Att skylla på icke-svenska räddar inte kvinnor

När man pratar om sexualbrott mot kvinnor så kommer det många gånger män in i diskussionen som ska berätta hur det egentligen ligger till. De informerar oss om vilka som utför dessa brotten och enligt dessa män så är det i 90% icke-svenska män som våldför sig på oss kvinnor. De berättar också för oss hur vi ska undvika att bli våldtagna och att de värnar så mycket om svenska kvinnor. De vill skydda sina svenska kvinnor.

När man lägger över sexualbrott mot kvinnor på icke-svenska män så är det bara en ursäkt till att slippa rannsaka sig själv och sin egen syn på kvinnor och sex. Män i hela världen utsätter kvinnor för sexualbrott. Rika män, fattiga män. Troende män, icke-troende män. Svenska män, amerikanska män, norska män, spanska män, iranska män. Långa män, korta män. Tjocka män, smala män. Unga män, gamla män. Fäder, bröder, makar.

Betyder det att alla män som läser den texten utsätter kvinnor för sexualbrott? - NEJ.
Betyder det att varenda man i hela världen utsätter kvinnor för sexualbrott? - NEJ.

Om man nu värnar så mycket om svenska kvinnor som de här männen säger sig göra så bör man väl LYSSNA på KVINNOR och ta till sig det de säger. Om man värnar om kvinnor bör man också tänka tanken: "Har jag någon gång gjort en kvinna illa trots att jag inte menade det så? Har jag någon gång gått över gränsen utan att tänka på det? Vad kan JAG göra för att bättra mig och vara en del av förändring i samhället?"

Först när man börjar lyssna på kvinnor och deras upplevelser utan att förminska. Utan att döma. Utan att misstro dem. Utan att tillrättavisa dem, DÅ kan vi göra en förändring. För sexualbrott och dålig kvinnosyn handlar om så mycket mer än en ren och skär våldtäkt.

#1 - Elina

Wow så bra skrivet. Håller verkligen med dig!

Svar: Åh tack 😊
Evah Åberg

#2 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Jag tror det är en viss typ av människor som håller med med våldsbrott. Oftast människor utan spärrar av olika skäl, där går ju även kvinnor in. Jag har funderat många gånger hur många män som utsätts för våldsbrott i förhållande till kvinnor. Tänker man på alla män som råkar ut för det oprovocerade våldet och aldrig anmäler, eller män som blir våldtagna av andra män. Tror i regel att vi kvinnor blivit peppade att våga anmäla vilket man numera ser i statistiken medan samhället lär män att "Golare har inga polare".

Svar: Ja män utsättas också för våld, men oftast av andra män både när det gäller sexualbrott och våldsbrott.. Män är ju faktiskt i den största farozonen när det gäller våld på stan, men det är ju som sagt oftast av andra män. Självklart finns det våldsamma kvinnor och mörkertalet är nog många både bland manliga och kvinnliga offer men statistiken visar ju att män är överrepresenterade i alla typer av våld, tyvärr.
Evah Åberg

#3 - Freja

Så viktig och bra text!

Svar: Tack så mycket 😊
Evah Åberg

#4 - Emma

Jag håller med! Jag ser inte varje man som en våldsbrottsling, däremot kan jag känna rädsla om jag går i mörkret och någon går bakom mig. Jag känner rädsla fram tills jag kommit i säkerhet, tyvärr är det nog många som känner som jag.

Svar: Samma här, tyvärr och jag tror att enormt många kvinnor känner och tänker så. Man har inte råd att chansa.
Evah Åberg

#5 - Nilla

Så viktigt och bra inlägg!

Svar: Åh tack så mycket :)
Evah Åberg

#6 - Emma Engström

Kloka ord! Kram

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#7 - Faanniiis

Detta var ett väldigt bra inlägg måste jag säga ;)

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#8 - Fanny

Detta var ett väldigt bra inlägg måste jag säga ;)

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#9 - Fröken Rödlök

Jag säger det igen - du är grym på att skriva!
Jag skulle vilja reposta detta inlägget på min blogg för att uppmärksamma det lite till, jag gillar dina ord väldigt mycket. Är det okej att jag gör det om jag nämner vem som skrivit och vartifrån texten kommer?

Svar: Åh tack så mycket, vad glad jag blir. :) Absolut, det är okej!
Evah Åberg

#10 - Moa Hansson

Så himla bra skrivet!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#11 - Netti Starby

Jättebra skrivet av dig! Kramis

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#12 - Pia Widlund

Den texten är så fin!!

Svar: Jaaa :)
Evah Åberg

#13 - Anna

Så bra inlägg, som vanligt! Jag skrev ett inlägg i samband med Me Too om hur mycket ursäkter jag själv har gjort genom åren åt dem som inte behandlat mig schyst. Jag tror att det är väldigt vanligt och "svenska" män har liksom aldrig riktigt behövt stå till svars och inse att deras beteende inte är okej. När det nu kommer upp till ytan mer så är det så lätt att lägga över ansvaret på det främmande för att slippa se till sig själv.

Svar: Ja det har du nog rätt i
Evah Åberg

#14 - Jennifer

Det har blivit så lätt att skylla allt på de icke-svenska männen :(

Svar: Precis :/
Evah Åberg

#15 - Sofia

Jätte bra skrivet av dig fina Evah, jag håller helt med dig i allt som du skriver. Är det okej att jag publicerar denna texten på min blogg om jag skriver att det är du som skrivit texten? :)

Svar: Tusen tack :) Ja absolut :)
Evah Åberg

#16 - JoJo

så jäkla bra skrivet av dig! :D

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#17 - Sanna

Jag håller med dig, alla män är inte så men en del av dem är riktigt vidriga, har själv blivit utsatt av män men drar inte alla över en och samma kam. Ändå är jag rädd ute i mörkret just för män?

Svar: Det är nog många som känner som du
Evah Åberg

#18 - Lillan Kind

Jag har inte så mycket erfarenhet av att diskutera sexualbrott med män. Men rent spontant tror jag att det verkligen är väldigt långt ifrån alla män som är kapabla att begå sexualbrott. En del människor saknar spärrar, en del har inte lärt sig vad som är rätt och fel, och en del tycker att fel är rätt...

Svar: Det är ingen som varken tror eller säger att alla män begår sexualbrott. Däremot är män överrepresenterade i alla former av våldsbrott och det handlar inte om en etnicitet utan om en struktur.
Evah Åberg

#19 - Zahra

Tycker att du skriver så bra och viktiga ämnen! Grymt skrivet

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#20 - Annie

Bra skrivet! <3

Svar: Tack :) <3
Evah Åberg

#21 - Lillemor Grönblad

Bra skrivet inlägg :)
Man ska nog inte dra alla män över en kam, dessvärre så är det ju många som gör det, jag försöker tänka att bakom varje människa finns det en historia :) men visst jag försöker att inte utsätta mig i vissa situationer :)

Svar: Man ska aldrig dra någon grupp av människor över en kam vilket många gör både när det gäller icke-svenskar och män och andra grupper.
Evah Åberg

#22 - Anna

Det är verkligen ett ämne som kan starta stora diskussioner.🤔

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#23 - Viktoria

Bra skrivet!

Svar: Tack!
Evah Åberg

#24 - sandra

Du är verkligen så grym på att skriva! Har tänkt det många gånger förut Bra skriver!

Svar: Tack snälla, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#25 - Ida

Håller verkligen med dig! Jag ÄCKLAS! Av hur lite folk faktiskt bryr sig om offrena, då spelar de ingen roll vem som blivit utsatt eller vem som gjort vad. Jag vågade efter 1,5 år göra något och då kan inget göras. Ingen bryr sig. Man får hjälp av kurator, polisen hör av sig 6 månader senare så de gått 2 år. Jag fick lära mig själv att vara stark och att se vilket äckligt land vi faktiskt lever i , alla vänner som fått stå ensamma och kämpat. Vill man ens få barn som ska leva i detta hemska samhälle? Ja blir rädd. Hoppas på förrändning. Innan jag dör.

Svar: Jag förstår dig. Det är svårt, men vi går sakta men säkert framåt då fler och fler får upp ögonen och det pratas mer samtycke i skolorna osv.
Evah Åberg

#26 - Anonym

Mycket bra skrivet och tror många läser håller med dig 😊

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#27 - Carolina

Ja, många våldtäkter beror på tyvärr den dåliga kvinnosynen, men det finns även som du säger mer grundliga och andra orsaker dessvärre. Inget man egentligen kan ta och ändra på om inte männen/människor vill lära sig :/ man ska inte behöva vara rädd! :)
Sv; åh tusen tack!!

Svar: Jag tycker inte man ska tänka att man inte kan ändra. Det viktigaste är att försöka förbättra och förändra för jag vill ha noll-tolerans på sexualbrott. Jag tror att om man lär sig att se tecknen i tid, lär pojkar från start om samtycke och kvinnans kropp och rättigheter och sätter in resurser i tid hos dem som visar tendenser från tidig ålder så kan man förhindra mycket. Idag ursäktar man mycket med att "pojkar är pojkar" när de gör så kallade "busstreck" istället för att faktiskt ta tag i problemet med en gång.
Evah Åberg

#28 - Marina

Jag tror precis som orsakulla skrev att det är en viss typ av människa som begår dessa brott, kan lika gärna vara en kvinna som en man, det är bara det att männen som utsätts inte talar om det.

Svar: Ja mörkertalet bland både kvinnliga och manliga offer är nog större än vi tror. Dock kan man ju inte bara sitta och spekulera utan man får gå efter den statistik som finns tillgänglig och den visar att män är överrepresenterade som gärningsmän i alla former av våld, och kvinnor är överrepresenterade som offer i sexualbrott.
Evah Åberg

#29 - josefine

jättebra skrivit och viktigt att ta upp!

Svar: Tack snälla :)
Evah Åberg

#30 - Ariella

Så uppriktigt och viktigt inlägg. Håller med dig. Tror inte våldsmän är fler bland icke-svenskar.

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#31 - Elisa

Mansplaining. Så fruktansvärt trist. Särskilt när de har fel och har någon dammig FB-artikel som källa. Det är så lätt att bara skylla ifrån sig vilket inte hjälper ett dugg till att förbättra samhället.

Svar: Ja exakt... Så tråkigt
Evah Åberg

#32 - Emma

Håller med dig. Bra inlägg!!!du är grym

Svar: Tack fina du :)
Evah Åberg

#33 - ingela

håller med, det handlar om makt. e med i tjejjour som jobbar med dessa frågor och det är en ständig kamp. kram ingela

Svar: Ja det är ju det tyvärr....
Evah Åberg

#34 - Kamilla

Så bra text. Håller med dig.

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#35 - Johanna

Så bra skrivet

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#36 - Johanna

Viktigt och bra skrivet inlägg av dig

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#37 - Charlotte

Riktigt bra inlägg!

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#38 - ByLisa.se

Viktigt ämne! Man kan vrida och vända, många tycker olika och ser ur olika perspektiv... jag tror att sålänge vi håller diskussionen igång så går vi också mot en positiv förändring! 💚

Svar: Ja det är viktigt att aldrig låta sig tystas ned utan informera och diskutera :)
Evah Åberg

#39 - Pauline Hurtig

ja det stämmer verkligen inte, tycker varje dag man får höra något någonstans, de sitter som så djupt. Förstår inte hur de blev så från första början, kvinnor är så mycket coolare än män, vi kan liksom göra barn i våra kroppar

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg