Offentliga personer får skylla sig själva
Man kan ofta läsa meningar som: "Du är ju offentlig/känd så du får skylla dig själv om du blir hotad, trakasserad, misshandlad, uthängd, våldtagen. Det är sådant man får stå ut med när man valt kändisskapet."

Jag läser dessa kommentarer dagligen på olika youtubekanaler, bloggar, instagram osv och detta får mig att fundera. Gäller detta alla typer av kändisar, så som hockeyspelare, sångare, bloggare, programledare, politiker eller är det bara en viss "grupp" det gäller? Om Bruce Springsteen skulle bli mördad, skulle hela världen (inklusive de som gillar honom) säga: "Men han var ju känd, herregud det får han väl förvänta sig. Det är hans eget fel som sjöng låtar."?

Skulle de som tänker så här resonera på samma sätt om deras vän, syskon eller barn blev kända? Skulle de bara rycka i axlarna då om deras barn blev hotade, trakasserade, våldtagna eller misshandlade för det är ju deras eget fel som är kända? Skulle de säga till sina barn: "Nej du Berit, jag tänker inte tycka synd om dig för du valde att bli programledare, då får du helt enkelt stå ut med att folk förstör din bil och stirrar in genom dina fönster dagligen. Hade du inte velat det skulle du istället blivit florist!"

Vad är det som gör att om man väljer ett yrke som man älskar så som politiker, bloggare eller hockeyspelare så ska man utsättas för hat, hot och våld och då är det okej, men om du som privatperson blir utsatt då tar det hus i helvete? Kända människor är exakt lika mänskliga som alla andra. De är som dig och mig, bara att fler människor vet vilka de är. Det är ALDRIG okej att utsätta någon för hat, hot och våld, oavsett om de har 20 följare, 1000 följare eller 8 miljoner följare för alla är vi människor, med tankar, känslor och behov.

Oavsett om du är florist, hockeyspelare, undersköterska eller bloggare så ska du kunna få må bra, leva ditt liv och vara ifred. Det finns inget försvar till att behandla någon illa, aldrig någonsin.

#1 - Alice Lindström

Håller med!

Svar: Vad bra :)
Evah Åberg

#2 - Asylmamma

Tyvärr är den här texten behövlig! Fattar inte att det är så svårt med empati för en del?!

Svar: Håller med dig...
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Så himla bra skrivet och väldigt sant! <3 Kramis

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#4 - Carro

Men usch vilka dumma kommentarer!!!

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#5 - Jessica Högberg

Lite mer uppmärksamhet får man nog stå ut med men absolut inte hot och hat

Svar: Det är hemskt att det är så mycket hat idag...
Evah Åberg

#6 - Jesse Sarvak

Det här är så viktigt, oavsett yrke så är vi alla människor med tankar och känslor och värdighet

Man ser så mycket hat, speciellt på yt. :/

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#7 - Kattis

Håller helt med! En helt idiotisk inställning att man får "skylla" sig själv bara för man valt ett visst yrke...det är aldrig ok att behandla en annan person illa!

Svar: Ja verkligen....
Evah Åberg

#8 - Frida G Svensson

nej, det näthat och näthot som pågår just nu är alldeles förfärligt. Oavsett om det är mot kända eller okända personer. Jag fick en ful kommentar på bloggen igår om min vikt och utseende. tråkigt, att man ska behöva ha det så.

Svar: Usch vad tråkigt :( <3
Evah Åberg