Sexuella övergrepp är ett samhällsproblem
Sexuella övergrepp är ett ämne som väcker många reaktioner, men som tyvärr sällan tas på allvar.
Det kommer alltid bortförklaringar som att offret (som i de flesta fall har en snippa) klätt sig för utmanande, flörtat eller varit för full och gärningsmannen (som i de flesta fall har en snopp) går fri från allt för han är ju ingen tankeläsare och kunde inte veta om hon ville eller inte. Han tar för givet att hon vill ha sex med honom för hur hon klär sig eller för att hon varit lite flörtig mot honom.

Dock har jag märkt nu att människor faktiskt börjar ta sexuella övergrepp på större allvar, OM det är en icke-svensk som är gärningsmannen. Då är det helt plötsligt jätteviktigt att prata om samtycke och att man ska få vara klädd som man vill och att prata om hur fina värderingar vi har här i Sverige. Det många dock inte förstår är att sexuella övergrepp inte är ett invandringsproblem utan ett samhällsproblem. Män över hela världen oavsett religion och ursprung har våldtagit kvinnor i alla tider. Visste du att fram till 1965 var det lagligt för en man att våldta sin fru här i Sverige enligt RFSU? Eller att först 1982 faller kvinnomisshandel under allmänt åtal här i Sverige?

Den gemensamma faktorn som dessa gärningsmän har är inte religion eller ursprung, det är deras kön. Att de bär snopp och är män. Med det sagt så innebär det inte att alla män är våldtäktsmän, enbart att sexuella övergrepp är ett samhällsproblem som ligger så djupt rotat i våra strukturer så vi måste gräva djupare än bara till ursprung och religion. Du kanske tänker nu när du läser det här; "Men hallå, kvinnor våldtar ju också. Prata om det med då!"
Ja, kvinnor som våldtar finns också, men det är fortfarande bevisat av BRÅ att 98% av alla anmälda sexualbrott är genomförda av just män. 

Det viktiga i detta ämnet är att kunna se strukturer och faktiskt se sexuella övergrepp som ett samhällsproblem, som ska tas på lika stort allvar oavsett vart gärningsmannen kommer ifrån, vilken religion den har eller vad offret har för kläder på sig och att faktiskt inse att svenska män är inte perfekta. Våldtäkter förekommer överallt, hela tiden och för varje kvinna som mister rättigheten till sin egen kropp är ett misslyckande för samhället.

#1 - Netti Starby

Usch för dagens samhälle och så himla bra skrivet av dig. Ett viktigt ämne och det är jättebra att du lyfter det! Kramis

Svar: tusen tack! Kram
Evah Åberg

#2 - Jennifer Queen

Ja det är ett samhällsproblem!

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#3 - Sofia

Du beskriver det verkligen så bra och du har såå rätt i det du skriver, gillar verkligen dina texter och du är som en förebild för mig ska du veta <3

Svar: Tack fina du, vad glad jag blir <3
Evah Åberg

#4 - Louise

Usch så hemskt att de ens händer :/

Svar: Ja verkligen...
Evah Åberg

#5 - Denise

Så viktigt ämne!

Svar: Visst är det!
Evah Åberg

#6 - Jessica Högberg

Riktigt sorgligt att vi 2017 behöver lyfta fram detta... Men du gör det bra!

Svar: Tack snälla!
Evah Åberg

#7 - JoJo

så viktigt och bra att du tar upp detta!!

Svar: Tack så mycket!
Evah Åberg

#8 - Maria

Att det var lagligt fram till 1965 visste jag inte, det är ju fruktansvärt att det någonsin varit lagligt.
Jag håller helt med dig att det är inte ett invandringsproblem då svenska män också våldtar kvinnor. Jag själv har tack och lov aldrig blivit utsatt, men det måste vara ett hemskt trauma att vara ett offer för våldtäckt. Bra att du skriver om det!!

Svar: Det är fruktansvärt och det vet jag av egen erfarenhet. Tack så mycket!
Evah Åberg

#9 - Boel

Jävligt bra inlägg! Hade inte kunnat säga det bättre själv!

Svar: Tusen tack!
Evah Åberg

#10 - ddianasliv.blogg.se

Tack! Bra och viktigt skrivet!

Svar: Tusen tack!
Evah Åberg

#11 - Emma Hellström

Ursch, detta ämne är så hemskt. Blir så arg!! :(

Svar: Håller med...
Evah Åberg

#12 - Tobias Lindkvist

Så otroligt sant. Ibland skäms jag faktiskt för att vara född med en snopp mellan benen, eftersom somliga tycks anse att man då per definition har rätt att begå vissa brott utan att riskera någon påföljd (eller i bästa fall få en lindrig påföljd).
Det är så märkligt (milt uttryckt) att vissa tycker sig ha rätten att förgripa sig på en människa, bara för att denne varit "flirtig" eller klätt sig på ett visst vis. Jag är helt övertygad om att det varit män som oftast fallit offer för dessa brott, hade situationen varit en helt annan. Då hade det tagits på mycket större allvar och man hade satsat större resurser på att förebygga sexualbrott. Men nu är det ju "bara" kvinnor som oftast blir utsatta och då är det inte lika viktigt... :(

Svar: Det tror jag med, så fruktansvärt :/
Evah Åberg

#13 - J

Håller med dig!!

Svar: Tack!
Evah Åberg