Tjejer som skuldbelägger andra tjejer
Jag är med i två stycken tjejgrupper på facebook och helt ärligt tänker jag går ur båda. Grupperna startades för att tjejer ska stötta varandra, att tjejer ska få prata om sina tankar, känslor och upplevelser och få tips, råd och någon att prata med, någon som lyssnar och finns där. Men tyvärr ser jag alltför mycket negativt vilket bara gör mig ledsen. Många tjejer där inne kränker andra, de skrattar åt andra, de gör personen till åtlöje och de skuldbelägger offer. De sätter en enorm press på andra tjejer som redan mår dåligt och har en enorm press på sig. Jag ska skriva ned några exempel på vad jag menar med att skuldbelägga och kränka. 

Trådstartarens problem:
"Jag mår jättedåligt för att min kille kollar på porr. Jag känner mig otillräcklig, ful och jag jämför mig med de tjejerna."

Tjejernas svar:
"Han kanske kollar på porr för att du är tråkig i sängen? Testa att göra saker som de gör i filmerna så kanske han slutar."
"Du vet väl att det bara är oattraktivt att vara svartsjuk och osäker? Tro på dig själv istället för att ta ut dina problem på honom."

Trådstartarens problem:
"Min kille har varit otrogen."

Tjejernas svar:
"Du kanske kvävt honom eller varit för tråkig i sängen så därför han gick till någon annan? Du kanske borde ha sex med honom oftare."

 
Här skriver tjejer som redan mår dåligt, många lider redan av dålig självkänsla och då får de höra vad oattraktiva de är som är osäkra och mår dåligt. De skuldbeläggs för val deras killar gör för de måste uppfylla killarnas krav för att de inte ska vara otrogna. Vem bryr sig om vad som är attraktivt och oattraktivt när någon uppenbarligen mår dåligt?! Försök istället att komma med tips och råd om hur personen kan börja må bättre och bli trygg och säker i sig själv.

Varför ska man tvingas att ha sex på sådana sätt man inte vill ha sex eller varför ska man behöva ha det oftare om man inte vill det för att ens partner inte ska vara otrogen? Någon som redan mår dåligt behöver inte tryckas ned ytterligare, för personen blir inte säkrare av det. Personen behöver stöttning, tips och råd hur man faktiskt kan må bättre och hur man slutar vara svartsjuk och osäker. Det de här tjejerna gör nu är att skuldbelägga offren och göra det hela värre, vilket leder till att de ökar pressen på hur en kvinna ska vara.

♦ Hon ska vara en sexgudinna, men inte ha legat med för många.
♦ Hon ska vara säker på sig själv, men inte för säker.
♦ Hon ska ta lättklädda bilder till sin man för att hetta upp sexlivet, men hon får skylla sig själv om de läcker ut.
♦ Hon ska ställa upp på porrfilmssex och ta den i alla hål som finns för att inte vara tråkig, för är hon det så kanske han är otrogen.
♦ Hon ska ställa upp för sin man, men hon får inte ställa krav tillbaka, för då kväver hon honom.
♦ Hon ska tänka på att träna, äta rätt, sminka sig och klä sig snyggt, men hon får inte bli för snygg.

Detta är bara några exempel på pressen och dubbelmoralen över hur en kvinna ska vara enligt de här människorna. Och helt ärligt, jag spyr på alla jävla idealbilder. Jag spyr på att skuldbelägga offer och att kränka andra människor. Stötta varandra istället till att må bättre så kommer samhället bli en bättre plats med säkra och trygga människor!
#1 - Ann

Så himla bra skrivet!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#2 - emelie

fattar inte varför tjejer måset basha varandra. varför kan vi inte bara lyfta varandra istället? Jag skulle inte klara av att vara med i en sådan grupp heller.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Nä fy vilken hemsk grupp och det är bra att du ska gå ur grupperna. Det är jättebra att du lyfter det här och hoppas att grupperna stängs ner. Kramis

Svar: Tack! Själva grupperna är det ju inte fel på egentligen, men synd att de människorna inte blir utkastade tidigare. Kram
Evah Åberg

#4 - A M

Jag blir så trött på alla krav som ställs. Tack för att du skrev det här inlägget, jag hoppas många läser det här!
sv: Tack! :D

Svar: Samma här...
Evah Åberg

#5 - Jessica Högberg

Sjukt, tycker så synd om alla tjejer som tror på detta!

Svar: Samma här :/
Evah Åberg

#6 - annelie

helt rätt man ska stötta varandra istället det håller jag med om ...kram

Svar: Precis!
Evah Åberg

#7 - Håkan

Jag blir så arg på ledsen! både på mig själv hur jag tidigare varit och när jag läser hur "det ska vara". Och även jag själv om hur jag har behandlat andra tjejer och trott att det varit okej och ni uppskattat det.
Att man är yngre och inte lika mogen i sinnet eller livserfarenhet gör ju mycket när jag ser tillbaka på mig själv.
Det enda positiva jag erbjöd när jag var ung var att jag hade ett tänk om att ALLTID fråga vad som var okej och inte okej med ens partner. Sen vid datorn var man en helt annan i tankarna och jag ångrar det hur mycket som helst hur jag behandlat er tjejer. och jag ber om ursäkt för det till någon som kanske läser detta.

Jag hoppas killar och tjejer får stanna upp och fundera på vad som är okej och inte okej. För att ingen ska bli nedvärderad för att den är tjej!

Att veta vilket underbart värde man har är viktigt att få veta än vad som är "påtvingat" och så som de ska "vara"

Och Eva..... Förlåt mig! Och tack! Du har hjälpt mig massor!

Svar: Skönt att du tycker att det hjälper dig att utvecklas, det är det viktigaste. Att man kan ta till sig och göra en förändring.
Evah Åberg

#8 - Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Usch så trist när det är så där. Samtidigt tror jag media har stor inverkan i den saken, alltså att tjejer ska ställa upp för husfridens skull. Samt att det även hänger ihop med kontroll av kvinnlig sexualitet under så många år. Jag är väldigt intresserad av sex-och samlevnad och dess historik. Lyssnade på P3 dokumentär om orgasm, abort och även p-piller. Kan rekommenderas, man förstår lite där varför det lätt ser ut som det gör.

Minns när en kändis berättade i tv att hon alltid ställer upp på sex varje kväll "för annars kommer mannen tröttna till sist". Det var ett ungdomsprogram dessutom, jag minns hur jag som då 15-17åring kände att aha man måste ställa upp. MEN det måste man inte, man ska ALDRIG ställa upp om man inte själv vill. Att kvinnor inte förstår det är sorgligt :(. För vad har dessa kvinnor också utsatts för som får dem att tro att det bara är så allt funkar.

Svar: Det är så sjukt att den här bilden har kommit från första början... Blir så ledsen av detta :/
Evah Åberg