Magkänsla eller hjärnspöken?
Jag vet ju att många av er som läser min blogg lider eller har lidit av psykisk ohälsa och därför vill jag faktiskt fråga er lite saker och få hjälp att reda ut saker i mitt huvud för jag tror faktiskt att vi tillsammans kan komma på ett bra svar.

Man får ju ofta höra att man ska lita på sin magkänsla för att den alltid säger sanningen. Men vi som lider av ångest, hur ska vi kunna avgöra vad som är ångest och vad som är den så kallade magkänslan? Jag som lider av generaliserat ångestsyndrom kan ju i princip oroa mig för allt, även saker som inte är något att oroa sig för. Vissa dagar finns det inte ens någon logisk förklaring och jag kan inte ens sätta ord på min oro, den bara finns där.

Hur gör ni för att kunna avgöra vad som är magkänsla och vad som bara är hjärnspöken? Litar ni på er magkänsla om ni har någon? Hur känns magkänslan och hur känns hjärnspöken/oro/ångest för er? Jag behöver verkligen alla svar jag kan få, oavsett om du lider av psykisk ohälsa eller inte så uppskattar om ni tar er tid att svara på detta, tack! ♥

#1 - Deninrekampen

Oh det är ett svårt ämne. Handlar nog lite om vad för situation det är. Har ju själv gad. Man måste nog försöka få in det realistiska tänket ibland. Men e det någon sutiation där jag känner att magen säger nej. Då litar jag på magkänslan. Ibland har den haft rätt haha. :) kram

Svar: Tack för ditt svar :)
Evah Åberg

#2 - emelie

Jag kan känna skillnaden. Alltså när magkänslan är rätt så känner jag den "djupare" och magkänslan när det är ångest känns på ett annat sätt. När man är mitt uppe i det är det dock svårt att känna skillnad men i efterhand kan jag absolut se skillnaden. Men oavsett så tycker jag att du ska reda ut det magkänslan säger, det är det enda sättet att få reda på att den är rätt eller om det var ångest. Lycka till <3

Svar: Tack för ditt svar :)
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Oj vilken svår fråga. När jag mådde som sämst minns jag att min oro blev sann och situationen blev även extra jobbig eftersom jag hade oroat mig så mycket. Via en stresshanteringskurs fick jag lära mig att tänka "hej tanke är du här igen" när oron sätter fart. Det är för att lära sig att hantera sådana negativa tankar. Det var längesedan jag skrev om psykisk ohälsa och jag ska fundera mera på det här och skriva lite djupare om ångest och oro. Hoppas att du får flera svar av andra. Kramis

Svar: Tack för ditt svar och tack för det tipset :)
Evah Åberg

#4 - Sofia Werlin: mammalivet och hälsolivet

Kan tyvärr inte svara på dina frågor i detta inlägget!
Jättefin bild på dig :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#5 - Linda

Jag litar ofta på magkänslan!

Svar: Tack för ditt svar :)
Evah Åberg

#6 - Lilith - Livet efter Borderline

Oj, det där är ju jättesvårt. Jag har aldrig riktigt kunna lära mig att skilja mellan magkänsla och ångest. Men i dbt fick vi lära oss att magkänslan är något vi reagerar med utifrån tidigare erfarenheter och inte på hur det faktiskt är nu. Som ett exempel; I tidigare förhållanden har du blivit bedragen. Nu är du i ett nytt förhållande och den personen skulle aldrig vara otrogen emot dig. Men gör hen något som ett ex har gjort som tyder på otrohet så kommer sin magkänsla att säga dig att nu är din nya partner också otrogen. Så därför har jag tränat hårt på att ignorera magkänslan. Det funkar inte alltid, men jag försöker.

Svar: Tack för ditt svar, det hjälpte verkligen! :)
Evah Åberg

#7 - annelie

har tyvärr inget bra svar på detta ...men fin bild

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#8 - Alice

vilken svår fråga! men jag känner nog igen magkänslan, eftersom den ger en genomgående positiv känsla i kroppen, för mig ☺

Svar: Tack för ditt svar :)
Evah Åberg

#9 - Malin Thorell

Ibland litar jag på min magkänsla, ibland inte, beror på situationen.

Svar: Tack för ditt svar :)
Evah Åberg

#10 - Sofia

Jag kan verkligen ha jätte svårt o skilja på hjärnspöken och magkänsla, riktigt jobbigt :( <3

Svar: Ja verkligen :(
Evah Åberg

#11 - Jessica Högberg

Nu vet ju jag inte hur ångest känns men magkännslan är mycket specifik, säkert olika för alla. Inget man "har hela tiden" utan när den säger nåt bör man lyssna. Så är det för mej i alla fall

Svar: Tack för ditt svar :)
Evah Åberg

#12 - ddianasliv.blogg.se

Jag har komplex PTSD och kan känna igen mig i osäkerheten om vad som är magkänsla och vad som bara är hjärnspöken (eller i mitt fall gamla minnen/känslor som triggats igång). Ju mer jag jobbat med och lärt mig lyssna på mig själv, desto lättare har det också blivit att känna skillnad. Så jag tror helt enkelt att det är en övningssak. Jag litar numera alltid på min magkänsla/instinkt, den är stark och har väldigt sällan fel. Hur den känns jämfört med PTSD-känslorna är däremot svårt att beskriva, men i mig känns det tydligt annorlunda.

För mig hjälper det också att försöka se på situationen logiskt. Vad är det jag känner? Varför då? Vad hör känslan ihop med? T.ex. var jag i en vänskapsrelation för ett tag sen där jag kände konstant obehag, personen själv menade att det bara var min PTSD och jag själv var osäker - men när jag tänkte efter insåg jag att personen faktiskt trampat över flera av mina gränser och att det var vettiga varningsklockor som ringde. Ett motsatt exempel är hur jag ofta blir livrädd att av någon anledning inte få bo kvar i min lägenhet, men genom att ta ett steg ut ur känslan kan se att det hänger samman med gamla situationer och att det inte finns någonting som tyder på det i nuet. Då försöker jag släppa det (eller åtminstone tänka att jag tar det om det kommer, att det även om det är så inte finns någonting jag kan göra åt det just nu).

Jag tror att det helt enkelt är en övningssak. :)

Svar: Tusen tack för ditt svar, känner mig lite klokare nu :)
Evah Åberg

#13 - Mina -

tycker det är en jättesvår fråga och något jag själv funderar över. önskar att jag hade svar :/

Svar: Ja det är jättesvårt :(
Evah Åberg

#14 - Ida ❉

Jag har ångest ibland, men nånstans så tror jag att man känner ifall det är ångest eller magkänsla. Man känner ju ofta sig själv hyfsat ändå, men samtidigt så är det ju olika från person till person. För jag tycker att magkänslan oftast känns mer positiv på ngt sätt än ångest.
Vart lite luddigt svar, men vet inte riktigt hur jag ska förklara på ett bra sätt, haha.

Svar: Okej tack för ditt svar :)
Evah Åberg

#15 - Amanda

Oj vilken svår fråga! Vet inte om jag riktigt har någon magkänsla.. har alltid jätte svårt att bestämma mig för saker osv, svårt att tänka någon specifik situation just nu men.. har inte någon diagnos själv (inte gått och uträtt nåt), men har ju alltid också ångest och orokänslor över precis allt och inget..

Svar: Tack för ditt svar! :)
Evah Åberg

#16 - Frida

Tack så mkt :)
Jag har nästan alltid haft rätt när det gäller min magkänsla men under perioder då jag varit nere och haft mycket stress omkring mig så har det istället oftast varit hjärnspöken för mig.

Svar: Tack för ditt svar :)
Evah Åberg

#17 - Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Tycker det där är grymt svårt att svara på. Sedan jag fick diagnosen utmattningssyndrom i augusti kan jag inte alls svara på vad som är magkänsla och inte. Trots att jag börjar må bättre. Tycker inte det är helt enkelt.

Svar: Det är så svårt :/ Tack för ditt svar i alla fall! :)
Evah Åberg

#18 - moamedalicia.blogg.se

det var en mycket svår fråga. Jag lider inte av ångest lika mycket längre. Men jag vet att jag är en person som aldrig följer magkänslan. eller joo? när det gäller mig dotter då följer jag oftast min magkänsla haha, men annars inte. nä nu var jag inte till mycket hjälp förlåt :O

Svar: Tack för ditt svar :) Kanske är så att magkänslan bara funkar i vissa situationer.
Evah Åberg

#19 - JoJo

åh det där är så svårt tycker jag. :/ ibland litar jag på magkänslan, ibland inte. för den har inte alltid rätt har jag kommit fram till.

Svar: Nej, den har ju inte det och det är svårt att veta när den har det :/
Evah Åberg

#20 - deninrekampen

Vännen då :( Du ska veta att du kan skriva till mig när som! Finns alltid! Kämpa på fina du! Kram! <3

Svar: Tack snälla <3
Evah Åberg

#21 - Ronny

Hej
Jag snubblade över din sida när jag sökte på fyrkant andning.
Jag har haft panikångest i 14 år nu, det går lite upp och ner.
Just det där med hjärnspöken har jag problem med.
Jag vet inte om jag är sjuk eller har något fel på kroppen, eller om det bara är hjärnspöken.
Jag tycker jag haft rätt bra koll och kunnat känna efter, men det senaste året har jag dragits med en rad olika åkommor.
Fruktansvärd huvudvärk, ont i leder och i nerver.
Ja ont överallt och fruktansvärt trött.
Jag var helt övertygad om att det måste vara något fel på mig.
Jag röntgade huvudet, lungorna och gick och fick el i nerver och muskler. Men dom hittade ingenting.
Och för några månader sen så fick jag galet ont i magen, kunde knappt äta och fick lixom stopp i strupen.
Så jag sövdes ner och gjorde gastro och koloskopi.
Och allt var ju naturligtvis jättebra.
Och nu är jag frisk.
Det tar sån energi och kraft att må så dåligt och sen bara försvinner det plötsligt.Ett halvår av mitt liv till spillo.
Helt sjukt att jag inte själv kan avgöra om jag är sjuk på riktigt eller inte. Nu kanske det här inte riktigt var vad du sökte.
Kände bara att jag ville berätta.
Nu ska jag fortsätta läsa din sida.
Må gott
//Ronny

Svar: Intressant att det även kan vara svårt att läsa av sin fysiska hälsa. Jag brukar känna mig lite galen när jag inte vet vad jag känner egentligen... Tur att jag inte är ensam
Evah Åberg