Ett öppet brev till föräldrar där ute
Kära föräldrar där ute, denna text är riktad till er.
Jag vet att de flesta av er älskar era barn och skulle göra allt för att skydda dem. Det finns dock en sak många av er missar och det är att hålla koll på vad era barn gör om dagarna och särskilt på internet. Många barn utsätts för hat och hot på internet och många barn utsätter andra för hat och hot på internet.

Friends nätrapport 2017 visar att var sjätte ung (av de 1001 i åldrarna 10-16 år som deltog i undersökningen) vill att vuxna ska vara bra förebilder när de pratar och umgås med andra på internet, men ändå brister många föräldrar på den här punkten. 29% uppger att de vill att föräldrarna ska vara mer intresserade och fråga vad de gör på nätet.

Det är ert ansvar att se till att era barn och andra människor är trygga på internet. Det är ert ansvar att hålla koll på vad barnen gör och att diskutera rätt och fel med dem. Ni måste informera dem om att man inte får hata, hota och trakassera människor, vare sig det är på internet eller i verkliga livet. Nu kanske många av er tänker: "Men de kommer ändå lära sig detta utifrån från andra." Ja, givetvis kommer de det, men då är det ERT ansvar att lära dem att det inte är okej att bete sig så som många andra barn gör. Det är DU som förälder som ska uppfostra ditt barn till en bra medmänniska och se till att de influenser som kommer utifrån inte ska påverka barnet alltför mycket.

Avfärda inte barns konflikter med att de får lösa det själva eller att de bara är barn och att det är så i den åldern för barn måste lära sig rätt och fel och det är ditt ansvar som förälder att lära dem det. Tänk också på att barn inte gör som du säger, barn gör som du gör. Så om du inte är en förebild för barnet utan själv hatar, pratar skit om olika människor och hotar så kommer med största sannolikhet barnet tro att det är okej och göra samma sak.

Det är så otroligt viktigt att du finns där för ditt barn och intresserar dig för vad som händer i deras liv, för vi måste faktiskt inse att internet är livet idag. Det är verklighet. Det är ingen fantasiplats, utan det finns riktiga människor som läser vad vi skriver. Som ser våra bilder och videos. Riktiga människor med tankar, känslor och behov. Det näthat som idag existerar måste få ett stopp. Det är inte okej, oavsett om det sker mot barn eller vuxna. Oavsett om det är barn eller vuxna som utsätter. Det är inte okej oavsett om människor är kända eller inte.

Så ta ditt ansvar som förälder, informera dina barn. Prata med dem. Engagera dig. Var en god förebild. Försök göra dem till så bra människor som möjligt för jag antar att du faktiskt vill att dina barn ska må bra, vara lyckliga och vara fina medmänniskor som får andra att må bra? Visa dem att det inte är okej att bete sig hur som helst, för först när vi alla engagerar oss kan vi göra skillnad. Du kan inte uppfostra ett perfekt och felfritt barn, men du kan göra så gott du kan och faktiskt engagera dig till fullo, i alla dina barns intressen.


#1 - Anna

Så jäkla bra skrivet!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Jättebra skrivet och jag pratar ofta om det med mina barn! :-D Kramis

Svar: Det är jättebra att du gör det :)
Evah Åberg

#3 - Jessica Högberg

Så många barn som bara vill ha uppmärksamhet, riktigt hemskt hur det blivit...

Svar: Ja verkligen :(
Evah Åberg

#4 - My

Sånt bra inlägg!!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#5 - Carro

Jättebra och viktig text! Borde alla föräldrar läsa!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#6 - Sofia

Så bra skrivet och det stämmer verkligen, för det är föräldrarnas ansvar att uppfostra sina barn. <3

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#7 - Jennifer

Så himla bra! Jag älskar dina inlägg, de fångar en direkt!

Svar: Åh tack snälla, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#8 - Linda

SÅ bra skrivet!

Svar: Tack så jättemycket :)
Evah Åberg

#9 - Kattis

Väldigt bra skrivet och jag hoppas alla tar till sig som läser detta, oavsett om man har barn eller inte.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#10 - Frida G Svensson

Jag säger alltid att man ska fråga sina barn två saker varje dag. 1) hur var det i skolan idag och 2) hur var det på internet idag?

Svar: Jättebra sagt! Det borde alla fråga sina barn :)
Evah Åberg

#11 - Sanemro

Ibland känns det otroligt hopplöst med alla såna här organisationer :(

Svar: Ja verkligen :(
Evah Åberg

#12 - amanda

Så sjukt bra skrivit!!!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#13 - Asylmamma

Den här texten tycker jag verkligen borde publiceras på fler ställen! Så himla bra! Du är fantastisk Eva ❤️

Svar: Åh tusen tack, vad glad jag blir vännen! :) <3
Evah Åberg