Att utsättas för våld i en nära relation
Visste du att den vanligaste formen av våld sker i nära relationer?
Under 2016 anmäldes omkring 12 400 misshandelsbrott i Sverige där gärningsmannen var i nära relation med offret. Nära relation i det här fallet innebär pojkvän/flickvän, make/maka enligt BRÅ. Våld behöver inte bara innebära fysisk våld utan kan även innebära psykisk våld så som kränkningar och förolämpningar av olika slag.

Att utsättas för psykisk våld skadar din hälsa allvarligt. Du börjar tvivla på dig själv, ditt egenvärde och din självrespekt försvinner. Du försöker tänka ut exakt vad du ska säga och göra så du inte får höra vad dålig du är hela tiden för du vill ju att din partner ska älska dig och du vill vara bra. Du funderar i timmar på om du vågar höra av dig nu så du inte är för jobbig och för "på". Men ändå lyckas din partner hacka på dig och klanka ned på allt som är du. På dina kläder, på din musiksmak, på din filmsmak. På dina intressen, på sättet du pratar. Växla mellan att älska dig och hata dig. Växla mellan varm och kall och ena stunden är du personens allt, nästa stund är du bara luft.

Det värsta av allt är att du själv tar på dig skulden för något som du inte är skyldig till. Att du sitter där och funderar på varför du gör allt så fel och varför du är så fel. Varför du just blev som du blev och inte kan göra saker rätt. Varför du inte är värd att älskas. Du tror att det är ditt eget fel att du mår sämre och sämre och att det är du som gör din partner illa, när det är tvärtom. Det är din partner som gör dig illa, som gör att du mår så dåligt. Om din partner inte är pålitlig kvittar det hur mycket du än kämpar för det kommer aldrig bli bra ändå. Din partner kommer fortsätta kränka dig och behandla dig illa på olika vis, men det är inte dig det är fel på. Det är inte du som gör fel.

När du träffar en partner som behandlar dig bra så kommer du förstå att det inte är du som är problemet. Det kommer vara svårt att hitta tilliten till både sig själv och till andra igen efter en sådan här upplevelse, men du kommer känna i magen när det är någon som är värd din tid för då har du inte samma oro som du hade innan. Jag talar av egen erfarenhet för jag vet hur det är att utsättas för psykisk våld om och om igen, men jag vet också hur det känns när du faktiskt träffar den där personen som får dig att må bra och det är inte alls samma känsla. Självklart sitter ärren och en viss del av oron kvar, för det tar tid att komma över sådant här och det viktigaste är att både du och din partner har tålamod så såren får läka. Men jag lovar dig att det kommer bli bättre, för där ute finns det människor som kommer få hela din värld att kännas bättre och som vill få dig att må bra, jag vet för jag har hittat dit nu.

#1 - Amanda CL

Väldigt viktigt och bra inlägg <3<3
du är så stark och modig!!!!!!!

Svar: Tusen tack fina du <3
Evah Åberg

#2 - Lin

Vilket bra och viktigt inlägg!! Håller med till hundra procent.

Svar: Tusen tack :) Kram!
Evah Åberg

#3 - Anonym

Ett viktigt ämne! Bra att du tar upp det. Beklagar att du fått uppleva våld i nära relation.
Det är en stor brist om den verkliga bilden av detta i dagens samhälle. Samhället behöver utbildas. Det finns på tok för mycket fördomar. Ditt inlägg är en del av den utbildningen som behöbs, att erfarna delar med sig av sin kunskap. Detta är ett ämne som kräver erfarenhet...
Så bra skrivet! ❤

Svar: Tusen tack för dina fina ord. Kram <3
Evah Åberg

#4 - Anonym

När kommer frågestunden?

Svar: Den kommer upp imorgon eller på onsdag :)
Evah Åberg

#5 - lars-erik

så bra skrivet :)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#6 - Frugan E

Fint att du hittat rätt nu <3
Har själv varit med om psykisk och psykisk misshandel och jag har insett efter snart 20 år (!) att det lämnade djupare ärr än jag ville erkänna. Helt sjukt egentligen vad en annan person kan hjärntvätta en så otroligt att man inte längre vet vem man är...

Svar: Det är hemskt att människor kan behandla en på det viset :/ Skönt att du tagit dig ur det <3
Evah Åberg

#7 - Netti Starby

Så himla bra att du lyfter det här för det är verkligen fruktansvärt! Kramis

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#8 - Anonym

💖

Svar: <3
Evah Åberg

#9 - Jennifer

Jätte bra inlägg!!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#10 - Blubb

Så bra skrivet!! (Kan relatera till en del!)

Svar: Tack snälla <3 Tråkigt att du också kan relatera :/
Evah Åberg

#11 - Denise Taylor

Det där med fri vilja igen och släppa taget om honom är det svårast för mig hittills, lämnade honom för ca 8 månader sedan.
Bra att ta upp det!

Svar: Skönt att du lyckats lämna <3
Evah Åberg

#12 - Asylmamma

Jag läste nånstans att det tar i snitt 7 ggr innan man lyckas lämna en person som utför våld i relationen. Jag tyckte det lät mycket, men sen gick jag till mig själv och det stämmer ganska bra på hur det var..

Svar: Ja jag kan tänka mig att det är så...
Evah Åberg

#13 - Angelica

Vilken bra text. Jag har precis varit med om detta. För ca 1 månad sedan lämnade jag min dåvarande pojkvän som psykiskt misshandlat mig i flera månader, som har förnedrat mig, kallat mig fruktansvärda saker osv. Du skrev ''Att du sitter där och funderar på varför du gör allt så fel och varför du är så fel. Varför du just blev som du blev och inte kan göra saker rätt. Varför du inte är värd att älskas'' det är exakt så jag tänkt i flera månader och fortfarande tänker. Det är så svårt att ta steget när man är i en relation som innehåller våld. Det är så viktigt att prata om detta då Det händer hela tiden.

Svar: Tusen tack! Skönt att du har lyckats lämna honom <3
Evah Åberg