Gästbloggare - Angelica om sin GAD
Hej alla Evahs läsare!
Mitt namn är Angelica och jag driver bloggen www.nouw.com/icaibloggen som handlar om mitt liv, min psykiska ohälsa och lite om the sims 4! Evah kom på idén att vi skulle göra ett varsitt inlägg till varandra om en diagnos vi båda har, nämligen GAD (generaliserat ångest syndom). Och hur vi upplever att ha denna diagnosen

Jag tänkte först förklara lite kort vad GAD är. Att ha GAD innebär att man hela tiden bär på en oro, kanske att man är ledsen eller har grov ångest över något man egentligen inte vet varför. Man har ingen orsak till att egentligen känna så. Psykiska symtom är att man ofta tänker att tänk om detta händer, katastrof tänk med mera. Man kan vara rädd för att mista någon eller så.

Fysiska symtom på GAD är:
• Att man spänner massor av muskler i kroppen.
• Lätt att få huvudvärk.
• Smärta i axlar och nacke (eftersom man spänner sig)
• Yrsel
• Hjärtklappning
• Smärta i mage och att magen kan kännas orolig.
Källa: 1177.se

För min del så märker jag av att jag har GAD genom att jag under natten när jag sover, sover väldigt oroligt.
När jag sedan vaknar så vaknar jag ofta med ångest som sedan stegrar. Jag vet inte alltid varför jag har ångest utan den bara är i kroppen. Jag blir då lätt irriterad för små saker och gör små saker till stora saker, vilket gör att man ofta får lite små bråk i familj eller i min relation till sambon. Jag har haft ångest så länge jag kan minnas, men inte vetat varför. Det var i vuxen ålder som jag fick diagnosen. Att få diagnosen var viktigt för mig, för då visste jag varför jag mår som jag gör och kan förklara för andra varför jag ibland är väldigt lätt irriterad.

Något som hjälper för stunden är att ibland lägga sig och vila på dagen för att återhämta sig från denna ångesten. Och något som jag märkt hjälper att minska ångesten lite är att gå på akupunktur. Då somnar jag och kroppen känns lite lättare, om så bara för några timmar. Något annat som hjälper mig en del är massage. Ibland går jag till en riktig massör eller så masserar sambon mig. Jag har också andra sätt att försöka putta undan mina tankar med och ångesten. Bland annat att spela the sims 4 eller kolla serier/filmer. Men något som hjälper mig mest är att kolla Youtube. För där är det sådant stort utbud. Att ut och gå eller göra något fysiskt är också bra. Så man får försöka hitta något som passar en, jag gillar den typen av styrketräning där man arbetar med hela kroppen, när väl min ångest tillåter mig gå dit.

Lider Du av GAD? Det finns hjälp att få! Bland annat KBT. Våga söka hjälp istället för att bara lida! För det kan vara riktigt jobbigt att lida utav detta! Våga prata öppet om det! Du är inte din diagnos, du bara lider utav den! Min behandling just nu är medicin och att jag precis påbörjat ERGT, där man lär sig hantera känslor och hoppas på att det ska hjälpa mig.
Kika gärna in min blogg www.nouw.com/icaibloggen där jag skriver mycket om mina andra diagnoser där med.

Min instagram: icaibloggen. Ni får mer än gärna skriva dm där eller en kommentar på bloggen! Jag stöttar gärna om det behövs! Min instagram är låst men jag accepterar nästan alltid! Kämpa på fina du som läser detta! Glöm aldrig att just DU är en kämpe! Tack Evah för att jag fick göra ett inlägg hos dig! Ha en underbar dag / Angelica (icaibloggen)

#1 - Amanda

Oj, nästan allt stämde in på mig.. kanske borde gå och kolla upp det..

Svar: Ja gör det!
Evah Åberg

#2 - Amanda

Oj, nästan allt stämde in på mig.. kanske borde gå och kolla upp det..

Svar: Ja gör det!
Evah Åberg

#3 - Jeanette

Intressant med en gästbloggare :)

Svar: Kul att du tycker det :)
Evah Åberg