan blir bättre och att det blir mindre kostnader för just detta, om du bara försöker ta detta på allvar istället för att döma andra människor. 

Är du osäker på om du är i riskzonen för att råka ut för utmattningssyndrom? Dr Mikael tipsar om ett test du kan göra för att få en bättre inblick om du riskerar att råka ut för detta. Direktlänk till testet.

#1 - Ann

Otroligt bra skrivet! Visste inte att det kostade så mycket... :O

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#2 - CAMILLAESI

oj, vad mycket det kostar ..

Bra inlägg :-D

Kram<3

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#3 - Tuva Björnwall

bra inlägg :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Men oj vad det kostar och det var intressant att få veta. Jag lider av psykisk ohälsa men jag måste göra testet ändå som du länkar :-D Kram

Svar: Gör det! :)
Evah Åberg

#5 - Frida

Väldigt bra och intressant inlägg, visste inte att det kostade så mycket.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#6 - annelie

intressant kram

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#7 - ajlimullersandvik.blogg.se

Jag lider själv av psykisk ohälsa :) Hatar mig själv på grund av det just på grund av alla som shamear och påpekar hur mycket jag kostar samhället. Så... yep, kuk på allt.

Svar: Det gör jag också, har mött många fördomar om detta genom åren.
Evah Åberg

#8 - Yohanna af Skovde

Bra inlägg! Finns mycket folk inte vet om'et!

Svar: Tack!
Evah Åberg

#9 - Sara Ekman

Bra inlägg, tankeställare!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#10 - Tilda Barkselius

Så bra skrivet!

Svar: Tack! :)
Evah Åberg

#11 - Martina

Superbra inlägg! Hade inte koll på detta så det var väldigt intressant :)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#12 - Bambi

Så bra skrivet och galet viktigt att ta upp!! Bilden säger ju allt också :D

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#13 - Siri |Diabitfit|

Bra att du tar upp detta! Hade ingen aning om att det kostade så pass mycket!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#14 - Blondina

så jävla bra skrivet gumman :)

sv; Men tack hjärtat :) fler har kommit och fler kommer de är ju så kul med positiv kritik :D kram gumman

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg