När fick färger ett kön?
"Blått är för killar och rosa är för tjejer, så är det bara!"

Detta är en mening som jag ser rätt ofta faktiskt och detta får mig att fundera på vad som just säger att det är . Stod det ordet "pojke/man" i den blåa färgen när den tillverkades för första gången? Står det som en varningstext på färgburken att blått är för pojkar och rosa för tjejer? - Om inte, hur kommer det sig att det blev så här?

Det är inget fel att ha blått till pojkar och rosa till flickor, men det är inte heller fel att ha det tvärtom. 
De flesta som säger så här verkar vara eniga om att en pojke ska få använda en rosa tröja om han vill ha det när han blir större, men är det verkligen så? Även om hans föräldrar godkänner det så kommer det kanske inte bli godkänt av samhället, för att vi fortfarande har den bilden att rosa är för tjejer. Risken är alltså stor att han går stolt till skolan i sin rosa tröja, men kommer hem gråtandes för att andra barn har sagt till honom att han har tjejkläder, att rosa bara är för tjejer och efter det kanske han aldrig vågar använda den där rosa tröjan igen. Alltså har hans åsikt och vilja blivit nedtryckt för att vi är så inställda på att rosa är enbart för tjejer, att det är en tjejfärg.

När ska människor inse att färger har inget kön? - Det är bara en färg. Färger kan användas av alla kön, av alla människor, alla åldrar och alla yrken. Du får inreda ditt barnrum hur du vill medan barnet är litet och inte har en egen vilja, men att dela upp färger i kön (att rosa är en tjejfärg och blått är en killfärg) är enligt mig inte rätt. Om vi istället uppfostrar våra barn att vi får vara som vi är, att ingen färg är rätt eller fel, att vi får ha vilken tröja vi vill och att vi är bra som vi är redan från början så minskar risken att våra barn blir utsatta för mobbning och kränkningar. Då kommer förhoppningsvis Roger våga ha den där rosa tröjan nästa dag också om han vill det, utan att behöva komma hem gråtandes för att någon har sett ned på honom och varit elak mot honom.

#1 - Ann

Herregud så rätt du har! Du kan verkligen sätta ord på allt, fan vad grym du är!!

Svar: Åh tack :D
Evah Åberg

#2 - Sandra SG

min favoritfärg är blå! Jag älskar blå <3

Svar: Blått är fint :)
Evah Åberg

#3 - Gabriella

Såå bra skrivet!!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Nu för tiden är det mer vanligt att färger gäller alla kön och det tycker jag är jättebra :-D Kramis

Svar: Ja det har gått framåt men ser detta fortfarande hos många tyvärr..
Evah Åberg

#5 - Alice

jag har mycket i både blått och grönt till min tjej, tycker inte alls att det är konstigt. alla färger passar alla kön!

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#6 - linda

Verkligen, färger är definitivt inget kön!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#7 - Frida

Visst :) Som vanligt har du en intressant text att läsa på din blogg :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#8 - Lilith - Livet efter Borderline

Mina barn har alltid uppmuntrats till att bära kläder i alla färger. Nu är de så stora att valet är deras till 100%. Leo älskar rosa och lila, och Maja älskar mörkare färger med tuffa tryck. Ofta får jag höra att Leo klär sig väldigt "tjejigt" men aldrig har nån, någonsin sagt att Maja klär dig grabbigt. Dubbelmoral när den är som värst.

Svar: Ja det håller jag med dig om, så sjukt!
Evah Åberg

#9 - Sofia

Så jäkla bra skrivet! Färger är inget kön precis som du skriver! <3

Svar: Tack :) <3
Evah Åberg

#10 - Kim

Mycket klokt inlägg! Jag tror att lösningen är i första hand att uppfostra barnen så att de kan ta diskussionen som följer om en kille blir retad för exempelvis rosa kläder. Jag själv har inte lagt så mycket vikt vid att välja mina barns kläder, men min äldsta pojke har alltid gillat rosa, och han har alltid svar på tal när någon gör sig lustig (gäller allt generellt). Att han utstrålar den där tryggheten i vad han väljer och då blir det få fåniga kommentarer. Men det är ett svårt ämne.... Många barn får ofta sina dryga åsikter från sina föräldrar och det kan vara svårt att bryta om man är mer blyg i sitt sätt och inte gillar konflikter. Som sagt, bra belyst av dig! Behövs fler starka tjejer

Svar: Vad skönt att han alltid har svar på tal och är trygg i sig själv! :)
Evah Åberg