5 tips för att pusha någon på ett bra sätt
Att försöka peppa eller pusha någon till olika saker kan vara väldigt svårt, särskilt om personen lider av psykisk ohälsa. Gränsen mellan att vara för hård och för daltande kan vara hårfin. Därför tänkte jag skriva lite tips om hur jag personligen tycker att man ska peppa och pusha.

• Döm inte personen. - Jag tycker det är väldigt viktigt att inte döma då det kan trycka ned personen ytterligare. Personen kanske inte kan dansa just nu, men med träning så kan den lära sig det.

• Slopa uttryck som: "Men det där är ju inte svårt!" eller "Det är ju bara att du gör så!" Du kanske tycker det är lätt, men det innebär inte att personen tycker det. För den personen kanske det inte "bara är att göra så". Säg hellre något i stil med: "Testa att göra så här så kanske det går bättre." och går det inte bättre så finns det andra lösningar.

• Tänk på ditt tonfall. - Många kan låta väldigt arroganta, otrevliga och dömande när de ska försöka peppa eller pusha någon. Personligen blir det ett bakslag för mig om den som pushar mig har ett sådant tonfall. Om min tränare eller terapeut skulle låta otrevlig eller dömande skulle jag känna mig förminskad för man kan pusha på ett trevligt sätt.

• Dalta inte, men var inte heller för hård. - Att alltid ha förståelse för någon och alltid följa deras bana är oftast inte rätt väg, men att inte förstå dem och aldrig följa deras bana är inte heller rätt väg. Det är viktigt att hitta ett mellanläge där man förstår personen och samtidigt ser vad som är rimliga mål för denna personen just nu. Att åka Vasaloppet kanske inte är det bästa för någon som aldrig åkt skidor och därför är det inte heller "bara att göra" för den personen. Att säga åt denna personen att åka Vasaloppet ändå vore ganska dumt. Däremot kan man peppa personen att prova på att åka skidor först.

Tänk på att alla är olika. - Du kanske har jättelätt för att räkna, medan någon annan inte har det. Någon kanske har jättelätt för att åka skidor, medan du inte har det. Vi är alla olika och det är okej. Det innebär inte att någon är bättre eller sämre, men när man förstår att alla är olika och har olika förutsättningar så kanske man också förstår att allt inte är så lätt för alla. Det handlar inte om att man ska sluta peppa eller pusha, det handlar bara om att sluta utgå ifrån att alla har samma förutsättningar och att det som är lätt för mig kanske inte är så lätt för dig och vice versa.

#1 - Jennifer

Jätte bra punkter :D

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#2 - Netti Starby

Så himla bra skrivet! :-D Kramis

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#3 - Anna

Jättebra inlägg. Det är en otroligt svår balansgång det där. Speciellt eftersom alla är olika. Jag har ju själv varit den som mår väldigt dåligt, men har nu hamnat i situationen där jag istället har många runtomkring mig som behöver stöttning. Det är minst lika svårt att stå sidan om och känna sig maktlös och vara rädd för att göra fel eller att säga fel och att veta vad som är rätt till just personen i fråga. Det är ju så olika från dag till dag också.

Svar: Tack så mycket! Ja jag förstår det. Det kan vara jättesvårt att veta vad man ska göra för att hjälpa...
Evah Åberg

#4 - Lexochlogan

Bra tips, tror det är viktigt att inte döma någon och även om man själv tycker ngt tex är lätt så försöka sätta sig in i personens perspektiv

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#5 - Frugan E

Så sant som det var sagt! <3 Hänt ett par gånger att man blivit sönderkrasad av någons egentligen välmenade råd och "pepp"..

Svar: Ja det är hemskt... Även om alla inte menar illa så blir det ändå så fel... <3
Evah Åberg

#6 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jättefina råd, jag tror många behöver läsa sådant. Speciellt om man inte lider eller lidit av psykisk ohälsa själv. Det är så lätt att bara tro att allting bara är så lätt annars :/

Svar: Tack så mycket! Ja jag tror också att många har svårt att förstå och tänker att det är så lätt för alla
Evah Åberg

#7 - Evelina

Håller med, speciellt om den 2:a punkten. Man ska inte säga "äsch det är ju inte så svårt"eftersom att alla är olika och bra på olika saker. Ogillar verkligen när nån säger så till mig:/

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#8 - Anonym

Det där var bra tankar för mig.

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#9 - Marina

Vilket bra och viktigt inlägg :D

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#10 - ByLisa.se

Det är verkligen jättesvårt, men bra tips! 🙂

Svar: Håller med dig... Tack :)
Evah Åberg

#11 - Anna

Den med det är inte så svårt och det är bara att göra så. Alltså jag hatar det, den som säger det vet inte om jag tycker att det är svårt eller inte. 🤕 så bra inlägg.

Svar: Samma här... Tack så mycket :)
Evah Åberg

#12 - Lillan Kind

Verkligen ett jättebra inlägg!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#13 - Jennysvardag

Vilka bra tips :)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#14 - Annie

Verkligen bra tips! :)
Som nån skrivit innan tror jag sånt är nyttigt att läsa för den som inte själv lidit av psykisk ohälsa<3

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#15 - Anonym

Super bra skrivet! Exakt så jag också vill bli bemött. Kramar

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#16 - Pauline Hurtig

suuuperbra tips!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#17 - ingela

bra tips som så många skulle behöva veta

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#18 - Jeanette

Väldigt bra punkter!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#19 - Emma

Bra inlägg !!!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#20 - Kamilla

Håller med. Att tänka på att alla är olika är viktigt.

Svar: Ja verkligen
Evah Åberg

#21 - Emma Engström

Grymt bra tips! <3

Svar: Tack snälla :) <3
Evah Åberg

#22 - Charlotte

En lista som alla borde få ta del av!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#23 - ullie

ja men det va bra sätt inte alltid att man tänker på det sättet utan tror man gör rätt

Svar: Det kan vara svårt...
Evah Åberg

#24 - Annika

Jättebra tips. Kram.

Svar: Tack fina du :)
Evah Åberg

#25 - matildabergstedt.blogg.se

Så viktigt inlägg!

Svar: Tack så jättemycket :)
Evah Åberg

#26 - JoJo

så bra tips och inlägg! :D

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#27 - Pia Widlund

Bra skrivet, många sanningar!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#28 - Malin Lundskog

Himla bra tips! Det ÄR verkligen en balansgång det där,

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#29 - npfmorsan

Så bra skrivet 😊 känner igen mig så..bor med en som tror sig förstå men gör det inte i själva verket..gör saker som bara försvårar min ångest men det begriper han inte :( så man måste verkligen förstå o pusha/hjälpa på ett bra sätt. Det är verkligen som du skriver att för vissa är det a pice of a cake men för andra som att bestiga mount everest..ha det gott ❤

Svar: Usch det är så jobbigt när det är så... Man känner sig så dålig när man inte kan det andra kan... <3
Evah Åberg

#30 - Ida

Verkligen bra inlägg och det är verkligen saker jag tänker på dagligen. Jag kan verkligen må så dåligt av att en person använder fel tonfall eller till exempel en såndär kommentar som att vågar du inte dedär eller dedär är inte ens högt till en som är höjdrädd på tre meter :) Fler borde verkligen läsa din blogg och dina kloka inlägg och ta åt sig för dessa saker är såå viktiga för att alla ska få må bra och känna sig värda!

Svar: Åh tack, vad glad jag blir <3
Evah Åberg