Jag är den där jobbiga feministen
När jag började inrikta mig på feminism så var jag väldigt "mjuk" i mina åsikter.
Jag visste inte riktigt vad det innebar och jag var likt många andra lite mjäkig, för inte skulle väl jag, en tjej från Grums sticka ut näsan och tycka något radikalt? Inte skulle väl jag gå emot de strukturer och normer vi levt i i så många år, för det är ju så det är, så har det alltid varit var min tanke.

Men när jag började läsa på lite mer och förstod mer om vad dessa strukturer och normer gör mot oss och när jag började våga mer så blev det annorlunda. Idag skulle nog vissa se mig som den där "jobbiga feministen som hatar". Jag försöker väcka diskussioner för att jag är trött på att tystas ned, tryckas ned och möta motstånd hela tiden. Vi är så många kvinnor som dag ut och dag in försöker förändra men vi motarbetas hela tiden. Vi motarbetas av människor som inte vill lyssna men framför allt motarbetas vi av människor som lyssnar men som inte vågar höja sin röst och stötta oss. Hur ska vi kunna förändra om vi hela tiden bara ska sitta tysta som möss och inte våga prata om detta?

De få män jag har i mitt liv är fantastiska och jag älskar dem otroligt mycket. Jag har valt att ha dem i mitt liv för att de är bra människor. Däremot kan jag fortfarande se att mansbilden, alltså bilden av hur en man ska vara har satt sina spår i dem också på olika sätt. Att kulturen av hur en man ska vara, exmpelvis inte visa så mycket känslor som vi växer upp med har format dem också. Det gör dem inte till dåliga människor, men det gäller att se hela bilden och hur ska vi kunna förändra om vi inte får prata, höja rösten och hata denna mansbilden? Jag hatar inte män. Jag hatar inte min pappa, min pojkvän, min morbror eller min manliga läkare. Däremot hatar jag mansbilden, manskulturen vilket har präglat de flesta i vårt samhälle och för att ändra den måste vi vakna och faktiskt se vad den gör.

Vi måste våga diskutera varför så många män är våldsbenägna. Varför 97% av alla anmälda sexualbrott begås av män. Varför 70% av alla självmord begås av män. Varför män är överrepresenterade i stort sett alla former av våld. Världen över våldtar män kvinnor. Världen över trakasserar män kvinnor. Världen över hånar och kränker män kvinnor. Världen över tystar män ned kvinnor. Världen över slåss män med varandra. Den gemensamma faktorn hos dessa män är inte ursprung eller religion. Den gemensamma faktorn är deras kön, att de är män. Vad är det som gör att män tar till våld så lätt? Varför mår män så dåligt att de står för 70% av alla självmord? Varför har män lättare att fastna i alkohol, drog och spelberoenden?

Något beror det på och då måste vi höja rösten för detta påverkar oss alla. Feminismen och exempelvis #metoo kan aldrig gå för långt. Samhället kan aldrig bli för jämställt. Det som däremot har gått för långt är mäns benägenhet till våld och att vi som påpekar detta hela tiden tystas ned och tillrättavisas med att det vi upplever, känner, tänker och tycker är fel. Jag vill förändra mansbilden och manskulturen. Jag är trött på att så många män tar till våld. Jag är trött på att tystas ned och tryckas ned. Den manskulturen som finns idag förstör inte bara för oss kvinnor. Den förstör för blivande män också, som växer upp med att han ska vara den där tuffa, hårda känslokalla människan. Det är dags att män börjar rannsaka sig själva och börjar fråga sig själva hur de påverkats av dessa normer och strukturer, för det påverkar oss alla mer än vad vi kan tro och det är när vi börjar studera vi kan förändra.

 
#1 - Netti Starby

Så intressant att läsa! Kramis

Svar: Åh tack :)
Evah Åberg

#2 - Jessica Högberg

Bilden är riktigt bra!

Svar: Ja visst är den!
Evah Åberg

#3 - Josefine (marilynette.blogg.se) ❤

Jag går lite off topic nu. Men jag tycker jag känner igen din blogg. Kan inte placera vart. Tror jag läste den för längesen :) Det ska jag fortsätta med. Den är jättefin!

Svar: Åh tusen tack, vad glad jag blir! :) <3
Evah Åberg

#4 - ullie

mycket o läsa o ta in
önskar dej en fin start på helgen kram

Svar: Tack så mycket!
Evah Åberg

#5 - Sofia

Så bra skrivet fina du <3

Svar: Tack så mycket :)
Evah Åberg

#6 - Pauline Hurtig

så bra inlägg! bilden är verkligen bra, har hört flera säga att de borde döpa om.

Svar: Ja bilden är toppen!
Evah Åberg