Jag hatar inte män, men jag hatar att förminskas
Jag hatar hur liten män får mig att känna mig. Hur de får mig att känna att jag aldrig kommer kunna leva upp till deras visioner om hur en kvinna är och ska vara. Hur de trycker ned och nedvärderar en kvinnas kunskaper, känslor och tankar. Hur de tror att jag som kvinna inte kan någonting och inte ens vet vad en såg är, för det är ett manligt redskap, något som bara män kan och vet. 

Jag hatar hur man ska tycka synd om män för att det är så män är, de kan inte rå för sina behov av att nedvärdera kvinnor, kränka kvinnor och hela tiden få dem att känna sig underlägnsa och värdelösa. Jag hatar hur det daltas med män. Jag hatar att jag fortfarande är rädd för att säga till en man som trycker ned en kvinna att det inte är kul, att det inte är rätt. Jag hatar att jag fortfarande inte vågar säga till en man som objektifierar en kvinna för att jag inte vill "ställa till en scen", för att jag inte vill skapa osämja för det är det som händer när man rättar en man. Jag hatar mäns argument med: "inte alla män." eller "kvinnor gör sådant mot män också!" så fort man startar en debatt om hur män behandlar kvinnor. 

Jag hatar att jag ska behöva finna mig i saker för att en man "har behov". Att jag ska behöva finna mig i att må dåligt och känna mig värdelös för att samhället anser att män alltid har rätten på sin sida. För män måste ju få skämta sexistiskt, kolla på porr, känna att de har övertaget och avfärda en kvinnas känslor och tankar.

Hur blev det så här? Hur blev män och kvinnor så olika värda? Hur blev saker "manssaker och kvinnosaker"? Hur blev det så snett, att en mans känslor, tankar och behov ska gå före kvinnans för hon är bara överkänslig om hon reagerar på något en man gör? Hur kommer det sig att en kvinna alltid måste ta hänsyn till mannens behov och känslor, men mannen aldrig behöver ta hänsyn till hennes?

Att se detta överallt i vårt samhälle och samtidigt behöva ständigt möta detta själv i olika sammanhang med män gör mig ärligt talat otroligt ledsen, det gör ont i själen på riktigt. Jag hatar inte män, men jag hatar att ständigt förminskas.

 
Fanny Åström är skapare till denna bild
#1 - Netti Starby

Tyvärr finns det många män som är idioter och bra skrivet! Kramis

Svar: Ja tyvärr :/
Evah Åberg

#2 - Carro

Jag håller med dig! Många män har en del att lära...

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#3 - ddianasliv.blogg.se

Bra inlägg - och väldigt träffande bild!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#4 - Jennifer

Tänkvärt inlägg ❤️

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#5 - Louise

Håller med dig!

Svar: Kul att du gör det :)
Evah Åberg

#6 - Jesse Sarvak

Förstår vad du menar, o ja att hela tiden sitta och försvara sig..
Det är som att det är mäns försvarsmekanism med att säga du drar alla över en kam eller aha du är en sådan som inte tål skämt, men det är inte okej.

Alla har ett lika värde och det är de många som säger utåt att det är klart vi har, men då undrar jag också varför tjejer/kvinnor ska behöva behandlas som en dörrmatta bara för att man råkar konfrontera när något är fel, för jag tycker det är åt helvete fel, det spelar liksom ingen roll vad det än gäller, tjejer förminskas ändå oavsett debatt o vi behöver tyvärr göra en debatt om det för det är så stort samhällsproblem men det borde inte behövas göra de om män som gör detta skulle fatta - för att inte säga alla :)

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#7 - Linda

Bra skrivet!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#8 - Kattis

Ingen ska någonsin behöva känna sig förminskad! Att någon inte kan "rå för" att de är elaka eller behandlar en annan människa illa är den värsta ursäkten jag hört...blir förbannad när jag läser detta. Så himla tråkigt att det fortfarande ska behöva vara såhär 2017!😔

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#9 - JoJo

så himla bra skrivet!!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#10 - Jessica Högberg

Jag är antingen korkat eller otroligt lyckligt lottad. Nä, det klart jag vet att det finns men jag "upplever" det aldrig...

Svar: Skönt att du inte behövt uppleva det :)
Evah Åberg

#11 - HerrVemod

Oavsett om du är man eller kvinna så kan du/ska du inte leva upp till andra visioner utan bara din egen.
Vad en annan människa man eller kvinna kollar/skämtar om är inget du kan eller ska styra över.

alla är sin egen individ,jag kan inte pracka på dig min vision om hur kvinnor är och ska vara. och du kan inte pracka på mig din vision. det är upp till var och en att finna styrka till att kännas sig trygg i själv och veta sitt värde.

/HerrVemod


Svar: Om du tror att det är så enkelt så här du tyvärr missat hur kvinnor faktiskt lever i detta samhället. Men vad kan man förvänta sig? Öppna ögonen, prata med kvinnor, lyssna på dem och reflektera.
Evah Åberg

#12 - HerrVemod

Vem har sagt att det är enkelt, är livet enkelt för någon?
Varför är din världsåskådning mer rätt än min,för att du är kvinna och jag är man?
"men vad kan man förvänta sig" och där förminskade du mig som man och antyder att jag varken kan se eller förstå hur kvinnor har det.

/herrVemod

Svar: Det lyckades du så bra med själv.
Evah Åberg

#13 - Samir

Det är bevisat att redan och så sent som i slutet av den franska revolutionen år 1700 talet.Att kvinnokampen på allvar började och det var Mary Wollstonecraft som kämpade emot samhällsnormen där männen styrde och ställde. Hennes kamp gällde för en rättvisare samhälle där både män och kvinnor skulle inkluderas. Hon menade att båda könen borde ges samma chans till både att kunna äga, rösta, utbilda och få samma jobb oavsett befattning och grad. Hon kämpade för att sjuka och fattiga också skulle få ha det bra. Hon banade vägen för kvinnorörelsen där rösträtten började sprida sig senare i världen. Jag är lika övertygad som Mary om att bara båda könen får samma chans att bevisa vad de kan så är ingen i slutändan överlägsen den andre. Man ska dela allt lika oavsett om det gäller egendom eller hemma syssla. ingen är och kommer att vara mer värd än den andre!!! Män och kvinnor lika som bär!!! H/ Samir.

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg