När vården sviker
 

Jag går inte längre i någon terapi då jag kände att min terapeut inte kunde hjälpa mig och jag kände mig illa behandlad. Jag har inte gått i terapi på tre månader nu. Jag skule ha en timme hos henne en gång i veckan, men mötena förkortades ofta till ca 20-30 minuter bara då hon skickade iväg mig efter det.
Det här är ett utdrag från min journal och som ni ser står det tydligt att jag vill ha övningar som ska stärka mitt självförtroende och min självkänsla och detta är något jag tjatat om i månader. Men svaret hon ger mig är alltså att jag bara ska bete mig som jag hade bättre självförtroende/självkänsla. Detta är det svaret jag fått varje gång jag bett henne om uppgifter som vi kan göra tillsammans för att stärka min syn på mig själv.


Jag kan mycket inom detta ämnet själv och jag vet uppgifter, men problemet ligger i att jag behöver någon som pushar mig och som är med mig när jag gör dem. Jag behöver stöd gällande detta då min självbild aldrig har varit särskilt bra och jag tror det mesta av min ångest bottnar i det, vilket jag varit väldigt tydlig med.

Jag har aldrig känt mig som en värdefull och bra person. Jag har aldrig känt mig duktig eller bra förutom när det gäller mitt skrivande. Jag är alltid rädd för att bli utbytt, sviken och övergiven. Jag jämför mig ofta med andra. Jag har under så många år blivit så nedtryckt av så många människor så jag kan knappt se det bra i mig själv och jag kan knappt förstå varför någon skulle kunna älska mig. 

Det är inte det att jag anser mig vara världens sämsta person, men jag tänker att det alltid finns någon bättre. Att jag aldrig kommer vara tillräckligt bra, att jag aldrig kommer räcka till. När man då får svaret att man bara ska bete sig som man vore självsäker så sjunker man ännu mer. Man känner sig ännu mer värdelös för man klarar ju inte ens att fejka att man vore självsäker och om inte ens min terapeut vill lägga tiden på att hjälpa mig, vem ska då vilja det? Hade det varit så lätt som att bara börja bete sig som att jag vore självsäker så hade jag redan gjort det, men såren är djupare än så.

Det är som att säga till en missbrukare att det bara är att leva som att man inte var beroende. Även om enda lösningen är att sluta med alkohol eller droger om man är missbrukare så måste man ha hjälp för att kunna stå emot suget. Jag anser att jag som patient har rätt att bestämma vad jag vill ha hjälp med för jag känner mig själv så pass bra idag att jag vet vart mina problem sitter, men jag behöver hjälp för att reda ut dem. Jag börjar må bättre och bättre men det finns fortfarande delar kvar att jobba med och jag tänker inte ge mig förrän jag älskar mig själv på riktigt.

Detta är faktiskt ett av de mest personliga inlägg jag någonsin skrivit och därför är det lite jobbigt faktiskt att öppna sig om detta, men jag gör det både för att hjälpa er och mig själv.
#1 - Netti Starby

Det är verkligen svårt att hitta en terapeut som passar en och jag känner likadant! Kramis

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#2 - Anna Hansen

Så otroligt bra skrivet. Det är ett viktigt ämne du tar upp. ❤️❤️ Du är så himla stark, klok, smart, härlig och en stor inspirationskälla för så många. Du får mig att fortsätta kämpa för det jag tror på. ❤️

Svar: Tusen tack kära syster <3
Evah Åberg

#3 - Carro

Kram till dig och så synd att vården inte alltid funkar som den borde...

Svar: Kram <3
Evah Åberg

#4 - Elin

Bra skrivet känner igen mig

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#5 - elin

Kul att du delar med dig<3

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#6 - Amanda

Väldigt modigt av dig att våga dela med dig!! Helt galet bemötande, alltså vet inte ens vad jag ska säga det är bara helt absurt!!! Massor av styrke kramar till dig, du är super bra som du är! Och älskar din blogg, du är så himla stark! Kramar igen<3

Svar: Tusen tack fina du <3 Det är så konstigt när det är KBT jag går i och ändå inte får uppgifter som jag behöver. Kram!
Evah Åberg

#7 - Jennifer

Så känner jag med; att där alltid finns någon bättre än mig 😔

Svar: Det är så jobbigt att känna så :(
Evah Åberg

#8 - Kattis

Men vilken korkad terapeut, du har inte möjlighet att byta? Jag böt och det är det bästa jag har gjort för min första påminde om din i sitt sätt att hantera våra träffar...hon kunde inte heller ge mig konkreta övningar eller tips utan tyckte att jag bara skulle ändra mitt tankesätt. Min andra terapeut var däremot guld och förstod precis vad jag efterfrågade! Hoppas du kan hitta en annan lösning!☺

Svar: Jag har försökt byta och varit i kontakt med verksamhetschefen men inget verkar hända :/ Det är så konstigt när det är KBT jag går i och ändå inte får uppgifter som jag behöver. Skönt att det löste sig för dig!
Evah Åberg

#9 - Linda

Intressant läsning!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#10 - Louise

Tråkigt att du blev så fel behandlad 😥 Inte okej!

Svar: Ja det är det verkligen :/
Evah Åberg

#11 - Tisa

Alltså va?! har hon fått sitt jobb på soptippen eller? jag förstår precis vad Du menar.

Svar: Det är hemskt :/
Evah Åberg