Vädret löser inte din ångest
Nu är det snart juni, sommaren står utanför dörren med varma dagar och sena nätter.
Tiden är inne då det ska solas, badas, grillas och man ska ta vara på allt man inte gjort under vinterhalvåret. Och detta måste man ju såklart göra, eller måste man verkligen det?

Har du känt att du bara vill och behöver ligga under täcket en hel dag och sträckkolla serier, trots att det är 25 grader varmt och strålande sol ute? Det har jag och jag kan fortfarande ibland få kommentarer från människor om hur fel detta är. "Men inte ska du sitta inne nu när det är så fint väder ute. Ut och få lite luft med dig nu!" 

Känner jag en dag att ligga under täcket och bara strunta i allt, då gör jag det oavsett vilket väder det är ute. Vädret löser inte ens psykiska mående. Ens psykiska ohälsa tar inte sommarlov eller semester, den finns där ändå. Självklart kan man må lite bättre av sol och värme men man blir inte frisk av värme.

Jag vet att det kan vara svårt att strunta i vad andra tycker och tänker, men det är enbart du som kan bestämma vad du orkar och känner för. Om du inte orkar vara ute på hela sommaren så är det helt okej. Människor har skapat onödigt mycket hype kring sommaren vilket kan påverka oss negativt, att sommaren bara blir krav och måsten. Oavsett om du känner för att ligga i sängen, att städa hela ditt hem eller bara basta en varm sommardag så är det helt okej. Du måste inte ut i solen och göra det som "alla andra" gör. Och det är helt okej att sträckkolla serier en sommardag även om du inte lider av psykisk ohälsa. ;)

#1 - Jennifer Queen

Min ångest blir lättare när det är fint väder. Kan dock ha att göra med att jag blir mer aktiv och får annat att tänka på. Men jag är en väder människa och har alltid varit..

Svar: Ja vädret kan ju såklart göra en på bättre humör men man blir tyvärr inte frisk av det som många verkar tro :/ Ens psykiska ohälsa försvinner ju tyvärr inte bara sådär och då kan man behöva sin egentid att bara vara ett tag
Evah Åberg

#2 - Håkan

Det är så rätt! Många gånger så skapas det mer ångest av att höra andra personer när de "klandrar ner på en".
Jag har vänner som inte mår bra och jag är försiktig med vad jag säger till dom när det just är sommar.

Såååå vacker bild på dig :-) helt nytagen?

Svar: Precis. Det kan vara svårt att tänka på allt men man kan försöka i alla fall :) Tack så mycket, den är från januari.
Evah Åberg

#3 - Anonym

Håller helt med dig! Dock så brukar jag "automatiskt" bli på lite bättre humör när det är fint väder, kanske för att alla andra verkar vara lite gladare, jag vet inte. Jag kan dock bli väldigt stressad och må dåligt när jag inte är "ute i det fina vädret", och det kanske handlar om det du säger, folks hype över det och att man "ska" vara ute när det är fint osv.

Svar: Ja vädret kan ju såklart göra en på bättre humör men man blir tyvärr inte frisk av det som många verkar tro :/ Ens psykiska ohälsa försvinner ju tyvärr inte bara sådär och då kan man behöva sin egentid att bara vara ett tag
Evah Åberg

#4 - Gabriella

Känner verkligen igen mig i det där med att folk tycker det är fel om man sitter inne en hel sommardag, men såna dagar behövs verkligen ibland!!

Svar: Exakt :) Kram!
Evah Åberg

#5 - Vemod

Hej

Efter att lidit och fortfarande lider av ångestproblematik sen barnsben,har jag tagit en viktig lärdom att man ska inte försöka rätta sig efter dessa normer om hur man ska vara och bete sig men även vad "man ska" göra vid viss årstid/ålder.
Att sedan folk kan fälla "dumma" kommentarer faller ju ofta på okunskap hos dessa individer,men visst vissa saker biter och man tar åt sig.


Jag brukar se det så här att människor med psykisk ohälsa ligger ofta på ett mycket högre plan av medvetenhet om sina känslor, det går aldrig att förklara för andra människor som inte lider av psykisk ohälsa hur man mår igentligen och hur problemen ter sig.

Mycket intressant blogg för övrigt med svåra frågeställningar.
/Herr Vemod

Svar: Håller helt med dig faktiskt. Tusen tack, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#6 - Netti Starby

Så himla sant och jag gillar att du lyfter det här. Jag är så trött på alla dumma kommentarer! Kramis <3

Svar: Jag med. Kram <3
Evah Åberg

#7 - Cilla

Jag hatar Lidl reklamen som gjort det enkelt med mat SÅ VI KAN NJUTA VARJE DAG AV SOMMAREN! Eller en juice som "ÄR DIN BÄSTA VÄN"... så köp mat från Lidl! Och lite juice så kan du njuta hela sommaren med din bästa vän ... asg*

Svar: Har inte sett den faktiskt :)
Evah Åberg

#8 - Tisa

Vad skönt att du känner att du kan göra så. Fast jag måste ändå fråga.. Gör du detta utan ångest? Ibland skulle jag vilja ha sådana innedagar på sommaren, men jag får så hög ångest så det fungerar inte, suck!

Svar: Nej, jag kan få ångest fortfarande över att inte orka ta mig ut de soliga dagarna eller att inte leva "som alla andra" men jag försöker tänka att det är lika okej att sitta inomhus som det är att vara utomhus och att jag är den enda som kan bestämma vad jag orkar och känner för.
Evah Åberg