Att hitta rätt terapi
Att hitta rätt terapiform och rätt terapeut är verkligen inte lätt och det är många som ger upp efter några möten för att de tycker att det inte fungerar. De tror inte på sådan terapi med hjälp av terapeuter. Jag tänkte därför berätta min historia för att kanske kunna hjälpa någon att ge terapi ett försök.

• När jag var ca 13 år började jag på barn och ungdomspsykiatrin (BUP). Det hela gick ut på att jag, mamma och pappa en gång i veckan gick på möten tillsammans med en läkare och en sköterska. Jag tyckte inte det hjälpte mig så mycket personligen, men det stärkte oss som familj att gå i denna terapi. 

• När jag fyllt 19 blev jag överflyttad till psykiatrin för vuxna. Där fick jag börja hos en sjukgymnast för att lära mig att slappna av. Jag trivdes med avslappningsövningarna men hade även behövt jobba med samtalsterapi under tiden så jag slutade efter några gånger bara.

• Jag var utan terapi från 2010-2014. När jag började må sämre 2014 ringde jag vårdcentralen och berättade för dem att jag led av ångest och behövde hjälp. De tog det på allvar och någon månad senare fick jag börja hos en kurator på vårdcentralen. Eftersom det är primärvården fick jag bara 13 träffar med henne. Hon hjälpte mig så jag fick skickas vidare till psykiatrin igen.

 
• Hösten 2014 började jag därför hos en kurator på psykiatrin istället. Vi pratade om allt möjligt och det gav mig mycket att få prata av mig, men jag var ändå inte nöjd. Jag behövde mer hjälp än så. Så efter att ha gått hos henne i två år fick jag möjlighet att börja i en gruppterapi där vi började med KBT. Gruppen varade dock bara i några veckor. Jag älskade denna gruppen och det var skönt att träffa andra som har samma problem. Vi blev väldigt tighta och jag önskar nästan att vi kunde starta en grupp till.

• När gruppterapin var slut fick jag börja hos en ny KBT-terapeut, det var en av de som ledde gruppterapin men när jag väl kom till henne var jag inte alls nöjd med hennes sätt att jobba. Hennes lösning på min dåliga självkänsla och min ångest var att jag bara skulle börja leva som att jag var självsäker och det märktes att hon inte ville hjälpa mig. Jag kände mig väldigt kränkt av henne och slutade där efter någon månad.

• Från maj-oktober 2017 var jag utan terapi och visste inte vad jag skulle göra längre, men så fick jag tid hos en ny KBT-terapeut som jag efter första mötet kände mig jättenöjd med. Jag gick därifrån med ett leende och jag kände att hon var rätt för mig. Idag jobbar vi med vad som har format mig för att jag ska förstå varför jag mår som jag mår och vad man kan göra åt det. Hennes hjälp är ett enormt stöd för mig och jag har förstått så mycket sen jag började hos henne. Hon förstår mig till fullo och jag har generellt mindre ångest sen jag började hos henne för att jag vet lite mer hur jag ska hantera den idag då jag hela tiden kan använda mig av de verktyg hon ger mig. Hon är verkligen superbra och om jag inte hade haft hennes hjälp så hade jag inte orkat.

Att hitta rätt terapeut är svårt, men när man väl hittar någon man trivs med som förstår en så kan det hjälpa en så otroligt mycket. Jag är verkligen för terapi för allt kanske man inte klarar själv och det behöver man ju inte heller.

#1 - Linda

Åh, riktigt bra inlägg!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#2 - Viktorhog

Gud, måste bara säga! Vilken fin blogg du har :)

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#3 - Vicktoria

Gillar verkligen din blogg!

Svar: Åh tack, vad glad jag blir :)
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Starkt att du delar med dig av din resa! Kramis

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#5 - Jenny

Bra inlägg :)

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#6 - evelina

så bra att hitta rätt

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#7 - Josefine Monroe ♥

Vad bra att du har hittat något som hjälper dig!
Jag fick min Aspergerdiagnos ganska tidigt (vid 7-8 års ålder) så jag har varit på flera olika möten. Gick hos barnpsykologer och sånt. Nu är jag på vuxenhabiliteringen och har fått både kurator och psykolog :)

Jag känner förresten igen mig med det där att du inte vet vad du skulle gjort utan din terapeut. I åttan bytte jag skola och där fick jag stor hjälp av en specialpedagog. Hon hjälpte mig i alla ämnen (bl.a. matte som jag har svårt för). Det är hennes förtjänst att jag klarade grundskolan. Hade inte gjort det utan henne

Svar: Vad skönt att du hade det stödet av pedagogen :) Det är guldvärt!
Evah Åberg

#8 - Anna

Jag fick också superbra hjälp när jag kom in i KBT, men det är verkligen så himla viktigt att man kommer till någon som man får förtroende för. Vem man kommer till kan ju i många fall ha större betydelse än vilken terapi-form man får.

Svar: Ja det är superviktigt!
Evah Åberg

#9 - Josefin

Det är så svårt att hitta rätt :(

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#10 - Zallie

Det har varit sjukt svårt för mig att hitta rätt hjälp. Den enda jag verkligen har trivts med och vågat öppna mig helt för var min skolkurator som hjälpte mig något enormt! Hon är dock världens gulligaste så jag har fortfarande kontakt med henne ibland när allt verkligen känns dystert. :)

Svar: Vad skönt att du har funnit någon som du fått förtroende för i alla fall :)
Evah Åberg

#11 - Evelina

Intressant att läsa din upplevelse kring detta! <3

Svar: Kul att du gillar det :) <3
Evah Åberg

#12 - Sanna

Det är verkligen svårt att hitta rätt terapeut! Men vad allt slit äär värd det sen när man väl hittar rätt! Kram ❤

Svar: Ja jag håller med dig :) <3
Evah Åberg

#13 - Emelie

Det är ju så viktigt att man känner sig trygg och att man känner tillit till den man pratar med och det kan ju vara svårt att hitta!

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#14 - Jackie

Fin blogg ! :)

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#15 - Annie

Modigt och bra gjort av dig att Du delar med dig<3
Ja verkligen, så viktigt att känna sig trygg med just den terapeuten :)

Jag ska till kuratorn imorrn :)

Kram

Svar: Hoppas det går bra hos kuratorn :) Kram!
Evah Åberg

#16 - Gabriella

Intressant att läsa om din resa!! Kram

Svar: Kul att du tycker det :)
Evah Åberg

#17 - Ida

Det är verkligen inte lätt att hitta rätt terapiform eller rätt terapeut. Jag har inte funnit rätt än känns det som :-(

Svar: Hoppas du snart hittar rätt <3
Evah Åberg

#18 - Sanna Norenius

Känner verkligen igen mig! Går egenom liknande resa som dig just nu så komma följa din blogg! Ska börja i KBT efter att jag gått rätt hjälp av medicinen först så jag orkar jobba med mig själv💕

Svar: Håller tummarna för att det går bra för dig <3
Evah Åberg

#19 - Charlotte

Vet hur svårt det är att hitta rätt. Jag har fortfarande inte gjort det!

Svar: Det är jättesvårt, hoppas du snart hittar rätt <3
Evah Åberg

#20 - Miss Jennifer

KBT funkade mega bra på mig :)

Svar: Åh vad bra :)
Evah Åberg

#21 - Jennie

Så viktigt och bra inlägg! Är så viktigt att man hamnar rätt för att kunna få rätt hjälp :)

Svar: Tusen tack :) <3
Evah Åberg

#22 - Maria

Det är ju superviktigt att man får gå till någon som man känner förtroende för och som förstår en själv. Gör man inte det du blir det inget bra. Skönt att du hittat en person som funkar för dig nu :))

Svar: Ja verkligen :)
Evah Åberg

#23 - Carola

Heja dig som skriver om detta!! Det är så sant, och det hänger mycket på att få rätt form av terapi eller behandling så som du skriver. Jag testade KBT och det var inte rätt för mig, sen fick jag prova något som heter unified protocol och det var exakt rätt för mig :). Det handlar nog mycket om att få möjligheten att testa olika former och att våga byta terapeut om den man har inte funkar :). <3

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg