All denna okunskap inom dessa ämnen
De ämnen jag skriver om ligger mig väldigt varmt om hjärtat.
Jag brinner för ämnen som kvinnorättsfrågor, psykisk hälsa, ideal, normer och orättvisor. Mycket för att jag själv har erfarenhet inom alla dessa ämnen. Just för att jag har blivit mobbad, hatat mig själv och min kropp, blivit utsatt för sexuella övergrepp, sexuella trakasserier, hot och hat ett flertal gånger av män och genomgått år av psykisk ohälsa. Men jag brinner också för dessa ämnen på grund av vad jag ser runt omkring mig. Jag ser kvinnor dagligen utsättas för sexuella trakasserier, jag ser människor dagligen lida av psykisk ohälsa, jag ser människor dagligen som blir utsatta för hat och mobbning.

Men jag ser också dagligen människor som inte alls är insatta i dessa ämnen, men som ändå uttalar sig om dem och det upprör mig väldigt mycket. Man behöver inte vara insatt i allt som existerar, för vi alla har olika kamper, men att inte läsa på om statistik och om ämnet man uttalar sig om är för mig väldigt respektlöst.

Att exempelvis säga att de flesta våldtäktsmän får sitt straff, att män utsätts i lika stor utsträckning som kvinnor eller att psykisk ohälsa bara är ett påhitt visar på sådan stor okunskap i dessa ämnen. Jag har själv gjort detta misstaget och har idag lärt mig vad viktigt det faktiskt är att läsa på om saker innan man yttrar sig, för vet man inte vad man pratar om är det faktiskt bättre att bara säga att man inte är insatt i ämnet och inte kan uttala sig om det.

Så snälla, om du vill uttala dig om sexualbrott eller vad det nu än kan vara, se till att ha läst fakta och statistik först så du vet vad du pratar om. Annars är risken att du bara underminerar problemen och kampen för att övervinna dem.

 
Fanny Åström är skapare till denna bild
#1 - Netti Starby

Så himla bra skrivet! Kramis

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#2 - Charlotte

Håller med om att många uttalar sig som om de vore expert i ämnen som de egentligen inte har någon aning om.

Svar: Ja det är så tråkigt när de gör det :/
Evah Åberg

#3 - Maria

Vet man inget om ämnet då kan man lika gärna vara tyst, eller så får man ta reda på vad det handlar om innan man öppnar mun :)

Svar: Precis :)
Evah Åberg

#4 - Josefine Monroe ♥

Håller helt med dig! Det finns så många i världen som tar saker för givet. Därför har jag lärt mig att läsa på fakta innan jag uttrycker mig. Jag har gjort många misstag och kommer fortfarande på mig själv att inte alls veta så mycket, men jag övar varje dag på källkritik

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#5 - Evelina

Bra skrivet!

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#6 - Jennie

Håller med dig! Viktigt att skriva om! :)

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#7 - Pia Widlund

Ja, att vara påläst är bra, det finns många som borde lära sig det!

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#8 - Boel

Sjukt bra inlägg! Så otroligt viktigt att en ska vara försiktig med att uttala sig om saker om en inte har belägg för det!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#9 - Ida Larsson

Sexuella trakasserier är ju tyvärr någonting som har blivit vardagsmat tycker jag, även när jag växte upp. Killar är ju killar tydligen.

Svar: Exakt!
Evah Åberg

#10 - Linnea Kinis

ja är man inte påläst så ska man inte uttala sig om ämnet så himla mycket!

Svar: Precis!
Evah Åberg

#11 - Anna

Det är alldeles för lätt att dras med och skapa sig en åsikt om något bara av en rubrik eller enstaka text man har läst. Så bra att du uppmärksammar dessa ämnen :)

Svar: Ja precis!
Evah Åberg

#12 - Gabriella

Såå bra att du tar upp detta!!

Svar: Tack :)
Evah Åberg

#13 - ullie

ja du visst är det sant . ofta läer de inte ens i inlägget o många oå jag är väldigt dåligt insatt o kan inte alltid svara så är det så vet de inte bättre o va tyst
kramar o fin tisdag

Svar: Precis!
Evah Åberg

#14 - Linnéa

*Hjärta*

Ja.. alltså jag har haft samma tankebanor angående mobbing (utfrysning specifikt) och våldtäkter.. det är ju helt sjukt hur människor fungerar i hjärnsystemet då det typ antar att det är okej att våldta andra? för att de utsatta kanske typ lider i det tysta..

så jag kommer att skriva en bok med rubrik ''vi som lider i det tysta'' där jag kommer berätta om saker som har hänt i mitt liv, så att andra som kan relatera vet hur dom stegvis ska göra.

Det bästa som går att göra - är ju att inte tryckas ner - utan istället pusha upp sig själv - stå för den jag är - och utmana mig själv i att vinna, typ.. ett bättre samhälle med ökad trygghet.

Jätte bra morgon läsning för mig. Tack! Vad duktig du är på att uttrycka dig i text! Kram :)

Svar: Det var en bra titel :) Skulle vara intressant att läsa den!Åh tack så mycket :) Kram!
Evah Åberg

#15 - UmmD

Jag blir så jädrans arg på det här. Varför kan inte folk bara fatta? Läs på och sluta "hör" så mycket.

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#16 - Jessica Högberg

Så sant, ibland är det bättre att vara tyst. Tror det är en form av Hävdelsebehov och försvarsmekanism som är djupt inbyggd...

Svar: Precis!
Evah Åberg

#17 - Linda

Så bra skrivet, en del människor bör inte öppna munnen alls!

Svar: Tusen tack :)
Evah Åberg

#18 - Linn%E9a

Ja den boken kommer jag arbeta med hela detta år.

Tanken med detta projekt är en bok med ''vi som lider i det tysta'' med lite lugnande knep, olika situationer i verkligheten med olika stöd personer, självmedicinering/medicinering, problem och lösningar.. lite sånt där =) + foton och målningar av mig! :)

Yes! jag hoppas detta projekt blir klart, men det tror jag nog efter nästa kallelse till Hälsocentralen :)

J

Svar: Låter jättebra! :)
Evah Åberg

#19 - Moa

Bra skrivet

Svar: Tack :)
Evah Åberg