Ångest för pengar och ekonomi

Pengar är ett ord som kan väcka ångest hos många människor, även hos mig stundtals.
Innan jag föddes levde min familj väldigt snålt. De fick hjälp av majblomman med kläder, leksaker och ibland hjälpte min farfar till med mat. Mina föräldrar hade två barn men fick vända på kronorna för att få det att gå ihop. Det var såklart jobbigt, men de fick det att fungera.

Jag har aldrig upplevt att ha dåligt ställt, men att veta hur de har haft det har gett mig respekt för pengar och jag vet pengars värde. Jag kan själv ha pengaångest, särskilt de månader där alla räkningar kommer på en gång som nu under februari. Bilskatten, bil - och hemförsäkring inklusive hyran och de vanliga utgifterna. Jag gillar inte att ta stora beslut gällande ekonomi då det faktiskt väcker en stor ångest inom mig. Jag är alltid rädd för oväntade utgifter och tänker alltid om jag har möjlighet att köpa det och det. Även om jag vet att något är en investering som jag måste ha kan det vara jobbigt att spendera de pengarna och jag kan få ångest.

Jag tror att vi människor generellt jämför oss väldigt mycket med andra. Vi tänker nog ofta på vad "alla andra" kan köpa, hur de lever och har nog en föreställning om att andra inte oroar sig för pengar utan bara kan spendera hur som helst. Jag tror faktiskt inte att det är så. Jag tror faktiskt att det är många människor där ute som oroar sig för pengar och får ångest av att tänka på ekonomi, lån, räntor och utgifter. Det kan vara svårt att förstå och det är lätt att bli stressad när man ska ta beslut inom det ekonomiska.

Jag läste en artikel hos kit om just detta med pengaångest där en psykolog ger tips på hur man slipper ångesten. Jag tycker det var väldigt bra tips och jag tror att många kan behöva ta del av det, för ekonomi behöver ju faktiskt inte alla gånger vara något ångestfyllt.

#1 - annelie

fint inlägg

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#2 - Jessica Högberg

Har varit riktigt hopplös med ekonomi i mina dagar men nu tycker jag läget är stabilt. Mycket skönt att slippa vända på kronorna även om jag inte kan slösa hur som helst... tycker det är viktigare med lite ledigt ibland än massor av pengar

Svar: Skönt att det är stabilt nu :)
Evah Åberg

#3 - Sara, 29 år Stockholm contact@saretta.se

Förstår precis vad du menar. Tror att vi tänker för mycket på vad andra ska tycka och konsumerar för att "imponera" på andra eller ha samma saker. Jag har fått en mindre inkomst nu när jag börjat plugga men märker absolut ingen skillnad i mitt välmående. Snarare mer mot det positiva. Att inte köpa onödiga saker gör mig glad :)

Svar: Precis! Skönt att det blivit något positivt av det :)
Evah Åberg

#4 - Ida Jansson

Känner ofta ångest över pengar. Speciellt eftersom jag lever på sjukersättning på endast drygt 6000 i mån. Det går inte ihop! Får ångest varjengång jag köper nåt. Oavsett om jag handlar mat el kläder el bensin. Är extremt sparsam och oroar mig ständigt över min ekonomi.

Svar: Usch, fy vad jobbigt :/ Den där ångesten ställer till det så mycket...
Evah Åberg

#5 - Amanda CL

uschja pengaånget är aldrig kul :/

Svar: Nej verkligen inte :/
Evah Åberg