Att leva med ångest
Att leva med ångest kan se olika ut för alla och det kan vara svårt för människor runt omkring att förstå hur det faktiskt är att leva med ångest. Därför tänkte jag skriva några punkter om hur ångesten påverkar mig.

♦ Jag övertänker. - Eftersom jag lider av generaliserat ångestsyndrom (GAD) så har jag katastroftankar och börjar då lätt att överanalysera och se det allra värsta. Om någon kommer för sent börjar jag oroa mig för att något har hänt eller att personen struntar i mig och jag ser de värsta tänkbara sakerna i mitt huvud och jag kan inte låta bli att oroa mig.

♦ Jag blir lätt trött och orkar inte lika mycket. - Eftersom min hjärna hela tiden går på högvarv så blir jag väldigt sliten av mina egna tankar, för det är faktiskt väldigt jobbigt att alltid tänka och oroa sig. Jag kan lätt bli sliten och behöva vila just för att få i ordning på mig själv.

♦ Svårt för att andas. - När jag får mina panikångestattacker så får jag otroligt svårt att andas och börjar hyperventilera och det tar ett tag för att återfå min vanliga andning igen. Efter det kan jag bli väldigt sliten och huvudet kan börja göra ont och jag kan bli yr.

♦ Jag har svårt att släppa taget om saker. - Jag har varit med om många riktigt hemska saker i mitt liv och det är det som har orsakat min ångest. Om det hade varit så enkelt som "sluta tänka på det" så hade jag redan gjort det, men jag har fortfarande svårt att släppa dessa saker och är fortfarande orolig och rädd för dessa saker och därför har jag fortfarande ångest. 

♦ Ångesten påverkar min sömn. - När jag lyckas somna så drömmer jag väldigt mycket mardrömmar och sover väldigt oroligt. Kan vakna upp i panik minst en gång i timmen och känna ett tryck över bröstet, samt att jag är jättesvett. Oftast består mina mardrömmar av att jag blir jagad och inte kan låsa ytterdörren eller inte kan ringa efter hjälp.

♦ Jag vet att min oro är ologisk. - Jag är medveten om att jag inte ska oroa mig på detta vis som jag gör. Jag är medveten om att min oro är ologisk och att jag måste sluta oroa mig för min egen skull, men jag vet bara inte hur. Jag gör inte detta med flit, men jag har fastnat i en cirkel som är svår att ta sig ur även fast jag arbetar med det varje dag i både terapi och hemma. Om jag hade fått bestämma så hade ångesten redan varit borta och jag hade varit fri från detta, men det är inte så enkelt.Det här inlägget är en repost och jag postade det första gången 4/10-2015.
#1 - Jessica Högberg

Klart det inte är så lätt som "sluta tänka på det" men jag hoppas att du kan försonas med det och "bara tänka lite lagom" så småningom! <3

Svar: Kram <3
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Jag känner verkligen igen mig i allt! Kramis

Svar: Kram!
Evah Åberg

#3 - mammansprinsessor

Jag vill bara skicka en stor kram:) så starkt.

Svar: Tusen tack! Kram kram
Evah Åberg

#4 - Kattis

Ångest är inte att leka med!<3

Svar: Nej verkligen inte :( <3
Evah Åberg

#5 - Lars Gustafsson

Eva tack för att du lär mig och många andra mer om ångest. Det är så många som lever med ångest mer eller mindre så information och förståelse är viktig. Min kära vuxna dotter som bor i Stockholm klagar alltid på att hon är trött. Men jag tror det är mycket annat med? Vi pratar per Line ibland men.....

Svar: Kul att du uppskattar det! Att hon är trött kan ju bero på väldigt mycket
Evah Åberg

#6 - ullie

Känner igen mej lite i va du skriver just nu i mitt mående för att ja är sjuskriven o så men ändå

ja kramar om dej det är verkligen inte lätt att leva med "gamla tankar" heller de spökar på rätt så mycket faktiskt

Svar: Tusen tack för din kram och kram tillbaka <3
Evah Åberg

#7 - Carro

Så tufft, imponerad av att man kan lära sig att leva med det!

Svar: Ja det är intressant :)
Evah Åberg

#8 - linda

Väldigt intressant att få veta hur det är att leva med ångest, tack för att du delar med dig <3

Svar: Kul att du uppskattar det <3
Evah Åberg

#9 - Linnéa

Hej!

Jag går igenom samma process, jag förstår verkligen hur det känns.

Svar: Usch vad jobbigt :/
Evah Åberg

#10 - Lisa

Vet hur det är. Går själv igenom ett h-lvete. :(

Svar: Det är så jobbigt :/ Hoppas det snart känns bättre för dig <3
Evah Åberg

#11 - Ella Forssling

Hej! Jag går också igenom liknande då jag är utbränd, och även lider av ångest. Tycker det är väldigt bra att du får ut informationen till allmänheten som är fett outbildade inom detta :))

Men, eftersom du skrev att du postade denna 2015, har det blitt bättre för dig och vad har funkat? Stora kramar och lycka till!

Svar: Tack så mycket! Hoppas det snart känns bättre för dig! Det går framåt hela tiden och jag går hos en väldigt bra terapeut men vissa dagar är ju fruktansvärt jobbiga fortfarande, men det blir bättre och bättre :) kram!
Evah Åberg

#12 - Irmeli

Huvudet på spiken, det är så lätt för alla att alltid säga "glöm det och lev istället". Jag önskar ibland att alla oförstående människor skulle kunna få känna av hur det är att ständigt ha dessa tankar. Då får jag istället dåligt samvete för hur kan jag önska att någon annan ska må så dåligt. Väldigt bra beskrivning!

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#13 - missluong

styrkekramar till oss!! <3

Svar: Kram <3
Evah Åberg

#14 - Emma

Känner igen mig så mycket i det du skriver, så viktigt ämne att lyfta! Kram

Svar: Ja det är verkligen jätteviktigt! Kram
Evah Åberg

#15 - anja lundholm

Känner igen mig! Har många olika psykiska problem, och det är såå frustrerande när man vet att ens tankar och oron är ologisk, men det är som att hjärnan och kroppen/känslorna inte alls vill samarbeta.

Svar: Ja verkligen :/ Hoppas det snart blir bättre för dig! Kram
Evah Åberg

#16 - Anonym

Känner så igen mig!

Svar: Det är hemskt :/
Evah Åberg