Att ta sig ur destruktiva relationer
För ett tag sen var jag i en väldigt destruktiv relation.
Inte destruktiv på ett fysiskt sätt, utan på ett psykiskt sätt. Jag insåg ganska tidigt att den här killen inte hade goda avsikter men ändå valde jag att ge honom en chans då jag alltid har fått höra att man ska lära känna människor innan man dömer och att det bara är min ångest som sätter käppar i hjulet.

Att ge honom en chans var såklart ett stort misstag. Vi träffades ett tag och blev till slut ett par, men jag hade ändå känslan av att något var fel. Han ville inte vara vän med mig på facebook och han ville inte gå ut offentligt med att vi var ett par. Han reste bort över jul tillsammans med sitt ex, deras familjer och sitt gemensamma barn. Men under hela julhelgen hörde han inte alls av sig till mig, trots att han visste om min oro att han skulle resa med sitt ex som fortfarande hade känslor för honom. Jag fick också reda på att han hängde på dejtingsidor, men han ljög mig rakt upp i ansiktet. Det var ständig skuldbeläggning på mig, att jag var så osäker, svartsjuk och jobbig. Hade jag bara uppfört mig bättre och inte varit så känslosam så hade det inte varit så här enligt honom. Han klagade på allt som var jag. Min musiksmak, min filmsmak, mina intressen. Mitt sätt att prata, mitt sätt att vara. Det enda han aldrig klagade på var mitt utseende och min klädsel.

Vi hade ett av och på - förhållande i flera månader och dessa månader var extremt påfrestande. Jag mådde så dåligt under denna tiden för jag blev ständigt nedtryckt men jag kunde inte lämna... I samma veva började jag hos en ny terapeut. Jag berättade allt för henne om hur han var och hur jag blev när jag var med honom. Det värsta var inte hans beteende mot mig, utan min dåvarande terapeuts beteende. Hon började också skuldbelägga mig. Jag var ju så osäker och gjorde honom elak enligt henne. Hade jag bara varit mer säker så hade han kunnat älska mig så hennes tips var att jag skulle leva som att jag var självsäker.

Jag började tveka så enormt mycket på mig själv under denna tid, men samtidigt försökte jag jobba med mig själv så jag kunde bli den där tjejen han kunde älska. Helt fel anledning så klart... Jag kunde inte sluta kräla för honom... Jag gjorde slut men återkom hela tiden till honom, tills han en dag själv gjorde slut, på riktigt. Det var en enorm lättnad att han faktiskt lämnade, för det var något jag inte klarade eftersom jag alltid återkom till honom. När det blev slut med honom kunde jag även säga till min terapeut att jag ville byta då jag inte trivdes med henne och jag vågade även säga upp kontakten med några före detta vänner som jag hade växt ifrån.

Strax därefter träffade jag min nuvarande pojkvän och jag kan verkligen känna vilken skillnad det är på en relation där man blir trampad på som en dörrmatta och en relation där man faktiskt älskas för den man är. Samtidigt som den där relation verkligen krossade mig så stärkte den mig också på något konstigt vis. Jag blev trött på att bli illa behandlad vilket ledde till att jag tog bort alla relationer i mitt liv som skadade mig. Jag blev mer säker på vad jag vill ha i en relation, både när det gäller vänner, kärlek och terapi. Idag mår jag mycket bättre och jag tar mig sakta framåt. Det tar tid att stärka sig själv igen efter att ha blivit nedtryckt i relationer men det går om man bara kämpar!

#1 - Anna

Men vilket konstigt beteende från terapeuten. Ibland undrar jag hur vissa människor hamnar i ett sådant yrke. Jag var på ett par dejter med en kille som jobbade som psykolog och han hade väldigt mycket märkliga kommentarer som verkligen gick ut på att trycka ner mig och jag kände bara att "tänk om han säger såhär till någon som vänder sig till honom för att få hjälp". Starkt av dig att se det och hämta dig från det. Det ligger nog mycket i uttrycket "det som inte dödar, härdar" här. Jag känner mig också mycket starkare efter att ha kommit ur ett förhållande, som jag i efterhand har förstått inte var riktigt hälsosamt. Det gör oss mer uppmärksamma på vad vi vill ha och hur vi förtjänar att bli behandlade.

Svar: Usch, vissa borde inte få jobba inom såna yrken :/ Ja exakt :)
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Nä vilken idiot terapeuten var som skuldbelagde dig när det var killen som gjorde allt fel. Skönt att du har en sådan fin pojkvän nu och det förtjänar du verkligen! <3 Kramis

Svar: Tack för dina fina ord <3
Evah Åberg

#3 - Linnea

Alltid så tråkigt att höra om denna typ av förhållanden. Jag har erfarenhet av liknande och vet hur jobbigt det är, jag såg inte hur illa jag blev behandlad för än efteråt när jag hade lite perspektiv. Är så glad att du lyckades ta dig ur, du är värd så mycket bättre! <3

Svar: Tack fina du och detsamma <3 Så viktigt att inse sitt eget värde.
Evah Åberg

#4 - Pia Widlund

Destruktiva förhållanden kan vara svårt att ta sig ur. Det märkliga är din terapeuts beteende, så otroligt oproffsigt. Bra att du tog dig ur och har det bättre nu. Kramar

Svar: Ja det är konstigt hur vissa människor beter sig... Kram!
Evah Åberg

#5 - ullie

nä man ska inte trampas på eller hunsas med sånt gillar vi inte. skickar en stor påsk kram fina

Svar: Kram kram!
Evah Åberg

#6 - Anna

Usch personer som försöker ändra på en är bäst att göra sig av med. Vad skönt att du slapp honom och sedan hittade rätt.

Svar: Ja verkligen :) kram!
Evah Åberg

#7 - Charlotte

Starkt att du delar med dig! Och så fint att du hade turen att träffa din pojkvän så snabbt. <3

Svar: Tack så mycket :) Ja han är allt <3
Evah Åberg

#8 - Clara

Verkligen starkt av dig att du delar med dig om detta! Kram 🌸

Svar: Tack fina du <3
Evah Åberg

#9 - Emma

Usch va hemskt :/ bra att du delar med mig, kan tänka mig att många lever så . Kämpa på ❤️

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#10 - Pauline Hurtig

så bra att du delar med dig och hjälper andra!!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#11 - anneli

Det är absolut det viktigaste, bara vara där man vill vara och vara med människor som vill vara där för en.
Jag vet hur det är att vara i relationer som är som gift, men man fastnar i dem utan man vet ordet av det.
Styrkekramar!

Svar: Ja det är hemskt :/ Kram!
Evah Åberg

#12 - Celine

Du är så otroligt stark! Han låter ju som en riktig psykopat, inget av det där var ju ditt fel, är så glad att du har hittat din pojkvän som du har idag <3

Svar: Tack snälla <3 Ja han är allt. Så glad över att ha hittat honom <3
Evah Åberg

#13 - Linn%E9a

Tack för att du öppnar upp dig!! det ger mig mer mod.
JAG LA UPP DIG I MIN BLOGG, FÖR ATT ALLT DU SKRIVER ÄR VIKTIGT OCH DU ÄR DUKTIG OCH SER BRA UT OCH ÄR MODIG.

jag har varit med om liknande saker, att jag är en hora fast jag inte vill ha sex till exmepel.. ja typ har varit för snäll, accepterat sex, för att det är normalt i en relation oftast.. men för mig är sex typ som att bli slagen, och det kändes ju konstigt att säga helt ärligt.. då min njutning är att mysa, kramas och vara snygg med den person jag är kär i alltid. varje dag.Svar: Åh tack för dina fina ord, ska kolla in! :)Usch det är hemskt hur vissa människor beter sig :/
Evah Åberg

#14 - Ida

Så himla sjukt verkligen hur vissa människor beter sig, vissa är fan inte mänskliga tur att du fick de bättre! <3

Svar: Ja det är hemskt :( <3
Evah Åberg

#15 - Linnéa

Jag har kommit på en liten rolig grej på min fritid typ ''min kropp är mitt vapen'' självförsvar moves hemma med mig själv.. ifall att det skulle inträffa att någon liksom inte respekterade ATT JAG INTE VILL HA SEX..

jag vill liksom bara mysa, kramas, pussas OCH VARA LIKA SNYGG SOM MIN PARTNER IFALL JAG HADE EN PARTNER ELLER NÅGONSIN VÅGAR MIG IN PÅ DET IGEN..

åh vad hemskt.. alltså. jag har gjort samma sak, gått tillbaka hela tiden. fast jag inte vill, men ändå vill.. sen har jag fått psykisk ohälsa efter det..

och du.. tack för allt du skriver!!

JAG LA UPP DIG I MIN BLOGG MED DIN HEADER SÅ ATT FOLK KAN KLICKA IN OCH SE HUR VIKTIGA SAKER DU SKRIVER OM. tack!!!!!!!!

Svar: Det är bra att öva på olika självförsvarsövningar :) Heja dig!
Evah Åberg

#16 - Linnéa

Hej ;) jag har skrivit om ditt förra inlägg och lagt upp din header som går att klicka på, så personerna som läser min blogg kan komma till din blogg direkt:

för att: det du skriver om är viktigt, eftersom att det gör så att fler kvinnor (typ som för mig) vågar öppna upp sig om sina diagnoser och problematik.

du är inspirerande med din klädstil!

du ser bra ut!

du är en bra bloggerska.

Svar: Tusen tack, vad glad jag blir för dina fina ord! De värmer verkligen ska du veta :) Kram!
Evah Åberg

#17 - Annika

Jag har varit med om exakt likadan relation som du haft.
Vi var ihop av och till i några år, jag gav honom också en chans. Han tryckte ner mig mentalt och var hemsk. Till slut efter 4 år fick jag hjälp på traven att lämna honom.
Nu tycker jag att det är skönast att bo ensam. Men så skönt att veta att du har hittat en man som älskar dig för den du är. Kram.

Svar: Vad skönt att du lyckades ta dig ur det! Kram
Evah Åberg

#18 - Jessica Högberg

Jag hoppas du har anmält terapeuten!! Go You!!=)

Svar: Jag försökte prata med både chefen för psykiatrin i Värmland och mina gamla terapeuter men tyvärr vet jag inte hur det gick. Alla verkade försvara henne så kände mig helt ensam och orkade inte ta kampen faktiskt :/ Jag gjorde det jag kände att jag klarade för stunden och informerade chefen i alla fall...
Evah Åberg

#19 - Emelie

Så skönt att du kom ut ur den relationen och i samma veva träffade en riktigt bra kille! för det förtjänar du! ❤️

Svar: Tack fina du <3 Ja det är jätteskönt!
Evah Åberg

#20 - Eve

Kram, du är stark <3

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#21 - Jessica Högberg

Snyggt!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#22 - Jessica Högberg

Men ja, mer vardagsberöm!

Svar: Ja det behövs :)
Evah Åberg