Sminkar du dig för din egen skull?
Jag är kvinna. Jag sminkar mig, rakar mig, går i klackar och bryr mig om mitt utseende vilket anses vara det normala idag. Men efter att ha gått en månad utan smink, utan klackar, utan att bry mig särskilt mycket om mitt utseende så frågar jag mig egentligen för vems skull jag gör detta....

Om jag skulle bo på en öde ö, skulle jag verkligen fixa mig så här då? Skulle jag verkligen bry mig om att raka benen, lägga timmar på att få till ögonbrynen och envisas med att gå i klackar? - Det tror jag faktiskt inte. Det pratas ju så ofta om att så länge man sminkar sig, rakar sig eller gör skönhetsingrepp för sin egen skull så är det okej, men när är det för ens egen skull?

När vi gång på gång blir matade med den där sminkade, smala, rakade tjejen som gör olika skönhetsingrepp, är det verkligen vårt eget val då? Självklart kan man tycka smink är roligt, men skulle man verkligen sminka sig om man var den enda i världen som gjorde det?

Det kan vara lätt att tro att det är vårt eget val, men människan är ett flockdjur och vi vill gärna smälta in. Vi vill liksom följa strömmen på något sätt och då är det helt enkelt lättast att följa idealen. För om det enbart handlade om egen vilja, varför skulle så många kvinnor vara missnöjda med sig själva och känna att de behöver ändra sitt utseende med hjälp av smink och skönhetsingrepp och om vi inte påverkas av idealen, varför vill så många kvinnor efterlikna just idealen, inklusive jag själv? Något har ju väckt ett missnöje hos den där kvinnan som opererar sina bröst och hade detta missnöjet väckts om idealet inte funnits?

Om idealet hade varit att alla duger exakt som de är och vi hade fått se tjocka, smala, långa, korta, mörka, ljusa, håriga, hårfria människor hade verkligen så många valt att sminka sig, raka sig och lägga fillers i sina läppar då? - Det tror inte jag, för oavsett hur medvetna vi är om det så påverkar idealen oss alla delvis. Jag skulle aldrig googlat på fillers om jag inte fått höra vad fula små läppar jag har. Jag hade aldrig googlat på silikon om jag inte blivit matad med storbystade silikontjejer överallt.

Jag älskar att raka mig och sminka mig för att jag blivit lärd att göra det. Jag har blivit matad sen barnsben från samhället att det är så det ska vara och då är det självklart att jag tror att jag gör det för min egen skull, för jag mår ju som bäst när jag får komplimanger och får höra vad fin jag är och då väljer man ju att eftersträva idealet istället för att gå emot det och få höra vad äcklig man är, vilket är en ganska enkel matematik.

#1 - Annika

Tycker att det är så skönt att gå omkring osminkad. Trevlig helg. Kram.

Svar: Jag med :) God jul!
Evah Åberg

#2 - Maria

Jag sminkar mig aldrig. Ska jag på fest eller gå på krogen är det högst lite mascara och rouge jag använder. Har aldrig varit speciellt intresserad av smink. Rakar armhålor och benen det gör jag i alla fall regelbundet :)

Svar: Okej :) God jul!
Evah Åberg

#3 - Jessica Högberg

Inga lätta frågor det där... vad är egen vilja...
Själv sminkar jag mej sällan och rakar benen på sommaren... rätt eller fel... det får vara som det vill för Micke är nöjd;)

Svar: God jul :)
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Haha det där brukar jag också fundera på och kul att du tog upp det :-D Kramis

Svar: Kul att du också tänkt på det :)
Evah Åberg

#5 - beate

håller med dig till fullo! tack för en bra blogg.

Svar: Tack så mycket för dina fina ord :) God jul!
Evah Åberg

#6 - Veronica Möller

Allt jag gör med mig själv som rakning, sminkning och allt annat det gör jag enbart för mig själv. Jag har aldrig lyssnat på vad andra tycker vad jag ska göra för jag gör det jag trivs med och vad jag gillar. Jag rakar mig enbart för jag avskyr hår på kroppen och sminkar mig för jag vill och det är så sällan jag sminkar mig. Jag har blivit så bekväm med mitt utseende att jag sällan känner att jag behöver sminka mig och att jag känner mig fin med smink som utan smink. :)

Svar: God jul :)
Evah Åberg

#7 - Linnea

Åh vilket bra inlägg! Har funderat över samma sak senaste tiden. Helt sjukt egentligen när man tänker efter! Du skriver så bra och klokt :)

Svar: Åh tack så mycket :) God jul!
Evah Åberg