Slippa julstressen och må bättre
Julen börjar närma sig och det är något som många finner väldigt jobbigt och stressande då det är mycket som ska göras. Många sitter ensamma under jul, andra har en omgivning som kanske har problem med alkoholen eller så kanske pressen på att vara glad och må bra blir för stor för många så det blir ett bakslag istället.

Jag själv älskar julen och oftast mår jag mycket bättre under november-december än vad jag gör annars under året. Att förbereda inför jul är väldigt härligt tycker jag och varje år längtar jag enormt mycket. Jag älskar att pynta, baka, ge bort julklappar, gemenskapen och all mat.

Jag har dock blivit den som verkligen börjar i tid med allting nu för tiden. Jag är redan färdig med i stort sett alla julklappar, har även packat in dem. Jag är nästan färdig med allt julbak och hos mamma och pappa har jag börjat sätta upp lite ljusstakar eftersom jag vill hjälpa mamma. Dock är det många som stör sig på att man är så tidig och klagar på att det är för tidigt, att man ska sätta upp ljusstakar vid advent och inte tidigare.

Jag tänker så här, jag lider ju av ångest och är väldigt stressad annars så varför öka på den stressen med att göra allt i december? Köpa julklappar, baka, pynta, städa och allt där till. Jag börjar i tid för att slippa stressen och för att kunna njuta av julen istället för att vara utbränd när julen kommer. Jag älskar julen och julen får mig oftast att må bättre, så varför inte njuta lite längre av den när det faktiskt är något som får mig att må bra?

Jag skulle aldrig sätta upp ljusstakar i september, men november när det är mindre än en månad kvar till advent är helt okej för mig. Jag har slutat bry mig om vad folk tycker och faktiskt börjat lyssna på mig själv istället. Jag mår bra av att pynta och börja i tid, därför gör jag det för att underlätta för mig själv och faktiskt må bra en stund, vilket jag är värd!

Gillar du julen? Börjar du med saker tidigt eller är du alltid ute i sista minuten? Berätta gärna i kommentarsfältet. :)

 
Bild från 2014
#1 - Bunny

Först, vilken UNDERBAR bild! Vilken gläjde!

Jag älskar julen! Jag älskar allt vad den innebär och jag är så väldigt tacksam för jag aldrig (än så länge) har behövt förknippa något negativt med julen.

Jag börjar gärna tidigt av samma anledning som du, men kanske inte fullt så tidigt. Däremot planerar jag i min almanacka när vad ska lagas, bakas och göras. Försöker hålla det inom rimliga gränser och bara fokusera på det som betyder något. Inte lägga ner massa tid på att baka saker som ändå aldrig blir uppätet osv. Tycker det är skönt att planera! ^^

Svar: Åh tusen tack :)Vad skönt och jag håller med dig, det är skönt att planera :)
Evah Åberg

#2 - lars

Njae, Julen OK men numera firar vår familj inte speciellt jul .Jag är inte ens i Swedala på julen. Barnen är vuxna nu 32 o 34, men förr när de var små så firade vi givetvis. Också i min uppväxt med mamma,pappa, mormor mfl. så var det traditionella jular.
Jag tänker också på alla barn som inte har så "GODA" Jular, pga missbruk mm i familjen, Så svårt för många barn, ungdomar, ja vuxna också. Samt ångesten som du beskriver att hinna med allt innan......

Svar: Ja det är tråkigt att så många genomgår hemska jular och att både övergrepp och missbruk ökar under dessa tider. :/ Man får skänka en extra tanke till de som inte har det så bra
Evah Åberg

#3 - Netti Starby

Jag pyntar och fixar bara för barnens skull men ljusstakarna är mysiga att få upp redan i november månad. :-D Kramis

Svar: Åh härligt :)
Evah Åberg

#4 - Abra

Jag älskar julen. Är oftast klar med allt innan december med, men inte detta år. Men känner noll stress till jul, aldrig gjort. Det blir vad man gör det till lite. Självklart är ångest och depression närvarande ändå men inte stress över just julen.

Svar: Vad skönt att du inte känner någon stress! :)
Evah Åberg

#5 - Ajli Müller

Jag lider också, men har löst det ännu lättare: julbakar inte, dekorerar inte, gör liksom inget stressigt alls, och vi harvarken gran eller julbord ;D

Svar: Så kan man också göra om man känner att det är rätt :)
Evah Åberg

#6 - Linnéa

Snygging! :)
Jag älskar också julen.
I år tänkte jag skapa alla julklappar själv, typ teckningar eller måla tavlor, göra fina dekorationskort. Jag hade även tänkt undvika the big city: Umeå under julstressen. Alltså pass på panikångestattack, lättare att vara i den mindre kommunen Vännäs istället :)

Jag har redan tänt min första adventljusstake.

Svar: Tack så mycket :) Vad fint att göra alla klappar själv! Det har jag med, så mysigt! :)
Evah Åberg

#7 - Annika

Jag fullkomligt älskar julen, och jag mår också bra när det är november december. Börjar julpynta vid slutet på november och brukar sätta upp julgranen tidigt. Tycker att det är mysigt när den lyser. Har redan gjort färdigt en massa julgodis. Trevlig helg. Kram.

Svar: Samma här :) Åh vad gott med julgodis! Detsamma :) kram!
Evah Åberg

#8 - Kamilla

Men oj vad du var snabb med julfixet. Skönt när du kan njuta lite extra på alla julbord och glöggkvällar.

Önskar att jag också var så tidigt ute med allt inför julen.
Kram Kamilla

Svar: Ja det är riktigt skönt faktiskt :) Kram!
Evah Åberg

#9 - Josefin

Jag älskar själva julafton väldigt mycket, men dagarna innan har jag alltid varit fruktansvärt stressad och inte direkt hunnit njuta av julstämningen.

Tack för att du delade med dig av detta inlägget, i år ska jag också börja med allt i tid!
/Josefin

Svar: Den där stressen är inte rolig :/ Hoppas du känner att du lyckas bättre i år :) Kram!
Evah Åberg