Därför är det viktigt att prata om psykisk ohälsa
Varje år tar 1500 personer livet av sig och varje år genomför 100.000 personer självmordsförsök i Sverige enligt Mind. I åldern 15-29 har självmorden ökat de senaste decennierna, dock är det vanligast med självmord i ålder 50-54. Ca 70% av alla självmord begås av män.

Det är många människor som lider i det tysta, som inte vågar prata om sina problem för att detta fortfarande är ett tabubelagt ämne, trots att vi är så många som mår psykiskt dåligt. Det finns fortfarande en del fördomar om psykisk ohälsa och ingen vill förmodligen ses som svag så därför håller många tyst om det.

Genom att prata om psykisk ohälsa kan vi rädda liv. Vi kan förebygga psykisk ohälsa och självmord om vi ser tecknen i tid och sätter in rätt hjälp i rätt tid. Genom att prata om psykisk ohälsa i skolorna, på jobben, på träningen, på internet och med våra nära och kära kan vi både öka förståelsen och minska skammen.

Det är vanligare än vad vi tror med psykisk ohälsa och det kan drabba vem som helst, när som helst. Därför är det viktigt att det finns ett skyddsnät i vårt samhälle som har rätt kunskap och resurser för att kunna hjälpa människor i tid. Det finns ingen skam i psykisk ohälsa men ändå håller många tyst om sin smärta och när de väl vågar öppna sig finns risken att de blir avvisade av samhället och vården för att det inte finns rätt kunskap och resurser. Det måste det bli ändring på!

Att diskutera och informera om psykisk hälsa och ohälsa räddar liv. Kom ihåg, du har psykisk ohälsa men du är inte din psykiska ohälsa!

 
#1 - Jessica Högberg

Vi pratar ganska mycket om det i skolan vilket är bra... (läser till sjuksyrra)

Svar: Åh vad bra :)
Evah Åberg

#2 - Linda

Så bra och så sant!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#3 - Anna

Usch, skrämmande siffror!

Svar: Ja verkligen :/
Evah Åberg

#4 - Lars Gustafsson

Usch hemsk statestik. Ja vi måste bli bättre på att prata och visa och inte skämmas för psykisk ohälsa. Hör på nyheterna att fler och fler ungdomar mår dåligt och ingen vård kan erbjudas?

Svar: Det är hemskt...
Evah Åberg

#5 - Netti Starby

Jag är en person som inte har vågat prata om det förr när jag precis hade gått in i väggen. Bra skrivet! Kramis

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#6 - Malin

Vad vore man utan din blogg? Du är så inspirerande! =)

Svar: Men åh tusen tack fina du, vad glad jag blir <3
Evah Åberg

#7 - Charlotte

Så viktigt att prata om! <3

Svar: Ja verkligen <3
Evah Åberg

#8 - Annie

Så viktigt ämne! Ingen ska behöva dö pga psykisk ohälsa.

Hoppas Du haft en fin dag<3

Svar: Jag håller med dig! Kram
Evah Åberg

#9 - Jennie

Håller med dig! Det är såå viktigt att prata om, fortfarande många som tror att det är en överdriven och fejkad sjukdom som bara är att skaka av sig..

Svar: Ja verkligen!
Evah Åberg

#10 - Ellen Gräntz

Så viktigt att prata om detta. När min vän dog tyckte alla att det var så ovanligt att hon var 25 och tjej. Vilket det ju tyvärr inte är, även om den största skaran hamnar i andra kategorier. Verkligen viktigt att lyfta!

Svar: Det är verkligen inte ovanligt tyvärr :/
Evah Åberg

#11 - Miss Jennifer

Ja det är mega viktigt att prata om. Förstår inte varför det ska vara sån tabu :(

Svar: Inte jag heller...
Evah Åberg

#12 - Evelina

Jättebra skrivet <3

Svar: Tack så mycket :) <3
Evah Åberg

#13 - Carola

Vad bra att du tar upp detta, och det du skriver är så sant <3. Ett väldigt viktigt ämne som borde ingå i skolan på något sätt. massa kramar till dig <3.

Svar: Tack så mycket :) Ja jag håller med dig! Kram
Evah Åberg