Att skratta när någon läser
Många människor vågar inte läsa högt i skolan eftersom de är rädda för att andra ska skratta åt dem. 
Jag minns själv vad jag hatade att läsa högt i skolan då jag visste att det alltid fanns några enstaka människor som ofta lyckades få med sig hela klassen och tillsammans satt de och skrattade åt andra som läste, egentligen helt utan anledning.

Skolan kan verkligen vara en hemsk miljö då man är i en väldigt utsatt situation och många gånger tar inte vuxna tag i detta utan bara ignorerar det. Att skrata, fnissa, komma med kommentarer, prata om massor av annat och så vidare när någon läser högt inför klassen är en kränkning och det är mobbning. Det är aldrig okej att göra sig lustig på någon annans bekostnad. 

Tips till dig som blir utsatt för detta:

♥ Säg till. - Om du känner att du klarar det så säg till dina klasskamrater: "detta är inte schysst gjort. Det är mycket modigare att faktiskt berömma någon än att kränka dem." Att sätta ned foten och visa att det inte är okej är faktiskt det bästa man kan göra.

♥ Fortsätt läsa. - Om du inte skulle våga säga till, så fortsätt läsa. Visa dem att de inte kommer att vinna. Du kan din sak, du är bra på detta så låt dem se det och fortsätt glänsa. Du är bra exakt som du är!

♥ De mår dåligt. - Människor som kränker andra mår oftast väldigt dåligt i sig själva och de som bara hänger med är för rädda för att sätta ned foten. Försök tänka på att de faktiskt mår dåligt och det kanske kan få dig att känna medlidande för dem istället för att låta dig tryckas ned. 

 Berätta för lärare, föräldrar hur du känner. - Det är viktigt att prata med någon om detta och berätta hur det känns. Det är lätt att tro att det är fel på en själv, men det är det verkligen inte! Du duger och du är bra, men för att du ska kunna hantera detta och för att andra ska kunna hjälpa dig så måste du också berätta det för någon. Du ska inte skämmas för detta, för vi är många som är eller har blivit utsatta.

 

Den här texten publicerade jag i oktober 2015 och vill lägga upp den igen då det är ett viktigt ämne.
#1 - Frida

Ja det var riktigt gott :)
Bra inlägg, som vanligt. Tycker det är jätteviktigt att alla ska kunna känna sig bekväma i skolan.

Svar: Tack snälla :) Ja jag håller med dig!
Evah Åberg

#2 - annelie

bra tips

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#3 - JoJo

så himla bra inlägg. jag minns att jag hatade att läsa högt när jag gick i lågstadiet.

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#4 - Bintan

Så sant...Bra skrivet!
Ett sånt inlägg hade jag behövt läsa när jag var yngre. Tänk va bra saker man kan göra med en blogg. Säkert hjälper du flera med detta inlägg :-)

Svar: Tack så mycket! :)
Evah Åberg

#5 - Amanda CL

minns det där från skolan :/
bra inlägg!

Svar: Tack!
Evah Åberg

#6 - Kim

Nu vet jag inte om jag kommer på något revolutionerande, men har erfarenheten att det kan hjälpa den som är osäker, att ha en hund hen övar på. Hundar har inga förväntningar, de dömer inte; de bara älskar. Kanske ett tips?

Svar: Vilket bra tips! :)
Evah Åberg

#7 - madabouttea.se

Det här inlägget satt rakt i hjärtat på mig! Kommer ihåg första gången vi skulle läsa högt i skolan, jag var väldigt blyg och hade inte fått några vänner i klassen än. På den tiden hade jag tappat båda framtänderna och läspade samt att jag alltid stammat när jag är nervös.Givetvis så började nån skratta och resten följde med när jag försökte läsa. Sen den dagen läste jag aldrig högt eller gjorde muntliga grejer i skolan samt att jag var extremt mobbad ända fram till gymnasiet! Barn kan vara så grymma...

Svar: Det är så hemskt, har också råkat ut för en del sånt :/ Kram <3
Evah Åberg