Att använda smink
De flesta kvinnor har nog använt smink någon gång, inklusive jag själv.
Jag sminkar mig titt som tätt. Men jag börjar mer och mer fundera på hur det påverkar oss egentligen. Jag är uppvuxen i ett samhälle där smink är för kvinnor. Där smink anses som normalt för att göra oss finare.

Argument som: "Jag sminkar mig för att se piggare ut." eller "Jag sminkar mig för att känna mig finare." uppkommer ofta i diskussioner om smink. Men varför tänker vi kvinnor så ofta på att vi måste se finare och piggare ut? Varför går det bra för män att gå osminkade och se trötta och hängiga ut? Varför duger de som de är oavsett om de har finnar, ringar under ögonen och är slitna när inte vi kvinnor gör det? En man behöver oftast bara ha hela och rena kläder och vara nyduschad så anses han som fräsch och fin nog. Men om vi kvinnor ska på fest så ska vi både sminka oss, fixa håret, ta på oss klackar och sen är vi fit for fight.

Smink anses enligt samhället som en tjejgrej. Män som faktiskt vågar använda smink anses oftast som gay och blir då kallade bög i nedsättande betoning och ifrågasätts. En kvinna som inte använder smink ifrågasätts också. Hur kommer det sig att det är så här egentligen? Det är inte fel att sminka sig för det kan vara en väldigt rolig grej. Det som är fel är hur det får oss kvinnor att nedvärdera oss själva och ifrågasätta oss själva, medan männen oftast slipper måla över sina så kallade "skavanker". Vi tar för givet att kvinnor ska sminka sig och att män ska låta bli. Kvinnor får liksom inte se slitna och hängiga ut för vi förväntas alltid vara så fixade och fina.

Men varför kan vi inte bara vara fina som vi är? Oavsett om vi är män, kvinnor eller hen så är vi ju vackra som vi är. Ibland har vi finnar och mörka ringar under ögonen. Ibland är vi slitna och trötta, men vi är ändå så jäkla bra som vi är! Att kvinnor förväntas vara fixade och snygga sätter en orealistisk press på oss som gör att vi många gånger ifrågasätter oss själva istället.

#1 - Carola

Håller fullständigt med dig. Jag förstår verkligen inte hur det kan vara sådan skillnad mellan kvinnor och män. Att vi måste fixa och trixa och hålla på för att vara "tillräckligt bra" medan männen kan vara som dem är typ. Bra skrivet!! <3

Svar: Tack så mycket <3
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Jag brukar också tänka på det där och bra skrivet! :-D Kramis

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#3 - Emelie

Håller helt med! Känner också att jag själv håller i dubbelmoralens stav när jag står och sminkar mig men säger till dottern att hon inte får, att hon är fin så som hon är. Blir så skevt det där! 🤭

Svar: Ja det är svårt det där :/ Har själv inga barn än men kan tänka mig att det kommer bli svårt..
Evah Åberg

#4 - Bunny

Ja det är något jag tänker ofta på... har dock inget bra svar. Jag sminkar mig för jag tycker det är kul, men har också perioder då jag prioriterar att sova på morgonen och går till jobbet osminkad. Får givetvis kommentarer om att jag ser trött ut, fast jag egentligen ser likadan ut som min manliga kollega, förutom att jag kammat både hår och ögonbryn.. ( ;) )

Svar: Haha ja det är så sant. Märkligt detta...
Evah Åberg

#5 - Jessica Högberg

Bara vi kan ändra på det...

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#6 - Pauline Hurtig

så bra inlägg, önska att jag kände mig lika bekväm utan som med

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#7 - Linnea

Så bra skrivet! Jag har också funderat mycket på det här på senaste tiden. Jag tror att det är bra att ifrågasätta varför vi sminkar oss och tänka ett varv till. Du är fin som du är <3

Svar: Tack fina du :)
Evah Åberg

#8 - Eve

Så vacker du är! <3

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#9 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jag har aldrig sminkat mig för någon annans skull, jag gör det enbart för att jag helt enkelt gillar känslan. Precis som att duscha jag älskar det med. När jag sminkar mig känner jag en konstglädje, drömmen skulle vara en makeup-utbildning :)

Svar: Skönt att du finner en glädje i det som inte bara rör utseendet. :) Som jag skrev så kan ju smink vara väldigt kul, men jag tror det är viktigt att också tänka på hur det format oss som människor även generationer tillbaka.
Evah Åberg

#10 - Charlotte

Jag håller med dig. Har tänkt på det där SÅ många gånger. Det är så sjukt att det anses vara ovanligt för en kvinna att gå osminkad när det är så hon är född och ser ut.

Svar: Precis!
Evah Åberg

#11 - Kelly

Så fin du är!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#12 - ullie

fina du
ja men visst är det så just nu har ja fransar o ögonbryn o känner mej fin med det men ibland ska man sminka för att bli piggare så är det ju ... konsitgt det där

Svar: Tack :) Ja det är märkligt...
Evah Åberg

#13 - Maria

Jag sminkar mig nästan aldrig och så har det alltid varit. Om jag sminkar mig då har jag bara lite mascara på ögonfransarna och lite rouge på kinderna.

Svar på din fråga du gav mig efter min kommentar på ditt förra inlägg: Tror att det helt enkelt handlar om att det faktiskt inte är nåt kul att bli äldre. Krämporna börjar komma, synen blir sämre, man orkar inte lika mycket som när man var yngre mm mm. Men jag känner mig ung i sinnet i alla fall, alltid något :D

Svar: Okej, det förstår jag
Evah Åberg

#14 - Felicia

Gud så bra skrivet! Jag har faktiskt inte tänkt så långt när det gäller smink men egentligen stämmer ju allt du skriver. Eftersom smink har blivit en "tjejgrej" så tror jag det dessutom blir lättare att nedvärdera.

Svar: Ja det är nog tyvärr så :/
Evah Åberg

#15 - Annika

Jag sminkar mig aldrig, det är så skönt att få vara den man är. Man ska inte behöva sminka sig för att bli accepterad för den man är. Det är insidan som räknas. Tycker att det är ett bra inlägg som du lagt ut. Kram.

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#16 - Pia Widlund

Jag sminkar mig aldrig. Möjligtvis lite mascara om jag ska fota, annars är det hudkräm som gäller!

Svar: Okej :)
Evah Åberg

#17 - Ida

håller med dig de är svårt! men du är så vacker

Svar: Tusen tack fina du <3
Evah Åberg

#18 - JoJo

så bra inlägg! :) jag sminkar mig i stort sett varje dag. men har ändå blivit lite mer bekväm med att gå ut utan smink också. typ till affären när jag ska handla. det kunde jag aldrig göra bara för nåt år sen :P

Svar: Tack så mycket :) Skönt att du blivit mer bekväm. Du är så fin <3
Evah Åberg

#19 - Miss Baby Peaches

Jag hade en elev som sa till mig här om dagen att "Du borde ha smink, du är finare då!". Jag skrev detta på facebook och en kollega (han jobbar med hennes årskurs) kommenterade "Vart har hon hört den kommentaren? #Krossanormer"

Andra gånger när någon har sagt så har flera av mina elever reagerat och sagt att "Nej, hon är fin utan smink också!" eller "Hon måste inte sminka sig om hon inte vill". Då blir jag otroligt stolt!

Svar: Vad skönt att fler elever har reagerat. Det är ju vårt ansvar som vuxna att lära barn rätt och fel och det är så skönt att se att barn lär sig :)
Evah Åberg

#20 - Liza

Jag tror att det kan vara så att sminket blir en mask man gömmer sig bakom. Ut o festa så gömmer man sig lite eller vill vara mer än man är..rädsla att inte duga kanske..Har aldrig sminkat mig mycket genom livet men sedan jag blev deprimerad så har jag märkt att jag ofta tar på sminket när jag ska någonstans där jag inte orkar förklara mina påsar, glåmiga hy, o mörka ringar.

Svar: Ja det kan nog vara väldigt sant faktiskt... Har inte tänkt på det innan <3
Evah Åberg

#21 - Abra

Min förra idiot-läkare skrev in i min journal att jag såg ovårdad ut, för att jag inte hade smink. Jag har och kommer aldrig ha smink på mig, så jag håller med dig. Det är verkligen förväntad att man ska ha smink..

Svar: Men gud vad dålig läkare :O
Evah Åberg

#22 - Clara

Väldigt bra skrivet! Jag har dagar jag kan gå utan och dagar jag absolut inte kan..! Sen känner jag mig mycket mer fräschare med smink! 😌

Svar: Tack så mycket :) Jag har också dagar där jag inte kan gå utan smink men oftast är jag faktiskt osminkad nu för tiden :) <3
Evah Åberg

#23 - Jennie

Bra skrivit! Jag mår verkligen dåligt när jag går ut utan smink, känner mig inte fin eller bekväm alls och könner nog tyvärr press av samhället att sminka mig även om jag tycker de är kul och har det som intresse ❤️

Svar: Tack <3 Jag är säker på att du är jättefin oavsett men det är svårt när man inte känner det själv :/ <3
Evah Åberg

#24 - Anna

Jag förstår precis hur du tänker och har verkligen kommit ur det där. Jag går faktiskt helt osminkad nästan varje dag, trots att smink är bland det roligaste jag vet. För mig är det mer någonting kreativt nu som jag jobbar med när jag känner att jag har tid och ork. Men visst, jag känner nog själv att jag ser piggare ut sminkad och får en liten boost när jag går förbi spegeln.

Svar: Vad bra att smink är något kul och kreativt så det inte blir ett krav :)
Evah Åberg

#25 - Linnéa

Smink är ju som en mindfullness övning för oss kvinnor tänker jag, att alltså lugna ner sig själv med olika kosmetika produkter som ger lyster så att vi känner oss mer vacker exempelvis då kvinnor vill fika tillsammans.

Men likaväl går det ju att lugna ner sig själv som kvinna med andra metoder - typ vackra kläder.

Ja.. statistik mässigt så gör nog kvinnor sig främst vackra i ansiktet. För att ansiktet är det som prioriteras.

Det du skriver är sant - angående utgång.

Naturlig skönhet är ju också vackert på kvinnor. Osminkat. Men det är ju roligare att se sminkad och tjusig ut i håret.

Jag älskar att vara naturlig helst - för då är ingen kvinna någon annan lik - kanske därför männen inte sminkar sig. För att männen vill inte se ut som någon annan.

Svar: Jag tycker inte smink i sig är fel men normen att kvinnor ska vara sminkade och män osminkade stör mig mycket.
Evah Åberg

#26 - npfmorsan

Man ska göra det som man trivs med vare sig om man gillar att vara sminkad eller osminkad :) själv sminkar jag mig nästan aldrig längre av den ena o andra anledningen...kram ❤

Svar: Så sant :) Kram!
Evah Åberg

#27 - Linnéa

Ja det är så sant! Det finns män som sminkar sig också. Det är hett!

Men sen så håller jag med dig angående det, för varför ska en man som ser sliten ut klaga på hur en kvinna ser ut som har sminkat sig men ändå ser sliten ut?

Det handlar om att komplettera varandra. Kram!

Svar: Ja precis :) Kram!
Evah Åberg