Jag är en krigare som lider av ångest

 

Har du någon gång bränt dig i solen? Din hud blir alldeles röd, den bränner och du kan knappt röra dig för att det gör så ont. Du kan inte ligga ned, du kan inte gå, du kan inte sitta för smärtan är för stor. Så skulle jag beskriva ångest, men då är det inte min hud som bränner, det är insidan, min själ. Skillnaden är att det finns ingen kylande salva jag kan ha på min själ för att den ska sluta bränna. Det hjälper inte att badda själen med en svalkande trasa så att den röda brännande känslan lägger sig, det är mer komplicerat än så.

Att lida av ångest är ett krig. Ett krig mellan sig själv och sin hjärna. Ett krig man inte bara kan fly ifrån, för man kan inte fly ifrån sig själv. Samtidigt som man krigar mot sin egen hjärna för att övervinna sina hjärnspöken så måste man också kriga mot samhället och dess fördomar. Där man hela tiden ifrågasätts om man inte överdriver, om man inte bara vill ha uppmärksamhet, om man inte bara är lat eller om man kanske inte borde låsas in med tvångströja för man är ju psykisk sjuk. Människor dömer ut en, människor tar avstånd men många av er tror att vi väljer detta, att vi gör det för att få en gnutta uppmärksamhet eller för att det är en trend.


Många dömer oss med psykisk ohälsa som svaga individer, som samhällets bottenskrap för idag ska man ju vara
hårdhudad och inte visa några känslor och du får absolut inte be om hjälp för du ska klara allt själv. Du ska vara den där perfekta personen som har en fantastisk karriär, du ska ha en fantastisk familj, du ska ha ett fantastiskt förhållande med både partner och vänner. Du ska samtidigt träna, ha fritidsintressen, engagera dig i samhällsfrågor och bry dig om ditt utseende, då är du stark och bra.


Men vet du vad? - Det är inte starkt att trycka undan sina känslor och aldrig må dåligt. Det är inte starkt att inte våga be om hjälp när man behöver det och det är absolut inte starkt att trycka ned andra människor. Det som är starkt är att kunna erkänna att man inte klarar allt själv. Det som är starkt är att kunna be om hjälp och vara medveten om sina känslor och tankar. Det som är starkt är att veta att man inte behöver vara perfekt utan att man duger exakt som man är, med sina hjärnspöken, med sina känslor och med sin ångest.

Jag är inte svag som lider av ångest. Jag är en krigare som varje dag reser mig upp trots att min själ ibland känns som den ska brinna upp. Jag är en krigare som vågar berätta om detta och står upp för mig själv. Jag är en krigare som vågar säga att jag är exakt som vilken människa som helst, men som lider av ångest och kämpar dagligen för att bli frisk.

Du har ångest, men du är inte din ångest!Kommentarer
Ann

Alltså wow, du kan verkligen sätta ord på saker!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

2017-01-10 09:50:57
URL: http://annsvensson.blogg.se
Lisa

Mycket bra skrivet! Det är de arbetssamma, duktiga och ansvarstagande människorna som blir utbrända och får ångest/depressioner. Så egentligen borde det ju vara ett tecken på att man är alltför stark.

Svar: Tusen tack! Ja exakt!
Evah Åberg

2017-01-10 12:47:12
URL: http://www.bokstavsryttaren.se
annelie

jätte bra inlägg kände igen mig kram

Svar: Tack :) Kram!
Evah Åberg

2017-01-10 14:12:06
URL: http://tippellertopp.blogg.se
JoJo

så viktigt och bra inlägg!! :)

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

2017-01-10 19:59:55
URL: http://nouw.com/rockdoll
deninrekampen

Sv: Ussch ja det är så jobbigt :( Och man vet ju inte hur man ska göra för att inte känna så :/

Mycket klok text du skrivit! Din blogg är verkligen pricken över i:et! Fina du! Kram! <3

Svar: Tusen tack, vad glad jag blir!
Evah Åberg

2017-01-10 20:19:41
URL: http://deninrekampen.bloggplatsen.se/
Netti Starby

Jag brukar höra från vissa personer att jag är svag och det är personer som inte förstår sig på min situation. Du skrev det här så himla bra och dom borde läsa det här för allt är så sant! Kramis

Svar: Tusen tack!
Evah Åberg

2017-01-11 06:32:49
URL: http://nettistarby.blogg.se/
Jessica Högberg

Fortsätt kriga till den sista ångest slusken har stupat!! Kram!

Svar: Tack, det ska jag göra! :)
Evah Åberg

2017-01-11 10:33:25
URL: http://lchftrollet.blogg.se/
A M

Jag har verkligen svårt att tala om att jag inte klarar av saker och ting... Jag vill alltid visa mig duktig och vara "ordentlig". Bra inlägg!
sv: Jag med! *hjärtögon* :D

Svar: Tack! Det är nog många som har det så... Så hade jag också innan
Evah Åberg

2017-01-11 12:46:58
URL: http://alicemalmstrom.blogg.se/
Alice

Superbra inlägg! 😍

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

2017-01-11 13:03:59
URL: http://HTTP://alicelilja.vimedbarn.se
Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Jättebra inlägg :D

Svar: Tack :)
Evah Åberg

2017-01-11 19:39:53
URL: http://www.saramadeleine.se
N

Väldigt bra inlägg :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

2017-01-11 22:04:59
URL: http://nathalienyren.se/
Amanda CL

bra inlägg!

Jag blir frustrerad när andra verkar tycka att jag mår "bättre" när jag har ångest bara för att jag inte "lyder" mina dumma tankar, vilket gör mig frustrerad!
Jag trycker tyvärr ofta undan mina känslor och ångest, det händer automatiskt trots att alla runt mig vet om att jag har ångest o sånt, jag vet inte varför jag gör det, tror det grundar sig i en rädsla att inte bli trodd och att inte "vara till besvär"

Svar: Tack! Ja det är nog sant. Kan känna igen mig i det faktiskt
Evah Åberg

2017-01-11 23:01:24
URL: http://amandacarlberg.se/
Sofiakaiser.blogg.se

Hur bra skrivet som helst! Dagens samhälle förstår inte alls oss som lider av psykiskt ohälsa.
Jag är också väldigt öppen med de men ibland undrar jag om man mått bättre om ingen viste och kom med sina uttalanden om de.. <3

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

2017-01-12 20:40:47
Hella Wingstedt

Oh ja,visst är det så.
Det är bra du skriver om det,psykisk ohälsa behöver uppmärksammas mer.
Folk har alltid uppskattat min ärlighet och att jag är så öppen om min ångest.

Stay strong//HellA

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

2017-01-13 09:24:28
URL: http://freakystarsprinkle.blogg.se/
ddianasliv.blogg.se

Väldigt bra och väldigt sant inlägg!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

2017-01-13 15:01:33
URL: http://ddianasliv.blogg.se/
Carolina

Det borde man alltid komma ihåg "jag har ångest, jag är inte ångest"

Svar: Precis! :)
Evah Åberg

2017-01-13 17:54:53
URL: http://lillahell.com
Hon

Du är grym! Meningen "Jag är inte svag som lider av ångest. Jag är en krigare som varje dag reser mig upp..." är det sån sjuk power i och det är så man ska se det!

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir! <3
Evah Åberg

2017-01-13 18:44:49
URL: http://tankartilldig.blogg.se
Emmelie

Bra skrivet! Jag tog äntligen emot hjälp o började för tre veckor sedan medicinera, o äntligen börjar ångest lätta något.
Vi får fortsätta peppa varandra o kämpa!

Svar: Tusen tack :) Vad skönt att det börjar lätta för dig. Vi kämpar tillsammans <3
Evah Åberg

2017-01-14 19:38:56
URL: http://www.emmgus.blogg.se
Emelie

Håller inte alls med. Alla "sjukdomar" som kan "botas" eller styras med viljan är ett val. Man väljer att böja sig för vad man TROR samhället har för krav på en eftersom det är enklare. Allt man har i sitt huvud är saker man kan kontrollera och ändra om hur man vill. Det är otroligt svårt att lära sig att styra tankar och minnen, men det går. Att säga att det inte går är att ge upp, välja att vara svag eftersom det är enklare. Klarar man inte av att kontrollera sig själv är man svag. Att träna sig själv till att må bra, Det är starkt.

Svar: Fast vem har sagt att det inte går? Vem har sagt emot att det inte är starkt att träna sig till att må bra? Vem har pratat om att ge upp?
Evah Åberg

2017-01-14 21:53:41
kim andersson

Gillade att läsa detta, lider inte av ångest generellt utan en grov fobi som i sin tur genererar ångest. Ja när jag skriver grov fobi så snackar vi handikappande grovt. Vanligaste kommentaren "men du ser inte ut att må dåligt" så känner igen det du beskriver. Själv går jag åt rätt håll fast i snigeltakt :)

Svar: Alla framsteg är bra, sen spelar det ingen roll hur lång tid det tar. :) Var stolt över minsta lilla framsteg. Du är stark! <3
Evah Åberg

2017-01-14 21:58:51
URL: http://pimandersson.blogg.se/
gia

Du är verkligen en krigare! Den som säger annat är så fel. Ja! Ångest är något man har inte är. Önskar dig vekligen att du kan komma ifrån denna smärta. Den lasten skall man inte bära. Livet äe en överaskning varje sekund. Det enda vi skall behålla är det positiva. För att det negativa kommer vare sig man vill eller inte. Negativitet knackar inte dörren! Den öppnar dörren och kliver in!!! Så den delen välkomnar tyvärr sig själv! Då behöver man all styrka för att slänga ut den. Det har vi om vi har det posetiva i oss redan. Hyllar dim styrka

Svar: Tack snälla för dina fina ord, de värmer <3
Evah Åberg

2017-01-15 07:42:01
URL: http://gsyrakablogg.se/
gia

Önskar dig verkligen inte ro och välbehag ♡ hoppas du kan hitta en härlig känsla du har haft i livet, och att din själ skall kunna komma ihåg den fina känslan....... för att irritera bort orokänslan. ♡ du vet, att att det goda skall vinna över den onda oron. Behåll ett gott minne och glöm inte den känslan

Svar: Tack, jag försöker så gott jag kan och tror jag börjar hitta vägen framåt nu :) Kommer till insikt varje dag om nya saker. Hoppas du har en bra dag. Kram <3
Evah Åberg

2017-01-16 05:38:32
URL: http://gsyrakablogg.se/
gia

Korregering INRE RO

2017-01-16 05:40:03
URL: http://gsyrakablogg.se/
Anonym

Så bra skrivet hade jag kunnat sätta ord på minatt känslor så är detta jag skUlle ha skrivit. Har ångest av och till och just nu är det värre än på länge.

Svar: Tusen tack! Kämpa på, det blir bättre <3
Evah Åberg

2017-01-19 17:41:55
S.J

Bara OM man kan tänka och är stark så kan man se att man kan må dåligt, dom som inte tänker flyter bara med alla andra i samhället.

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

2017-01-19 23:15:07
Anette

Obs endast info! Hittade halva inlägget som du har skrivit här: http://hemmamammafru.bloggplatsen.se/2017/01/23/11409494-psykisk-ohalsa/

Svar: Tusen tack för att du informerade mig. Har kontaktat personen och bett den ta bort inlägget :)
Evah Åberg

2017-01-24 11:57:45
Anonym

Vi är starka som orkar kämpa med vår ångest. Vi är inte svaga. Men vi lider oerhört och det har folk svårt att förstå. Bra sagt.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

2017-02-21 19:43:10


Kommentera här
* Alla kommentarer ska först godkännas av mig.

* Alla kommentarer jag finner stötande mot mig eller andra kommer att raderas.

* Kommentarer som "allt bra?" osv raderas, läs inlägget istället!

* Kom ihåg att ditt IP-nummer alltid loggas och att du aldrig är helt anonym på nätet!

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress: (om du har)


Kommentar:


Trackback
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...