Svartsjuka

Jag tror att de flesta människor någon gång har känt svartsjuka i sitt liv.
Kanske har det gällt en partner, en kompis eller ett syskon. Ibland är svartsjukan befogad, men ibland finns svartsjukan där helt utan orsak och kan då förstöra relationen istället. Svartsjuka är helt enkelt en rädsla över att bli lämnad av någon som betyder mycket för en och det är en helt naturlig reaktion som är väldigt vanlig när man tycker om eller älskar någon, men vad händer när den går till överdrift? När svartsjukan tar över ens liv och förpestar relationen?

Människor med en dålig självbild och en otrygg ambivalent anknytning får många gånger problem med sin svartsjuka och har svårt att lita på både sig själva och andra människor. Svartsjukan kan då visa sig genom att de bråkar, slåss, skriker och kastar saker, men det finns också de människor som håller tyst och sluter sig. Som har känslan av värdelöshet och övergivenhet inom sig istället. En annan typ av svartsjuka är den kontrollerande svartsjukan, där personen vill hålla koll på dator, mobil, ha reda på vart personen är på väg och så vidare. I alla de här stadien har svartsjukan gått till överdrift och blivit dålig för både personen själv, partnern och förhållandet.

När svartsjukan blir för stor är det viktigt att söka hjälp och komma över den rädslan och osäkerheten man känner. Att leva i en relation är att leva i ovisshet. Vi vet aldrig vad som händer imorgon, men vi kan inte heller få kontroll på det hur mycket vi än vill. Det kvittar hur mycket vi försöker kontrollera situationen eller vår partner. När vi då söker tryggheten i att kontrollera eller bråka så kommer det istället driva bort vår partner. Att kontrollera dator eller mobil ger ett lugn för stunden, men det kommer alltid komma nya sms, nya mejl och nya samtal och då kommer oron och ångesten tillbaka. Det blir alltså en ond cirkel.

Det finns hjälp att få och jag har hittat en väldigt bra hemsida, nämligen svartsjuka.com. Där kan man läsa lite mer om svartsjuka och även boka tid för att bli av med sin svartsjuka. Glöm inte bort att du aldrig är ensam och det kommer bli bättre!

#1 - Frida

Ja det var supergott.
Intressant inlägg! Tor de flesta kännt av svartsjuka mer eller mindre i sitt liv.

Svar: Ja det tror jag med!
Evah Åberg