Att vara psykiskt stressad
För många innebär ordet stress att man har mycket att göra på jobbet eller att man har mycket att göra hemma.
För många innebär ordet stress att man har ett aktivt liv och exempelvis jobbar som sjuksköterska som är både är psykiskt och fysiskt ansträngande yrke. Men stress behöver inte alltid innebär ett hektiskt liv, i alla fall inte för oss med psykisk ohälsa eller olika typer av diagnoser.

I och med att min hjärna alltid går på högvarv, vilket innebär att jag alltid tänker 3000 tankar i vaket tillstånd och drömmer väldigt röriga drömmar när jag sover, så kan jag bli mer uppstressad än någon som faktiskt har 2 barn + heltidsjobb just för att min hjärna arbetar så mycket hela tiden. Någon som inte levt med en superaktiv hjärna kan nog ha svårt att förstå det. Man har tusen idéer, tusen tankar, tusen saker man vill säga, tusen skäl till oro och då blir det till slut för mycket, oavsett om man lever ett stressigt liv i övrigt eller inte. Från ett jobb kan man oftast ta semester, men det kan man inte från sin egen hjärna.

Särskilt när jag ska sova håller min hjärna igång extra mycket. Det är då jag kommer på idéer till blogginlägg, eller saker jag ska fråga någon om exempelvis. Det är också då min oro sätter igång som värst och när jag sluter ögonen ser jag som små blixtrar för att min hjärna är så aktiv och det känns som varje tanke är en blixt som slår ned.

Att gå in i väggen eller att vara stressad behöver inte innebär att man lever ett hektiskt liv med tusen saker att göra och långa arbetsdagar. Min stress handlar mycket om min hjärna, att jag inte kan få den att lugna ned sig och jag inte riktigt kan sålla bort orostankarna och bara tänka: "Jag lever här och nu, jag får ta problemen om och när de kommer." Jag kan ha perioder där det fungerar jättebra att ta kontroll över min hjärna och i nästa period är det verkligen tufft, men detta är något jag jobbar på extremt mycket. Som jag sagt innan, jag vill inte ta bort mitt övertänkande helt, jag vill bara vända det så jag kan ha det som en styrka istället för svaghet och lära mig ta kontroll över det.

#1 - Jesse

Känner igen mig så mycket i det du skriver.

Snygg bild på dig BTW.

sv: Finns för dig med! ALLTID!

Svar: Tack så mycket :) <3
Evah Åberg

#2 - Anna

Man kan vara stressad på olika sätt och alla är lika jobbiga. Jag har haft samma problem när jag ska lägga mig. En massa tankar som snurrar, planering för morgondagen, orolighet för pengar/bil, en massa texter för mitt skrivande i dikter eller bloggidéer. Men det har blivit lugnare för mig sen jag började sova med Tobias. Kan det ha med att göra om man känner sig otrygg när man sover själv? Jag är jätterädd för mörkret när jag sover själv men när jag sover med Tobias så går det bra att sova i mörker.

Svar: Ja det är mycket möjligt...
Evah Åberg

#3 - Caroline

Stress är så jobbigt.
Visst är det skönt att man funderar och reflekterar, för sådant är ju bara nyttigt!

Men ibland är det jobbigt när man försöker vara till lags för familjen och andra. Samtidigt som man försöker tänka på sig själv, och även vill komma ned i varv själv. Och att komma ned i varv kan även bara det vara stressigt... en dum cirkel!

Men något som jag själv tycker är väldigt skönt är promenader, gärna långa! Det brukar få mig att reflektera och samtidigt komma ned i varv.
Helst promenera själv, eller vad man nu föredrar :)

Svar: Promenader är sköna :)
Evah Åberg

#4 - Alice

åh jag förstår dig! kan faktiskt tänka mig att det är ÄNNU mer påfrestande att ha 14839 tankar i huvudet jämt, än att jobba långs hektiska dagar!

Svar: Skönt att du förstår!
Evah Åberg

#5 - Denise

Förstår precis vad du menar! Det är så sjukt jobbigt att hjärnan går på högvarv jämt och det bara snurrar en massa tankar. Kram

Svar: Ja verkligen! Kram
Evah Åberg

#6 - Netti Starby

Usch det är verkligen jobbigt när man inte kan kontrollera hjärnan. Vilken snygg bild på dig! Kram

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#7 - Ztinas

Riktigt snygg outfit :)

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#8 - Pelle

Skönt med helg :) vad har du för planer ? själv ska jag bara träna och va hemma och slappa :)

Svar: Härligt :) Jag gjorde inte så mycket i helgen faktiskt, slappade mest
Evah Åberg

#9 - Johanna Utterberg

Bra och intressant inlägg att läsa! :)

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#10 - FrökenTV, bloggen om tv och film

så är det för mig med

Svar: Vad jobbigt :/
Evah Åberg

#11 - Josefine

Din outfit är så goals ! :D

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#12 - Lovisa

Jag känner tyvärr igen mig lite för mycket i det här också. Om du har några bra tips på hur en kan koppla bort hjärnan så får du gärna dela med dig!

Svar: Har tyvärr inte kommit på det än :(
Evah Åberg

#13 - Pelle

Hej :) kan du inte maila till mig ,tycker att du verkar va en drömtjej :) kram

Svar: Tack! Vill du mejla så är det bara du skickar iväg ett mejl så svarar jag så fort jag kan :)
Evah Åberg

#14 - Amanda

Känner igen mig i massor av det du skriver..

Svar: <3<3
Evah Åberg

#15 - LIL' BABUSTYLE - Chronic pain warrior

Bra inlägg!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#16 - Amanda CL

Jag kan bli stressad för nästan ingenting ibland :/ saker andra inte ens förstår inte jag själv heller ibland. Stress är så olika för alla och svårt för andra att förstå andras stress också :/

Svar: Precis!
Evah Åberg

#17 - moamedalicia.blogg.se

jag känner igen mig i så mycket du skriver alltså. det känns som att du har tagit orden från mitt huvud jag är precis likadan. dock har jag inte gjort någon psykiskt utredning på mig själv men det är av personliga anledningar. tack för att du delar med dig av dig själv. <3

Svar: Skönt att höra att man inte är ensam <3
Evah Åberg

#18 - Krisse

Du skriver bra som alltid som man fastnar i att läsa ☺

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#19 - Tilda Barkselius

Jag känner delvis igen mig i det du skriver, det är så fruktansvärt jobbigt!

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#20 - Frida

Tack så mycket och detsamma fina du :) Bra inlägg. Jag känner igen det där med tankarna väldigt mycket, jag har sömnproblem, oftast då det dyker upp en massa oroliga tankar när jag ska sova och jag har dessutom väldigt mycket röriga drömmar varje natt.

Svar: Usch vad jobbigt :/
Evah Åberg

#21 - Sandie

Håller helt dig det här med den inre psykiska stressen. Den går dock att få under kontroll! :)

Svar: Precis!
Evah Åberg

#22 - Kimmey :)

Så himla bra skrivet!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#23 - MADDISENJ.SE

Snygg! Intressant läsning!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#24 - Ylva Hägerström

visa ord från en vis själ! Love! <3

Svar: Tack snälla <3
Evah Åberg