Ett öppet brev till Åsa Regnér
Hej Åsa!
Mitt namn är Evah Åberg och jag jobbar som personlig assistent. 
Jag har lite funderingar kring detta med indragningarna ni gör inom assistansen. Vem är det som tjänar på dessa indragningar och vad tjänas på detta? Om min brukare får indragen assistans så innebär det inte bara att min brukares liv sätts på spel, det innebär också att vi assistenter blir arbetslösa och mister vårt levebröd. Vem ser till att vi får ett nytt jobb med tanke på den arbetsbrist som finns? Vad tjänar samhället på att jag som assistent mister mitt jobb och får söka bidrag för att ni skär ned inom mitt yrke?

Ni offrar inte bara brukarens liv när ni gör på detta viset, ni offrar även alla assistenter med familjers liv. Ni gör även så att brukarens anhöriga får säga upp sig från sina jobb för att orka med att ta hand om personen med särskilda behov, för hur ska man både orka och hinna med att både ha ett heltidsjobb utanför hemmet och även i hemmet för att sköta om sin familj som behöver hjälpen för att överleva?

Vi som jobbar som personliga assistenter gör en väldigt stor insats då vi ansvarar för andra människors liv och ser till att de får leva ett så bra liv de kan, men vi bidrar också till samhället genom att betala skatt för att vi faktiskt jobbar. När ni skär ned inom assistansen gör ni alltså fler människor arbetslösa och det ges allt färre arbetstillfällen. Är det så vi ska ha det i Sverige, mer arbetslösa och mindre hjälp till de som verkligen behöver det så de med särskilda behov dör på kuppen? Hur tänker ni när ni offrar så många människors liv och ser till att så många blir arbetslösa?

Om du Åsa Regnér får ett eget barn som har särskilda behov, hur skulle det se ut då? Skulle du resonera på samma sätt och sakta men säkert se ditt barn tyna bort? Skulle du låta ditt barn kvävas i sina spyor eller dö i ett epilepsianfall? Skulle du låta dig själv gå in i väggen för att du inte längre orkar vaka över ditt barn dag som natt, samtidigt som du försöker jobba utanför hemmet och ta hand om ditt hem och dina andra barn? För det är exakt det här som händer hos familjer i Sverige där ni tar bort assistansen.

Assistansen är frihet och en rättighet. Assistansen behövs, för vi assistenter räddar liv dagligen och utan oss dör Sverige. Till sist vill jag säga till dig komma ihåg den gyllene regeln; behandla folk som du själv vill bli behandlad!

Ett svar uppskattas gärna.
Mvh Evah Åberg.

#1 - Anna

Fan vad bra du är alltså! Så grymt skrivet. Hoppas du får svar <3

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Så himla bra skrivet Evah! <3 Kramis

Svar: Tusen tack!
Evah Åberg

#3 - Carro

Vilket bra brev!!!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#4 - Jessica Högberg

Hoppas du får ett svar, är din brukare (och du) drabbad??

Svar: Nej, inte än gudskelov men oron finns där varje dag...
Evah Åberg

#5 - Linda

Så bra skrivet!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#6 - Jennifer

Bra skrivit 👊🏼👌🏼

Svar: Tackar :)
Evah Åberg

#7 - Kattis

Väldigt bra skrivet, många viktiga frågor. Hoppas du får något svar!

Svar: Tusen tack!
Evah Åberg

#8 - Annika

Tänkvärda ord.Hoppas att du får en fortsatt trevlig dag.

Svar: Tack så mycket!
Evah Åberg

#9 - Amanda CL

Bra och rakt skrivet!!!
Hoppas hon får syn på det på något sätt!!!!
Det här är så viktigt! Jag är ju själv inom LSS, i ett gruppboende och jag blir mörkrädd när jag hör och läser om hur en del blir behandlade!!!

Svar: Det är hemskt :/
Evah Åberg

#10 - Louise

Så bra! Är ju hemskt med indragningar inom ett så viktigt yrke! :/

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#11 - Pärla

Usch, det gör verkligen ont i mig hur dåligt människor kan bli behandlade.

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#12 - Anonym

Grymt bra skrivet

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#13 - Anonym

Grymt bra skrivet

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#14 - Melinda

mycket bra skrivet, tänkvärda ord!!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#15 - Anonym

Tänkvärda ord!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#16 - icaibloggen

Så sjukt viktigt och bra inlägg! Du skriver så himla bra och får verkligen fram budskapet som behöver komma fram!! Hoppas personen läser inlägget och tar till sig det!!

Kram <3

Svar: Tack vännen <3
Evah Åberg

#17 - emmakarolinajohansson.blogg.se

Riktigt bra skrivet! Hopas du får svar.

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#18 - Samir

Bra skrivet Eva!
Lite värt att notera kring assistansen. Reformen har funnits sedan 25 år tillbaka lite mer känd som LSS. Reformen behöver förbättras inte försämras. Idag är mer än 40 tusen brukare beroende av den och 100 tusen assistenter jobbar inom branschen. Reformen kostar samhället 25 miljarder kronor. Många ekonomer menar att den är viktig och nödvändig och ej belastande för Svensk ekonomi. Den är stimulerande för att brukaren får höjd livskvalité och fler får jobb samtidigt som familjer inte slits isär och mindre går in i väggen. Medberoende sprider sig fram i samhället och ska stävjas.
Sverige har skrivit på FNs deklaration konvention om de mänskliga rättigheterna. I den ingår att man måste ta hand om och värna om de funktionsnedsattas rättigheter i samhället. Värt att lyfta fram såna argument när man ska diskutera och argumentera för att behålla assistans reformen.
Jag brinner starkt för frågor rörande funktionsnedsattas rätt i samhället och säkerställa att allt är rättssäkert för de.
Tycker att ditt inlägg var super bra och hoppas på att du får ett vettigt svar! Stå på dig Eva och vi är många som är med dig och kämpar för de funktionsnedsatta!
Med varma hälsningar, Samir.

Svar: Tusen tack för dina ord! Kram!
Evah Åberg

#19 - Rebecca

Bra skrivet, är sorgligt att se utvecklingen som blivit där allt rör pengarna och spara på saker...

Svar: Tack så mycket!
Evah Åberg

#20 - Anonym

Tusen tack Eva! Fortsätt den fina kampen. Kanske politik vore nåt för dig, så att du kan kämpa för frågor rörande LSS? Stor kram till dig med Eva. Mvh/ Samir.

Svar: Det vet jag faktiskt inte, men kanske i framtiden :)
Evah Åberg