När ångesten blir en egen person
När man lider av psykisk ohälsa (i mitt fall ångest) så kan humöret ändras på några minuter utan att något speciellt inträffar. Helt plötsligt kan min ångest slå till och förstöra hela mitt humör. Jag blir då nedstämd, tystlåten, rädd och känner mig otroligt värdelös. Jag kan hitta alla möjliga fel på mig själv under denna stunden och tankarna bara snurrar. Jag kan få komplex för olika kroppsdelar och känna att jag inte vill visa mig. Jag kan börja tänka att jag är en värdelös person som aldrig kommer lyckas. Jag kan börja oroa mig för allt möjligt under denna stunden.

Under denna stunden känner jag ofta ett tryck över bröstet. Jag får svårt att andas och jag kan till och med bli yr. Det känns som energin helt försvinner från mig och jag kan behöva vila en stund när detta inträffar. Många gånger vet jag inte ens vad ångesten beror på, den bara sitter där och förpestar mitt liv och kommer många gånger utan förvarning. Men lika snabbt som ångesten kommer, kan den lika snabbt försvinna och detta är så märkligt egentligen. Det blir svårt för både mig själv och min omgivning när min ångest har ett eget liv och kommer och går som den vill. Det är svårt att hänga med i svängarna när jag ena stunden känner mig otroligt värdelös och ful och i nästa stund känner mig glad och peppad.

Därför tänkte jag lista några punkter på vad jag försöker göra när ångesten kommer. Det är inte alltid det funkar, men det viktigaste är att försöka distrahera sig från den och inte tänka så mycket på den.

Tänka på min andning. - Ibland försöker jag andas i en fyrkant eller bara tänka på att dra djupa andetag.

Lyssna på poddar/kolla youtube. - Om jag försöker tänka på annat och höra andra människors röster så går det oftast lite lättare att hantera ångesten.

Tänka att det ordnar sig. - Jag har haft ångest så många gånger i mitt liv nu så jag vet att jag kommer klara mig igenom det, även om det känns jobbigt. Det jag oroar mig för inträffar oftast inte utan det är bara min hjärna som förstorar upp det.

Sova och vila en stund. - Ibland blir det faktiskt bättre av att vila och bara samla lite energi, även om det är mitt på dagen.

Inte lägga så mycket energi vid det. - En tanke är bara en tanke. Ångest är bara ångest. Det är inte så viktigt egentligen och jag behöver inte uppmärksamma det hela tiden. Låt ångesten komma och låt den vara där ett tag, det är okej. Den är inte farlig. Jag försöker sysselsätta mig med annat under tiden tills den försvinner av sig självt.

#1 - M

Det är så jag brukar försöka tackla det också. Sista punkten alltså. Jaså, är du här nu igen, brukar jag säga till den där herr Ångest. Det blir varken lättare eller roligare men, ah.

Svar: Det funkar ganska bra tycker jag :)
Evah Åberg

#2 - elisabeth

ja usch och fy för att leva med ångest,den kan verkligen ta över ens liv och man mår så dåligt!! känner igen det du skriver att ångesten bara kan komma från ingenstans för att inte prata om alla hjärnspöken man har.
Och du....du är inte det minsta ful,även fast det är lätt att gräva ner sig när man inte mår bra. kram

Svar: Tusen tack fina du. Kram!
Evah Åberg

#3 - icaibloggen

Sv: Tack fina du !! <3 Jag hoppas med det!! :) <3

Mycket viktigt och bra inlägg! Bra tips!! <3

Svar: Tusen tack fina du <3
Evah Åberg

#4 - Jessica Högberg

Snygg som tusan!
Låter som klimakterie svängningar fast jag får inte ångest är mest bitter och arg...

Svar: Tack så mycket :) Skönt att du slipper ångest iaf
Evah Åberg

#5 - Amanda

Så bra med tips, ska helt klart testa dessa <3

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#6 - Anonym

För lat för att logga in, reagerade på att du verkar identifiera dig med den sjukdomen ( vilket psykisk ohälsa är).. Du är inte din sjukdom, du är Eva, den mest fantastiska människa som jag känner till. /tibrys

Svar: Tack så mycket, vad glad jag blir :) Ibland gör jag nog det tyvärr...
Evah Åberg

#7 - Cilla

Precis så är jag med.. Sonen sa i förrigår till mig "först var du arg mamma, sen blev du glad direkt, konstigt".. avskydde att jag aldrig visste vart jag hade min mamma. Var hon arg eller glad.. nu är jag så. Det är hemskt att vara så medveten men inte kunna "behärska" sig.. lär mig mkt i DBT men men..

Svar: Usch vad jobbigt :/ Skönt att du lär dig mycket och får hjälp iaf <3
Evah Åberg

#8 - Maria

Att andas i fyrkant tycker jag är ett bra knep, jag använder mig av det då jag åker buss, vilket jag tycker är väldigt jobbigt, och det funkar faktisk. Mest är det för att man måste koncentrera sig så mycket på nåt annat än just ångesten.

Svar: Ja precis :)
Evah Åberg

#9 - M P

Jag är ledsen att du drabbats av psykisk ohälsa, det jobbiga med det, att falla... MEN så glad att se dig ta dig an och förändra din situation, förvalta det du fått. Det är modigt av dig att skriva om ämnet, väldigt bra att avdramatisera något så omskakande. Jag har jobbat otroligt mycket med mig själv och för att separera mitt mående från vem jag är och vad jag har. Det är så viktigt att inte bli ett med ångesten även om man accepterar att den finns där i bakgrunden. Ångest kan berika i vissa fall, få människan att utvecklas på ett sätt man annars aldrig skulle ha gjort, det är den positiva sidan av det, hur hemskt det än låter. En del ser aldrig den sidan tyvärr då ångesten tar överhand men vissa, som du, ger dem en möjlighet att med din erfarenhet och personlighet se ljus i mörker! Fortsätt så! Du är jätteduktig! Kärlek & respekt ❤

Svar: Tack snälla, dina ord värmer verkligen! Du har så rätt i det du skriver. Jag hade aldrig varit den jag är idag om det inte varit för min psykisk ohälsa. Stor kram <3
Evah Åberg