Att ge engagerad beröm

Har du någon gång varit riktigt, riktigt nöjd med ett arbete du gjort men tryckts ned när du inte fått den responsen du ville ha? Du kanske bara får höra: "Ser bra ut." eller kanske du inte får något beröm alls trots att du själv känner att du borde fått höra att ditt arbete var skitskitbra. Jag kan själv känna när jag skriver en text som jag blir supernöjd med och den knappt får respons alls och folk inte delar, gillar eller kommenterar så sjunker jag lite.

Jag tror det är ganska vanligt att känna så när man inte får den beröm man känner att man förtjänar. Även om man ska försöka tänka positivt och inte låta sig tryckas ned av andra så kan det vara svårt. Därför tror jag att det är väldigt viktigt att tänka på hur man berömmer någon.

Man ska självklart inte ljuga och säga att något är skitbra eller toppen om man inte tycker det, men om man faktiskt tycker det så varför inte säga mer än att det ser bra ut? Det är så lätt att man bara avfärdar andras arbeten med: "Det duger väl." eller "Det blir nog bra." istället för att faktiskt berömma ordentligt.

Vi är alla bara människor. Vi gör fel ibland utan att mena det och vi uppfattar ibland fel också, men jag tycker det är så viktigt med beröm. Att faktiskt ge engagerad beröm där man visar att man verkligen uppskattar personen och dess arbete. Vi människor behöver det.

#1 - Fröken Rödlök

Sådär kan jag också känna med texter ibland. Och så lägger jag upp något jag inte tänkt igenom osv och de blir väldigt respons på.. Konstigt.

Svar: Ja det känner jag igen
Evah Åberg

#2 - Jennysvardag

Att ge beröm är viktigt. Håller med dig om när man skriver något och knappt får någon respons alls. Jättebra skrivet :)

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#3 - Jenny

Det är viktigt att ge beröm helt klart, ofta så glöms det bort.

Svar: Ja verkligen. Jag tror de flesta kan bli bättre på beröm :)
Evah Åberg

#4 - Elisa

Det är absolut viktigt med beröm. Alltid kan man komma på något annat att säga än bara bra, och om inte i så fall ge feedback utifrån vad man tycker. Eller bara be personen berätta om det den gjort. Då har man i alla fall gett något tillbaka. Det viktiga är att ge någon slags respons som inte bara är slentrianmässig. Alla kan säga ordet bra utan att det betyder något.

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#5 - Alexandra

Tycker också att det är viktigt med beröm :)

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#6 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Det håller jag med dig om, det är faktiskt jätteviktigt skulle jag vilja påstå. Jag tror många människor överlag är ganska dåliga på att ge varandra beröm. Det är därför jag själv har som motto att varje dag göra någon annan glad :)

Svar: Ja det tror jag också. Jag kan också vara dålig på det men försöker verkligen bli bättre. Både att ge mig själv och andra beröm :)
Evah Åberg

#7 - Netti Starby

Känner igen mig och det är verkligen viktigt med beröm. Bra skrivet! :-D Kramis

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#8 - Anneli @ spinkfinger.com

Med tanke på att det ofta glöms bort så blir man chockad när man får beröm ;) Så viktigt att ge! Jättebra skrivet :D trevlig helg!

Svar: Tak snälla :)
Evah Åberg

#9 - Moa Hansson

Respons är viktigt :)

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#10 - Sanna

Det är verkligen viktigt med beröm, alla behöver det när vi får det blir saker mycket roligare i längden😊

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#11 - Anna

Har haft de problemet så många gånger. Jag trodde att jag gjorde ett jätte bra jobb och jag va så nöjd men sen har man blivit nedtryckt så långt det bara går i skorna. 😔

Svar: Det är så jobbigt... Men man får bli bättre på att bekräfta sig själv
Evah Åberg

#12 - Viktoria

Fint inlägg!... eller nej seriöst så tycker jag du är inne på något väldigt viktigt. Att vi borde bli duktigare på att ge konstruktiv beröm till sin omgivning och inte bara ett det var fint, de var bra utan även ge lite tid åt att förklara varför man tycker något är bra. Sen är det väldigt lätt gjort många gånger. Tänker bara när sonen kommer med teckningar och man säger vilken fin teckning istället för att berömma exempelvis färgval eller att man ser att de ansträngt sig. =)

Svar: Tack så mycket :) Ja det har du rätt i, man får försöka bli bättre på det :)
Evah Åberg

#13 - Emma Engström

Tycker verkligen att det är viktigt med beröm när man väl menar det, och som sagt är vi alla människor! <3

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#14 - Nilla

Såå viktigt med beröm! Ha det gott :)

Svar: Ja verkligen :) Detsamma!
Evah Åberg

#15 - Annie

Håller helt med! Har även känt så som du skriver i texten …<3

Svar: <3 <3
Evah Åberg

#16 - Lillan Kind

Oh ja, det kan jag absolut relatera till.Både i yrkeslivet och i mitt skrivande ibland. Lite beröm ger mer än man tror. Du skriver jättebra texter, så det beror inte på det om de går obemärkt förbi. Tror många är för engagerade i sig och sitt och bara hastar vidare i läsningen.

Svar: Tusen tack, vad glad jag blir :) Ja det har du nog rätt i
Evah Åberg

#17 - sandra

Japp instämmer! Man blir så besviken på sig själv om man t.ex gjort ett fint arbete, och så får man ingen berömm eller uppmärksamhet, då tänker man oftast "var det inte tillräckligt bra?" och så sitter man där och sjunker.

Svar: Ja tyvärr... Men man får försöka bekräfta sig själv mer också
Evah Åberg

#18 - Freja

Japp. Förstår verkligen hur du känner. Man blir lite ledsen men jag själv försöker att inte tänka så mycket på det. Svårt ibland dock!

Svar: Ja det kan vara svårt...
Evah Åberg

#19 - Annika

Jag är dålig på att ge beröm men jag kan också känna igen mig i känslan när man inte får den uppskattning man tycker att man förtjänar. Fin bild på dig. Trevlig helg. Kram.

Svar: Tack :) Ja jag kan också vara dålig på det men försöker bli bättre :) Detsamma!
Evah Åberg

#20 - Anneli

Jag älskar din blogg och dina texter! Du får en att tänka över vissa ämnen och ger tips på bättre mående, du är öppen om vad du känner och det uppskattar jag. Du är bra på att skriva och sug åt dig av all beröm och minns det när det känns som att du inte får den uppskattning du vill ha, för du är bra!

Svar: Men åh tack fina du, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#21 - maxarna

Känner så väl igen det du skriver. Visst vill man ha beröm när man gjort något man själv är nöjd med. Ibland tycker jag att jag lagt ner hela själen i ett inlägg men noll respons. Då blir man ledsen.

Svar: Ja det blir ju tyvärr så :(
Evah Åberg

#22 - Jennifer

Jag blir likadan som du beskriver när du skrivit en text och man inte får någon respons :(

Svar: Det är jobbigt när det blir så :(
Evah Åberg

#23 - Kamilla

Beröm är viktigt för självkänslan men samtidigt kan jag tycka att uppskattning är bättre att ge för beröm ofta är förknippad med en prestation som i sin tur ställer krav.

Svar: Ja det har du rätt i. Jag tycker man kan ge både och :)
Evah Åberg

#24 - Marina

Att ge respons och beröm är verkligen jätte viktigt, det stärker ju oss som individer också :)

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#25 - Lillemor Grönblad

Beröm är det väldigt snålt med över lag, tycker jag, att ge kritik däremot är väldigt lätt har jag märkt, skönt att du skriver om det också, gillar dina inlägg helskarpt :) vi måste verkligen börja berömma varandra för det vi gör även om det är inte är så mycket som är gjort, kan ju betyda allt för personen ifråga :) Så nu berömmer jag dig och ditt skrivande, det får en stor TUMME UPP

Svar: Åh tack fina du, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#26 - Mirre - Sweetwords

ABOSLUT kan man känna så att man inte blir nöjd då man inte får den bekräftelse eller reaktionen man tänkt, man kan bli jätteledsen också

Svar: Ja det är lätt att det blir så...
Evah Åberg

#27 - Emma

Tycker de är viktigt med beröm.förstår verkligen hur du känner

Svar: Ja det är verkligen viktigt :)
Evah Åberg

#28 - Pauline Hurtig

å vad jag känner igen mig. Kan verkligen vara så i små saker, om jag köpt en tröja typ å visar min sambo och han bara säger "fin" så lämnar jag typ tillbaka den haha

Svar: Haha förstår vad du menar
Evah Åberg

#29 - Denise

Otroligt vanligt tror jag att inte få den beröm man förtjänar...

Svar: Ja det tror jag med
Evah Åberg

#30 - Jenny

Du har så rätt i det..varför har vi svårt att beröma och vara positiva.
Jag känner så ingen mig i det du skriver att jag kan riktigt sitta och längta efter respons på mina ord men så kommer det aldrig och hjärtat sjunker /Jenny

Svar: Ja det är konstigt det där egentligen...
Evah Åberg

#31 - Jessica Högberg

Det går vi sannerligen

Svar: :)
Evah Åberg

#32 - Johanna

Tror vi alla känner så på ett eller annat sätt. Att ge lite beröm tar inte många sek ♡

Svar: Nej det har du rätt i :)
Evah Åberg

#33 - Eva Guillén

Heeeeeeej fina du! Jag försökte hitta din blogg och dig! Jag startade en blogg hos nouw kolla gärna, jag tycker du har så rätt så på alla sätt, du är vis

Svar: Tyvärr skrev du ingen bloggadress så kan inte besöka dig :/
Evah Åberg

#34 - ByLisa.se

Jag tycker det är viktigt över lag, både på nätet och ute och till alla. Chefer brukar inta få feedback jätteofta, förmodligen för att hen är högst upp... Jag brukar berätta om jag tycker ngt var riktigt bra gjort el sagt och hen. Är inte en smöra för chefen typ, mer en alla behöver feedback och pepp-typ 😄

Svar: Ja jag håller med dig :)
Evah Åberg

#35 - charlottelinden.se

Jag håller med dig! Man skiner upp SÅ mycket mer om man bara får en lite mer engagerat positiv respons. Det behöver inte vara någonting stort. Det lilla gör mycket!

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#36 - Zahra

Ja de har man kännt många gånger.. bra inlägg ❤

Svar: Tack <3
Evah Åberg

#37 - Jennie

Så bra skrivit! Blir så mycket bättre när man faktiskt ger berömmen engagerat! Är verkligen viktigt med beröm ibland och brukar faktiskt tänka på att uppmuntra och berömma de i min närhet ☺️🌸

Svar: Tack :) Ja det är så viktigt att försöka tänka på det <3
Evah Åberg

#38 - Anna

Det där är någonting som jag verkligen skulle behöva bli bättre på. Försöker att tänka på det mer och mer och önskar att det så småningom kan komma lite mer spontant.

Svar: Samma här :)
Evah Åberg

#39 - Jesse Sarvak

Att ge respons och beröm är verkligen jätte viktigt, sen som du nämner här att man ska självklart inte ljuga och säga att något är skitbra eller toppen om man inte tycker det är en viktig del som behövs för att kunna utvecklas.

Om man inte tycker något är bra så kan man ge positiv feedback.

Man behöver inte säga "det här var skitdåligt" utan istället börja bolla tankar "detta är bra", "detta tycker jag är mindre bra", ah du tänker såhär men om du tänker såhär vad blir det då" kommunikation är jätteviktigt och det är genom kommunikation som vi kan utvecklas.
Din blogg är ett praktiskt exempel på vad kommunikation kan göra för många människor och därför förblir din blogg en viktig källa.

Svar: Ja jag håller med dig. Tack så mycket, vad glad jag blir :)
Evah Åberg