Att vara stark men samtidigt skör
Jag är en stark-skör person. Ena stunden kan jag vara en av de starkaste du mött. Nästa stund är jag en skör person som ligger och storgråter och som behöver mycket kärlek och stöttning. Ena stunden är jag jätteglad och mår superbra, nästa stund är jag jättledsen och har mycket ångest.

Det här personlighetsdraget kallas för högkänslig eller highly sensitive person (HSP) på engelska, men jag föredrar att kalla det stark-skör, för det är det jag är. Jag är ingen svag människa. Jag är bara en stark människa som är skör.

Vad menar jag då med att jag är skör? - Det kan vara exempelvis att jag blir väldigt trött av mycket intryck. Att exempelvis träffa mycket folk eller att göra saker jag inte är van att göra. Det kan också vara som på julafton, att jag hade en jättebra dag men på kvällen när jag visste att julafton snart var slut så fick jag otroligt mycket ångest och bara grät och grät. Mitt humör ändrades alltså på några minuter och jag gick från stark till att vara skör. Jag har lärt mig att förstå att jag är en sådan person. Jag har svårt för när saker tar slut, särskilt saker jag längtat efter så som julen. Att vara en stark-skör person kan självklart vara påfrestande både för en själv och för ens omgivning men det är viktigt att man lär sig förstå sig själv så man kanske kan hantera det bättre.

För dig som är en stark-skör person eller som lever med en sådan person så skulle jag rekommendera att läsa boken Drunkna inte i dina känslor - en överlevnadsbok för sensitivt begåvade. Den har hjälpt mig mycket! Direktlänk till boken.

#1 - clara

Vad fint det låter, att vara stark-skör. Det är nog det jag är jag också. Låter som mig.

Svar: Vi är nog ganska många som är så här :)
Evah Åberg

#2 - Lars Gustafsson

Du tillhör min absoluta favorit i bloggsfären. Du beskriver dina känslor så bildligt och att du är stark, tvivlar jag inte en sekund på. Jag önskade jag kunde beskriva och leva ut mina känslor som du. Men jag lär mig genom att läsa din blogg. Att du håller på Frölunda gör dig också till bästa tjejen på bloggen. Heja Eva ditt år blir skitbra kramar Lars

Svar: Åh tusen tack för dina fina ord, gud vad glad jag blir! :) Kram!
Evah Åberg

#3 - Kamilla

Så sant så sant. Tror att man måste vara stark för att våga släppa fram de sköra tankarna. Livet som högkänslig är verkligen en bergochdalbana.

Kram Kamilla

Svar: Håller med dig!
Evah Åberg

#4 - Netti Starby

Jag känner verkligen igen mig :-D Kramis

Svar: Vad kul att det finns fler :)
Evah Åberg

#5 - JoJo

jag skulle nog kunna påstå att jag är lite stark-skör jag också :/

Svar: Vi är nog ganska många som är så här :)
Evah Åberg

#6 - Amanda CL

känner igen det du beskriver är lite lika <3
kram

Svar: Kram <3
Evah Åberg

#7 - Jessica Högberg

Stark-skör var ett fint ord

Svar: Tycker jag med :)
Evah Åberg

#8 - Pauline Hurtig

jag känner igen mig så mycket i det!

Svar: Det är nog många som gör det :)
Evah Åberg

#9 - Gabriella

fiiiina duu!!

Svar: Taaack :) <3
Evah Åberg

#10 - ullie

hej fina .. ja e oxå stark skör oftast i samband med pms är ja väldigt sån . tror det har varit för mycket eller ÄR för mycket runt mej så klarar inte av det

en fin fortsättning önskar jag <3

Svar: Förstår vad du menar. God fortsättning till dig med :) <3
Evah Åberg

#11 - madabouttea.se

Jag är likadan. Har typ inget mellanting och jag blir så sjukt trött av att vara social och bland folk. Ibland känns det som man är bakfull dagen efter man umgåtts med andra och fått för mycket intryck. Var först för ett år sedan som jag fick reda på att jag var skör-stark eller hsp men det har lärt mig att förstå en del saker om mig själv.

Svar: Ja det hjälper en väldigt mycket att faktiskt förstå detta...
Evah Åberg