Därför måste vi debattera mäns våld mot kvinnor före kvinnors våld mot män
"Kvinnor tafsar på män och våldtar män också så varför bara bry sig om vad män gör mot kvinnor?"

Det här är en mening jag hör väldigt ofta. Egentligen så fort man diskuterar mäns våld och beteende mot kvinnor. Självklart händer det att män blir både tafsade på och våldtagna av kvinnor också, men det sker mer sällan än vad män utsätter kvinnor. 20 300 sexualbrott polisanmäldes år 2016 och 97% av de misstänkta är män. Av de anmälda våldtäktsbrotten utgjordes 3 710 (56 %) av våldtäkter mot vuxna och i 96% (3 560) av dessa fall var brottsoffren kvinnor, medan de i 4%(147) av fallen var män säger BRÅ.

Mäns våld mot kvinnor är ett samhällsproblem och måste därför prioriteras då det är väldigt vanligt att män tar sig friheter genom att tafsa, tjata sig till sex eller bilder av olika slag, hota sig till sex eller bilder eller genomföra andra övergrepp av olika slag. Att 97% av alla anmälda sexualbrott begås av män innebär inte att 97% av alla världens män utsätter kvinnor för övergrepp men det innebär inte heller att det är en, två eller tre män som gör det här. Siffran visar på att det är alldeles för många män som tar sig friheter och tror sig ha rätt till kvinnors kroppar.  Jag ska ta ett exempel så kanske det blir lättare att förstå varför man måste prioritera.

Vi har Väg A. På denna vägen sker det 10 olyckor per dag och något måste göras för att det ska ske färre olyckor. Vägen behöver alltså byggas om för att minska risken för olyckor.

Sen har vi Väg B. På denna vägen sker en olycka varannan månad. 

Vilken väg ska vi prioritera att bygga om? - Jo den där det sker mest olyckor för där skadas och dödas mest folk, vilket innebär att det är akut att bygga om denna vägen för att rädda liv. Det här innebär inte att de olyckor som sker på Väg B är av mindre värde eller mindre viktiga, men att man måste sätta in större insatser där det behövs som mest.

Så här är det även med mäns våld mot kvinnor. Detta är något som sker varje dag och vanligast är det att bli utsatt för våld i en nära relation. Att vi diskuterar mäns våld mot kvinnor mer än kvinnors våld mot män innebär inte att det inte existerar eller att de män som blir utsatta av kvinnor inte är viktiga eller inte räknas. Det innebär bara att denna debatten måste tas för att kunna göra skillnad. Det innebär att alla människor måste ta sitt ansvar och prata om detta och reflektera över sitt eget sätt att vara på. Det innebär att vi alla måste säga ifrån när män går över gränsen på alla sätt, att hjälpa varandra, att se till att få en lagändring för vi kvinnor skriker oss hesa för vi orkar inte mer. Vi orkar inte längre bli nedtystade, inte bli tagna på allvar och att ständigt gå i riskzonen för mäns våld. Jag vet att män utsätts i större utsträckning för våld och att det är farligare som man att gå på stan exempelvis, men det våldet de utsätts för är då i regel av andra män så mäns våld är något som måste förändras, för alla människors skull!

#1 - Anonym

Otroligt bra inlägg!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#2 - Carro

Bra inlägg och du har så rätt!

Svar: Tusen tack!
Evah Åberg

#3 - Ellie

Bra inlägg! 👍🏻

Svar: Tusen tack! :)
Evah Åberg

#4 - Amanda CL

Viktigt och OTROLIGT BRA inlägg!!!

Svar: Åh tusen tack! :)
Evah Åberg

#5 - Netti Starby

Så himla bra skrivet och jättebra att du lyfter ämnet! Kramis

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#6 - Linda

Så viktigt!!! <3

Svar: Jaa verkligen!
Evah Åberg

#7 - Jessica Högberg

Bra skrivet, gillade förklaringen med väg A och B

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#8 - Hanna

Så bra inlägg!
Tack så mycket fina du💕

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#9 - Gabriella

Såå himla bra inlägg!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#10 - ullie

ja bra inlägg som behövs pratas om

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#11 - JoJo

återigen ett superbra inlägg från dig tjejen! :)

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#12 - Kattis

Så bra liknelse du använder, konstigt att detta är så svårt för många att förstå! Bra skrivet!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#13 - Josefin

Skitbra inlägg då det är otroligt viktigt att prata om sånt här!

Nu har jag inte följt dig så länge, men har läst en del av dina fantastiska inlägg. Man blir fast och det är både kul och intressant. Jag är en av dem som absolut kommer köpa din bok (om du skriver någon).

Trevlig helg!/Josefin

Svar: Åh tack snälla, vad glad jag blir! :) Kram!
Evah Åberg

#14 - bylittlenea.blogg.se

Mycket bra skrivet!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg