Att medvetet vilja göra någon upprörd
Många män jag har träffat är experter på att trycka ned sin flickvän på olika sätt.
Det kan vara alltifrån att klaga på hennes musiksmak, till att klaga på att hon klär sig fel, till att säga att hon pratar för mycket eller är överkänslig. De säger att de bara gör det här på skämt, men när ett skämt fortsätter gång på gång så blir det till slut inte ett skämt längre. När man klagar på alla möjliga saker ens partner gör, tycker och är så blir det till slut inte kul längre.

När jag har frågat dessa männen varför de gillar att reta upp sin tjej så har jag fått till svar att de tycker det är kul att se henne arg och upprörd, vilket för mig är helt obegripligt. Varför vill man göra sin partner ledsen, arg eller upprörd med flit när man kan välja att få dem att må bra och göra dem glada? Det är så lätt att göra en människa glad, men de väljer istället att göra henne upprörd för att de finner det roligt.

Den här jargongen är något många män har och de är oftast väldigt noga med att berätta att man ska säga ifrån om det blir för mycket, men när man gör det så har jag märkt att få av dem faktiskt lyssnar. För då får man istället höra: "Men det är ju bara skämt, har du ingen humor eller?" Så man ska alltså säga ifrån om det blir jobbigt, men när man gör det så lyssnar de ändå inte utan fortsätter på sin jargong. Hur ska man kunna säga ifrån när de ändå bara möter kritiken med: "Det är ju bara skämt, har du ingen humor?"

Många gånger känns det som att män inte förstår att de kan göra en kvinna illa på andra sätt än att bruka våld mot henne. När man får höra negativa saker om sig själv (oavsett om det ska vara skämt eller inte) mer än vad man får höra positiva saker så tar det till slut på ens självkänsla, vare sig man vill eller inte. Jag har också märkt att många män har lättare att berömma andra tjejer inför sin flickvän än att faktiskt berömma flickvännen själv. De kan sitta och kommentera andra tjejers utseenden och vad duktiga de är på olika saker, men sin egen flickvän driver de bara med och skämtar på hennes bekostnad och detta är som sagt helt obegripligt för mig.

Jag är en skämtsam person och jag älskar humor, men inte till den grad att jag vill höra mer negativa skämt om mig själv än vad jag får höra positiva saker. Det finns en gräns för allt och när det överstiger den gränsen är det inte roligt längre. Har du överstigit den gränsen så är det bättre att du lyssnar och tar till dig det jag säger och kanske lägger lite mer tid på att berätta vad du gillar med mig än att driva om saker du ogillar med mig och vill du medvetet göra mig upprörd kanske det är dags att du tar dig en tankeställare varför du vill det och vad du får ut av det.

 
Bilder av fantastiska Fanny. Direktlänk till hennes instagram
#1 - Sofia

Verkligen så bra skrivet <3

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#2 - Jennifer

Ja många män har tyvärr det där beteendet :(

Svar: Ja tyvärr :/
Evah Åberg

#3 - Asylmamma

Ett så himla märkligt fenomen! Upplever också att tjejer fostras lite att göra så mot varandra också..? Inte alla så klart, men det förekommer lite för ofta för att det inte ska vara ett fenomen...

Svar: Jag har faktiskt inte upplevt det särskilt ofta med tjejer så kan inte svara på det faktiskt
Evah Åberg

#4 - Tobias Lindkvist

Det finns absolut många män/killar som är på det här sättet. Det tänker jag inte neka till. Men jag kan lova dig, det finns kvinnor/tjejer som är precis likadana. Jag har träffat några av dem och jag blir alltid lika perplex över personer som medvetet väljer att trycka ner/göra narr av/reta upp sin partner. Det är för mig helt obegripligt.

Svar: Det gör det säkert. Jag har dock i stort sett bara träffat på män som är såhär så kan inte uttala mig om kvinnor. :)
Evah Åberg

#5 - frida christina

Otroligt bra skrivet, och Fanny är grym!

Svar: Tusen tack :) Ja hon är ett geni verkligen!
Evah Åberg

#6 - Jinx

Bra inlägg! Var tillsammans med en för många många år sedan som alltid klankade ner på vad jag gjorde, sa och såg ut, när jag drog upp det fick jag alltid till svar att "mäh, kan du inte ta ett skämt eller" suck!

Svar: Tack så mycket! :) Det är fruktansvärt. :(
Evah Åberg

#7 - Louise

Har också träffat på sånna män 😡

Svar: Det är hemskt att det är så...
Evah Åberg

#8 - Anonym

Psyskiskmisshandel är vanligare än vad man tror. Har själv upplevt såna här killar tyvärr.
Kram

Svar: Det är det tyvärr, tror det förekommer hos människor man aldrig kunnat tro till och med...
Evah Åberg

#9 - Denise

Så viktigt och bra inlägg! Det krävs så lite för att det sedan ska faktiskt gå över till psykisk kräkning och lidande för den som varje dag får höra små kommentarer där ett frö sås och som man sedan spinner vidare på..

Svar: Tusen tack :) Ja exakt!
Evah Åberg

#10 - Sanemro

Det är ju en stor skillnad på humor och på att vara elak rakt igenom. Usch för såna människor! Inte bara män som är på detta viset.

Svar: Håller med dig! Jag har dock i stort sett bara erfarenhet av män som beter sig såhär så kan inte uttala mig om kvinnor. :)
Evah Åberg

#11 - Anna

Håller med dig till fullo! Och Fanny är så himla bra alltså

Svar: Visst är hon :)
Evah Åberg