Allt du andas är ångest
Vet du vad siffran 30 står för?
Det är så många människor som tar sitt liv, varje vecka. Ändå vågar ingen prata om det. Vi är på år 2017 och fortfarande är psykisk ohälsa något man skäms över, som ska tystas ned och gömmas undan.

Vi skäms inte över att berätta att vi är förkylda och har fått feber, men att berätta för sin omgivning att man mår dåligt i själen är något man helst undviker. Varför är det så, när det egentligen är lika okej att må dåligt inombords som att må dåligt av ett virus? Istället för att berätta och vara ärliga lägger vi upp den där fina selfien framför brasan där vi har ett leende på läpparna på instagram och visar vår fina fasad utåt, för det är ju så det ska vara. Alla andra gör ju så och är så lyckliga och lyckade.

Jag vet själv hur det känns att skämmas för sitt mående och fast jag är så öppen om mitt mående så kan jag än idag känna den där skammen. Skammen över att må dåligt. Skammen över att inte vara som alla andra. Tankarna slår mig fortfarande titt som tätt: "Evah, vem skulle kunna älska dig när du lider av ångest? Allt du är är ångest. Allt du andas är ångest!" Och så börjar jag tänka att jag kanske inte är lika mycket värd som andra för att jag mår dåligt i själen. Jag är rädd för att vara en börda för andra. Men det är fel, det är så jävla fel.

 30 människor i veckan tar sitt liv på grund av att de mår dåligt i själen. För att de inte vågar prata om det och vågar de göra det så möts de många gånger av motstånd. Med ord som att de ska rycka upp sig, att det bara är en fas eller att livet innebär att man ibland mår dåligt. Vi måste ta psykisk ohälsa på allvar och hjälpas åt för att siffran ska minska. 30 människor ska inte behöva dö varje vecka för att samhället bara ser på och inte vågar fråga och prata om det.

Du kan göra skillnad. Våga prata om detta, våga fråga dina nära och kära hur de mår och bekräfta att du ser dem, att du ser att allt inte står rätt till och visa dem att du finns där för dem. Våga be om hjälp, både för dig själv och för dina anhörigas skull. När man mår psykiskt dåligt så drabbar det inte bara en själv, det drabbar hela ens omgivning.

Tillsammans kan vi rädda liv och börja må bättre, men då måste vi bryta tystnaden och skammen. Jag uppmanar er alla som någon gång lidit av psykisk ohälsa, som lider av psykisk ohälsa eller som är anhörig till någon som lider av psykisk ohälsa att lägga upp era historier på sociala medier och använda #jagvågartala. Vi kämpar tillsammans! ♥

#1 - Anna

Så otroligt bra!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#2 - Jesse Sarvak

Det här är så viktigt och så skrämmande att det är så pass många. Det ska aldrig vara ett alternativ. Det är inte lätt att stå bredvid men öppnas detta upp mer så kan det rädda liv, o man undrar vart samhället ger stöd när man är som mest sjukast, det är väldigt lätt att säga "Vi kan ingenting göra, vi ska ingenting göra - låt dom dö bara" men likt cancer, om man går med sin sjukdom för länge - inte får rätt hjälp i tid så är risken väldigt stor att man dör. Min vän dog i en annan dödlig sjukdom - psykiskt sjuk.

Kram fantastiska Evah!

Svar: Jag beklagar :( Så hemskt att det är såhär... kram fina du!
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Jag höll också allt inom mig och skämdes över mitt mående förr men nu är jag öppen om det. Så himla bra skrivet! <3 Kramis

Svar: Tusen tack! Skönt att du är öppen om det nu :)
Evah Åberg

#4 - Jessica Högberg

Det var många, fy!

Svar: Ja dte är hemskt :/
Evah Åberg

#5 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Så fint inlägg, du har helt rätt. Varför är det så tabu att tala om själslig hälsa egentligen. Den är ju precis som kroppslig :/

Svar: Tusen tack! Ja, exakt!
Evah Åberg

#6 - annelie

usch ja att leva med ångest är verkligen inte kul kram

Svar: Nej, verkligen inte :(
Evah Åberg

#7 - Lorissa Lovebomb

det här är verkligen bara så himla sant... jag har jättesvårt att erkänna att/när jag mår psykiskt dåligt. Låtsas mycket hellre att jag har influensa eller något.

Svar: Det är hemskt att det är så :(
Evah Åberg

#8 - Days by Johanna

Bra inlägg! Det är galet att det inte vågas pratas mer om det.

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#9 - Maria

Spelar det nån roll om man har dyra kläder i storlek s om inte hjärtat är xxl.Jag tror att man måste lära sina barn från början att känna kärlek till en annan kram bra där att du kämpar.Delar detta <3

Svar: Håller med dig <3 Kram!
Evah Åberg

#10 - Emelie Andersson

Vilket bra inlägg :)

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#11 - elin

Sv: Visst är det annorlunda! Haha. Det är nog snyggt på vissa bilder med något liknande tema men annars nej! Så fin bild på dig<3

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#12 - Gabriella

Såå bra inlägg!! Det är bara för hemskt att så många liv tar slut pågrund av detta!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#13 - Isabell

Så himla viktigt inlägg!!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#14 - Matilda

Det är så viktigt att prata om sånt här. Jag lider av ångest och ångestattacker varje dag.

Svar: Ja det är verkligen viktigt! Beklagar att du också genomgår detta :(
Evah Åberg

#15 - Anna

Ett viktigt ämne som göms undan för ofta. Vi måste våga prata mer om det och inte skämmas över det. <3

Svar: Precis <3
Evah Åberg

#16 - Jinx

Superbra inlägg! Vi måste verkligen börja öppna upp mer och inte skämmas. ♥

Svar: Tack snälla :) Ja verkligen, vi kämpar tillsammans <3
Evah Åberg

#17 - Maria

Så bra att du skriver om detta ämne som fortfarande är sådan tabu.
Jag har postat flera inlägg ang psykisk ohälsa på fb, men det gör folk obekväma och tysta till skillnad från en som postar en bild på sitt ny gipsade ben.
Serien 30 liv i veckan har ett viktigt budskap och jag hoppas att många tittar på det även fast det inte lider av psykisk ohälsa själva.

Svar: Tack så mycket :) Det är hemskt att det ska göra folk så obekväma...
Evah Åberg

#18 - Kicki

Psykisk ohälsa har man erfarenhet av. Ja det pratas förlite om det och visst man kände skam då, men idag gör jag inte de.
Har min far att tacka att jag lever idag <3
Mycket bra inlägg av dig dessutom, tummen upp; -)

Svar: Tack snälla :) Skönt att ha nära och kära <3
Evah Åberg

#19 - Katta

Så bra och viktigt inlägg! Kram

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#20 - Lisa Engelke

Tack för att du delar med dig. Jag håller med. Vi måste hjälpas åt att öppna upp och börja våga tala
Varma hälsningar www.alltutomlagom.blogspot.se

Svar: Kul att du gillar det :) Kram! <3
Evah Åberg

#21 - isabelle

Jag går just nu i slutet på 8:an i skolan och nu i veckan ska faktiskt få höra en föreläsning just om pskyisk ohälsa!! Tror inte att jag har någon erfarenhet om pskyisk ohälsa och det är därför jag vill lära mig om det för jag vet egenligen inte vad det är för något ;)

Svar: Jättebra att du intresserar dig! :)
Evah Åberg

#22 - Emma Hellström

Helt galet att det fortfarande ska vara så här. 30 människor i veckan? HELT galet. Tänk om det skulle minska om vi faktiskt vågade prata om dessa problem.

Svar: Exakt! Kram
Evah Åberg

#23 - Sofie - Självmordetsbarn.se

Tack för ditt fina inlägg <3 Vi måste tillsammans hjälpas åt att minska skammen kring psykisk ohälsa <3

Svar: Kram <3<3
Evah Åberg

#24 - ullie

ja du det är många många. samma fakstiskt med självmord pratade vi om här om dagen då min kompis bror tog livet av sej usch förstår inte Varför man ska prata om det

Svar: Det är hemskt :(
Evah Åberg