Må bra tips - beröm dig själv

När man mår psykiskt dåligt kan det ibland vara jobbigt att göra de mest vardagliga sakerna som alla tar för givet att man kan göra. Det kan handla om att laga mat, ta ut soporna, duscha eller städa. Om man lider av en depression exempelvis kan det vara svårt att till och med ta sig ur sängen.

När jag hamnar i sådana perioder där allt bara känns jobbigt och jag inte finner motivation till att göra något så brukar jag berömma mig själv väldigt mycket.

Som igår färgade jag håret, jag duschade, jag tvättade, bäddade rent i sängen och efter det sa jag till mig själv:
"Fan vad bra du är som gjort allt detta idag. Du är grym som kämpar trots att det känns tufft!". Det kanske kan låta skittöntigt men skit i vad andra kommer tycka om det, för det viktiga är att du börjar må bra igen och hittar tillbaka till glädjen i livet.
Det bästa sättet att hitta glädje är att tänka positivt, även på sådana här saker.

Tryck inte ned dig själv för att du tycker det är jobbigt att ta ut soporna, beröm dig själv istället för att du faktiskt gör det fast det känns som världens största grej. Beröm dig själv för minsta lilla sak du gör. Detta gör i alla fall mig gladare och ger mig mer motivation till att göra ännu mer.
#1 - ddianasliv.blogg.se

Ett väldigt bra tips! Det brukar jag också göra, både berömma det jag gjort/klarat av och också peppa mig själv inför det. "Det här klarar jag! Jag ska bara ta ett steg i taget, det kommer gå grymt. Heja mig vad jag är bra!" typ. Det hjälper verkligen. :)

Svar: Det är väldigt bra! :)
Evah Åberg

#2 - Jessica Högberg

Om det känna jobbigt så ÄR det jobbigt, klart man ska berömma sej!

Svar: Håller med dig :)
Evah Åberg

#3 - Annie

Tycker inte alls att det är töntigt .. håller helt med!
Som detta att fajtas med myndigheter som tex FK, är verkligen jobbigt,speciellt om man mår dåligt. Men det har jag gjort idag :)

Hoppas du har en ok dag :)Svar: Precis, det är starkt gjort! :)
Evah Åberg

#4 - annelie

det ska jag tänka på tack så mkt är så dålig på att berömma mig.

Svar: Gör det :)
Evah Åberg

#5 - JoJo

två bra tips ju! :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#6 - Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Jättebra, jag har börjar att varje dag berätta för mig själv vad jag gillar med just mig. Det är också bra :)

Svar: Det är väldigt bra :)
Evah Åberg

#7 - Jesse

Det är svårt att se allt de positiva när de negativa sakerna väger betydligt tyngre - de har en betydligt starkare påverkan på mitt liv just nu...

Svar: Ja det är ju det tyvärr, men man får tvinga sig själv att försöka se dem för det finns alltid något positivt <3
Evah Åberg

#8 - Frida

Bra inlägg :) Jag kunde också bli sängliggandes förut om jag mådde dåligt. Men jag har lärt mig att jag mår mycket bättre av att ta mig upp och göra saker istället.

Svar: Tack så mycket :) Ja man gör ju faktiskt det
Evah Åberg

#9 - Alice

Jag måste verkligen bli bättre på att berömma mig själv, det är så viktigt! Och som du säger, man mör verkligen bättre 😊

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#10 - Sanemro

Så bra tips vännen! <3 Dom ska jag försöka ta till mig.

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#11 - Zyllah

Det är verkligen ett effektivt sätt för att i alla fall försöka återfå sin positiva inställning. Det liknar det jag gjorde när jag försökte höja mitt självförtroende i början, fast att man då ställer sig framför spegeln och intalar sig själv att man är vacker/fin/bra osv. Det låter också fånigt när man säger det, men ger otroligt mycket! <3

Svar: Det är en jättebra sak det också! :) Det brukar jag också göra ibland <3
Evah Åberg